Demokrasiyi kafaya takmak türban mı?

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Türkiye'de demokrasi taşlarının yerine oturması için Silahlı Kuvvetler'in siyasi otorite karşısında geri adım atması zorunludur.

İmparatorluk döneminde sadrazam, Cumhuriyet'te başbakan asmakla namlı Türkler'de seçilmişlerin atanmışlardan işkillenmesi normaldir...

Ama demokrasiyi kafaya takmak türban demek değildir. Demokrasiye ihtiyaç duyanları sadece Fethullah Gülen cemaati sanmak hatadır.

Yarım demokrasi, yarım bakireye benzer...

Kimseyi kandıramaz, tatmin etmez.

***

Murat Çam ve Alpay Denizhan bir hafta önce çaldıkları otomobille polisten kaçarken uçuruma yuvarlandılar. Murat Çam'ın annesi oğlunun öldüğünü televizyondan öğrendi, UBA'ya şunları anlattı:

- TV haberinde oğlumun çaldığı otomobille birlikte polislerden kaçarken uçuruma yuvarlandığı söyleniyordu...

Oysa Murat Çam'ın dün ailesine teslim edilen cesedine iliştirilen otopsi raporunda sürpriz saklıydı. Adli Tıp'ın resmi raporuna göre Çam'ın cesedinden 9 mm'lik bir mermi çekirdeği çıktı. Demek ki Murat Çam uçuruma yuvarlanmadan kurşun yarası aldı...

Polislerin kullandığı beylik silahların çapı 9 mm...

Anne Özen Çam, ‘‘Oğlumu polisler öldürmüş. Çocuklar dengelerini kaybedip uçuruma yuvarlanmışlar’’ iddiasıyla mahkemeye başvuracak.

Demokrasilerde otomobil hırsızının canı patlıcan sayılmaz...

Hatırlarsınız, bu sezonun en iddialı yabancı filmlerinden biri olan ‘‘Copland’’ (Güçlüler Ülkesi) genç ve başarılı polisin alkol etkisiyle iki otomobil hırsızını vurmasıyla başlar. Sistemdeki denetim mekanizmasının olayı örtbas etmeye çalışan polis şefleriyle nasıl uğraştığını gösterir.

Bakalım ABD'de filmlere bile konu olan ‘‘örnek olay’’ bizde nasıl çözülecek?

***

Demokrasilerde uğruna binlerce şehit verilen, yine binlerce ayrılıkçı gence kıyılan vatan toprakları 11 yıldır olağanüstü halle yönetilmez. Hukukun sınırı olağanüstü haritalarla çizilmez.

Demokrasiye güvenen iktidar Güneydoğu'yu üniformaya ihale etmez...

Terörle mücadelede askeri zabıta gücü niyetine kullanıp, yerel yönetimleri genç teğmenlere bırakmaz.

O yüzden Anasol-D hükümetine sormak lazım: Güneydoğu'ya ne zaman sivil kaymakam, savcı, doktor, öğretmen yollayacaksınız?

Çünkü Güneydoğu'da yönetim askerden sivile ne zaman geçerse, bilin ki işte o zaman bu ülkeye tam demokrasi gelecek...

Murat Çam'ın annesi Özen Çam'ın anasının isyanına kulak verdiğiniz zaman insanlar bu ülkedeki demokrasiye inanacak.

Tam demokraside ne türbanlı genç kızlar, ne de Fethullah Gülen rejime tehdit sayılmayacak. Cumhuriyet rejimi her on yılda bir düşmanlarını kitlesel olarak üretip sonra bir kuşağı hapse atmak zorunda kalmayacak.

Yoksa sandaldan sandala atışan balıkçıların kavgasını andıran restleşmeler boş kubbede boş seda olarak kalacak, kimse ciddiye almayacak.













Yazarın Tüm Yazıları