Demokrasi tarihimizi fotoğraflardan izleyin

Foto Muhabirleri Derneği’nin hazırladığı kitap, fotoğraflarla cumhuriyetin 80 yıllık panoramasını sunuyor. Kurulan, kapatılan partilerle, askeri darbelerle, yükselen, bir yıldız gibi kayıp giden siyasetçilerle dolu bir tarih.

Kitap, demokrasiye ve foto muhabirlerine adanmış.

Biz birçok olayı, birçok anı foto muhabirleri sayesinde anımsarız, belleğimizde o görüntüler kalır.

Bundandır ki Ara Güler, kendisi için hep foto muhabiri unvanını kullanmıştır. Gerçekten de fotoğrafın belgesel yanının yaratıcıları, foto muhabirleridir.

Dernek Başkanı Ateş Tümer, Önsöz’de şöyle yazmış:

‘Avrupa Birliği yolunda hedefine emin adımlarla ilerleyen Türkiye’nin, cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarından bugüne kadar süregelen hikáyesini foto muhabirlerinin objektiflerinden sizlere aktarmaya çalıştık. Demokrasimizin önemli olaylarını ve köşe taşlarını sizlere bu kitapla bir kez daha hatırlatmak istedik.’

Fotoğrafların başında açıklamalar, bilgilendirme notları yer alıyor. Sanırım bu açıklamalarla, fotoğraf karelerini olaylarla dahi iyi ilişkilendirerek değerlendirme olanağına kavuşuyorsunuz. Yazılar Türkçe ve İngilizce iki dilde yazılmış.

Fotoğraflara bakarak kişilik tahminleri yapabilirsiniz. O kişinin verdiği bir poz ya da haberi olmadan çekilen bir görüntüsünden yola çıkarak, nasıl bir insan olduğu konusunda yorumlarda bulunabilirsiniz.

* * *

ATATÜRK’ün fotoğraflarından sonra benim gözüme takılan bir kare: İsmet İnönü ile Şükrü Saracoğlu satranç oynuyor.

Kalabalık içinde üstü açık bir otomobil, Celál Bayar ile Adnan Menderes halkı selamlıyor.

Düşünceli bir İnönü ve meşhur mayosuyla denize çivileme atlıyor.

Fötr şapkası havada, siyasete atıldığı ilk yıllarda bir mitingde Süleyman Demirel.

Ölümlerin yaşandığı, 70’li yıllardaki 1 Mayıs Olayları’ndan bir fotoğraf. Öfkeli kalabalığı, pankartlarıyla o günler hakkında bir yazıdan daha doğrudan fikir veriyor.

Şimdiye kadar adını duyduğunuz ya da tarih sayfalarının içinde kalan bütün cumhurbaşkanları, başbakanlar, kabine üyeleri.

Belki daha ayrıntılı bir çalışma yapılarak kabine üyelerinin adları da yazılsaydı, dönemin adlarını, dünden bugüne siyaset meydanında kalanları daha iyi öğrenebilirdik.

Turgut Özal ile Semra Özal bir arada, Semra Hanım’ın elinde tabanca.

Turgut Özal ile Süleyman Demirel askeri tatbikattayken çekilen fotoğrafları ilgimi çeken örnekler arasında.

Yoruma açık bir kare: Necmettin Erbakan, ‘Laiklik’ konusunda bir broşürü okurken.

Bir dünya fotoğrafı: Birleşmiş Milletler’de Ahmet Necdet Sezer dünya liderleriyle.

Albüm, eski kuşaklar için bir hatıra tazeleme belgesi. Genç kuşak için ise çekici bir görsel tarih.

* * *

BİR sonraki baskıda iyi bir araştırma ile fotoğrafçıların adları, fotoğrafın çekildiği tarih de belirlenirse, eşi bulunmaz bir başvuru kitabı olur.

Cumhuriyetin 80. Yılında Foto Muhabirlerinin Objektifinden-Fotoğraflarla Türk Demokrasi Tarihi-Foto Muhabirleri Derneği, T.C. Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü.
Yazarın Tüm Yazıları