Demirtaş'tan Tanzanya Büyükelçisi'ne 'Eximbank kredisi' önerisi

Güncelleme Tarihi:

Demirtaştan Tanzanya Büyükelçisine Eximbank kredisi önerisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2017 17:49

Demirtaş'tan Tanzanya Büyükelçisi'ne 'Eximbank kredisi' önerisi

Haberin Devamı

İZMİR Ticaret Odası Başkanı (İTO) Ekrem Demirtaş, Tanzanya'nın elektrik sıkıntısının çözümü için Türkiye'deki doğalgazdan elektrik üreten tesislerinin kullanabileceğini söyledi. Demirtaş, Tanzanya Büyükelçisi Elizabeth K. Kionda'ya "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Eximbank kredisi isteyin. Bu krediyle tesisler size gönderilir" dedi.

Tanzanya Büyükelçisi Elizabeth K. Kionda, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Büyükelçisi Kionda, Türkiye ile Tanzanya arasındaki ticaret hacminin arttırılmasını istediklerini, ithalat ve ihracatın yeterli olmadığını söyledi. Tanzanya'nın yüzde 80'nin tarımla geçindiğini, tarım ürünlerinin katma değerinin artmasına önem verdiklerini belirten Büyükelçisi Kionda, "İzmirli işadamı ve yatırımcıları Tanzanya'da ağırlamak isteriz. THY Tanzanya'ya kargo hizmeti başlattı. Bu sevindirici bir gelişme. İnanıyorum ki işbirliğimiz artacak" diye konuştu

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir ve Ege'nin verimli tarım topraklarına sahip olduğunu belirterek, Tanzaya'da tarımla ilgili firma sahiplerinden bir heyetin İzmir'e gelmesi için davette bulundu. Ayrıca, Tanzaya'nın balık avlama kotasında boşluk varsa Türk balıkçılarını bölgeye gönderebileceklerini belirten Demirtaş, bu ülkede doğalgazdan elektrik üretilmesi konusuna da teklifte bulundu. Demirtaş, "Elektrik sıkıntınız var. Ancak doğalgaza sahipsiniz. Türkiye'de doğalgazdan elektrik üreten tesislerimiz kapalı, boş. Bunları gemiyle Tanzanya'ya getirebiliriz. Bir-iki ay içinde elektrik üretimine başlayabilirler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Eximbank kredisi talebinde bulunun. Bu krediyle tesisleri size gönderelim" dedi.

Demirtaş, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde Tanzayalı bir öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, bu ülkeden gelecek öğrencilere kapılarının açık olduğunu söyledi.

İZMİR (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!