Demlenme %38'den

Güncelleme Tarihi:

Demlenme %38den
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2016 00:41

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın 2016 yılını başkanlık kampanyasına dönüştürmesi bekleniyordu. Buna paralel olarak AK Parti’nin TBMM yasama yılı bitene dek bir yeni anayasa taslağını tamamlaması hedefleniyordu.

Haberin Devamı

Nitekim AK Parti’ye yakın sivil toplum kuruluşlarının 28 Ocak 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla Ankara’da ATO Kongre Merkezi’nde düzenledikleri toplantı ile bu kampanyanın başlama vuruşu da yapılmış oldu.

AK Parti’de, Başbakanlık’ta ve Beştepe’de üç ayrı heyet kurularak anayasa çalışmalarına da başlandı. Hatta yeni anayasa taslağının “Başlangıç”, “Temel Haklar” gibi bölümlerinin yazılması için komisyonlar da oluşturuldu.

Bu çalışmalar sürerken, başkanlık kampanyasının da son sürat gitmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en az 31 il dolaşarak halka doğrudan başkanlık sistemini anlatması planlanıyordu.

NEDENİ KAMUOYU ARAŞTIRMALARI
Ancak ilginç bir gelişme yaşandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu’ndaki konuşmasından sonra 20 Nisan’da Brüksel’den dönerken yeni anayasanın ‘demlene demlene’ yapılması ihtiyacından söz etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yaklaşıma itiraz edeceği, Davutoğlu ile bu konuda ayrı düşeceği yorumları yapılsa da Cumhurbaşkanlığı ekibinin de ‘çalışmaların olgunlaşması’ arayışında olduğu ortaya çıktı. Hal böyle olunca da Erdoğan’ın yeni anayasa ve başkanlık meselesi için düğmeye ancak 2017’de basabileceğine dair bir takvim şekillendi.

Siyaseti takip eden ekibimizden bu değişimin nedenlerini araştırmasını istedik.

Parlamento Büro Şefimiz Nuray Babacan, bir kaynağından önemli bir ipucu öğrendi. Buna göre, strateji değişikliğinin ardında kamuoyu araştırmaları yatıyor. Çünkü, son yapılan araştırmanın iki ilginç sonucu başkanlık isteyenler açısından çok cesaretlendirici çıkmamış.

Buna göre, araştırmaya katılanlara, “Türkiye’nin yeni bir anayasa ihtiyacı var mı?” sorusu yöneltildiğinde katılımcıların yüzde 60’ı “Evet ihtiyaç var” dese de “Başkanlık sistemine ihtiyaç var mı?” sorusuna “Evet” diyenlerin oranı yüzde 38’de kalmış. Kararsızlar dağıtıldığında bu oranın yüzde 44’e çıkabileceği söylense de bugün bir referandum olsa başkanlık içeren bir anayasanın kabul görmesi ihtimali sıkıntılı görünmüş.

ÖZEL YOL HARİTASI
Anayasa çalışmalarına katılan bir yetkiliye göre, terörle mücadelenin halkın önceliği haline geldiği bir dönemde güvenlik güçleri terörle mücadele ederken, her gün şehit haberleri gelirken, sokaktaki vatandaş başkanlık gibi bir tartışmaya sıcak bakmıyor, bunu çok öncelikli bir konu olarak görmüyor. Öyle görünüyor ki gelecek 8 ay boyunca AK Parti, halka başkanlık sistemini anlatıp bu başlıktaki kaygıları gidermeye dönük özel bir yol haritası izleyecek.

BAKMADAN GEÇME!