Demirtaş'tan stat ve müze çıkışı

Güncelleme Tarihi:

Demirtaştan stat ve müze çıkışı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2017 18:45

Demirtaş'tan stat ve müze çıkışı

Haberin Devamı

"Nerede Mega Müze"

İZMİR Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in Mega Stat ve Mega Müze'ye ihtiyacı olduğunu söyledi. Atatürk Stadı'nı futbol mabedine dönüştürmek için önerdikleri projenin gündeme alınmadığından, Mega Müze'nin yerinin belirlenmediğinden yakınan Demirtaş, "İzmir'in kaderi statsızlık ve müzesizlik olmamalı" dedi.

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Haziran ayı meclis toplantısında dünya, Türkiye ve İzmir gündemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İzmir açısından en güzel haberin Göztepe'nin Süper Lig'e çıkması olduğuna dikkat çeken Demirtaş, stadı olmadan, ciddi yardım ve destek almadan sadece Göztepe'nin değil, averajla play-off şansını kaçıran Altınordu ve Spor Toto 2. Lig'e yükselen Altay'ın başarısını da kutladı. Demirtaş, İzmir'de oynanacak Süper Lig maçlarında oteller, restoranlar, çarşılar Ege ve Türkiye'nin her tarafından gelen taraftarlarla renkleneceğini belirtti.

İzmir'in dev kompleksi Atatürk Stadı'nın modernize edilmesi, İzmir'in tarihine ve nice zaferlere tanıklık eden Alsancak Stadı'nın tekrar yapılması gerektiğine dikkat çeken Demirtaş "Odamızın hazırladığı 'İzmir Atatürk Stadyumu Öneri Fikir Projesi'ni 2015 yılında kamuoyu ile paylaşmıştık. Atatürk Stadı'nın zemininin derinleştirilip, üstünün kapatılıp, kapasitesini artıracak proje ile İzmir'e bir futbol mabedi kazandırabileceğini söylemiştik. Bornova Statı mini bir stat. Portatif tribün kabul görürse kısmi olarak sayı birkaç bin artabilir. Ama yine de Göztepe'nin taraftar sayısını karşılamaz. Gürsel Aksel ve Karşıyaka statlarının da bir an evvel temeli atılmalı. Futbol oynanacak stadı olmayan başka illere giden bir İzmir olmak istemiyoruz" dedi.

MUTLAKA MEGA STADIMIZ OLMALI

Ekrem Demirtaş, Bornova stadı ile yapılacak olan Göztepe ve Karşıyaka statlarının büyük statlar olmadığını söyledi. Demirtaş, "Mutlaka bir mega stadımız olması gerekir. Ama biz Atatürk Stadı ile ilgili proje vermemize karşın bir şey yapılmadı. İzmir olarak sesimizi duyuramıyoruz. Bu proje zor bir iş değil. Bir yılda biter. Projemize gere 72 bin kişilik stat olur. Biz Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray maçlarını Bornova Stadı'nda mı oynatacağız? Bu maçalar 50 binin üzerinde seyirci gelir. Olimpiyat statları dünyada bu dönüşümü gerçekleştiriyor. Atatürk Stadı için de bunun yapılması gerekiyor" diye konuştu.

"İZMİR'İN KADERİ STATSIZLIK VE MÜZESİZLİK OLMAMALI"

İTO Başkanı Demirtaş, Mega Müze'yle ilgili de serzenişte bulundu. Demirtaş "Mega Müze istedik. Nerede Mega Müze? Hala yeri belli değil. İzmir'in kaderi statsızlık ve müzesizlik olmamalı. 2015 yılında stat projesini paylaştık. Hiçbir şekilde gündeme alınmadı. Yıl oldu 2017. Mega Müze'yle ilgili de adım atılmadı" dedi.

KENTLER DÖNÜŞMÜYOR BİNALAR YENİLENİYOR

Demirtaş, Haziran ayında meydana gelen 6.3 ve 5.3 şiddetindeki Karaburun depremlerine dikkat çekti. Tesellinin can ve mal kaybı yaşanmaması olduğunu belirten Demirtaş, "Her depremde aynı paniği yaşamaya ne yazıkki devam ediyoruz. 17 Ağustos depremini hatırlamak dahi istemiyoruz. Geçen bunca yıla rağmen, olası bir depreme ne kadar hazırız? Yapım hatalarından çöken binaların müteahhitlerine verilen cezaların çoğu ertelenmiş ya da zaman aşımına uğramıştır. Yapı Denetim Yasası'nda halen ciddi eksikler bulunmaktadır. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 2012 yılında yürürlüğe girmesine karşın, yapılan sokakları, mahalleleri, kentleri dönüştürmek değil tek tek binaları yenilemek oldu. Bu şekilde bir dönüşümün hem deprem açısından hem de ekonomik açıdan da fazla anlamı yok. Kentsel dönüşüme önem verilmesi talebimizi yineliyoruz. Büyükşehir Belediyesi Karabağlar'da 300 konutluk küçük çapta bir projeyi bitirmek üzere. Bakanlık ise henüz başlamadı" diye konuştu.

DALGAKIRAN PROJESİ İÇİN BAŞBAKAN'IN DESTEĞİ GEREKLİ

Demirtaş, Pasaport dalgakıranı projesinin durumuyla ilgili meclis üyelerinin sorusuna verdiği yanıtta, projeyle ilgili Koruma Amaçlı İmar Planı'nı verdiklerini, Koruma Kurulu gündemine girmesini beklediklerini söyledi. İlk projenin Pasaport Koruma Kurulu tarafından kabul edilmemesi üzerine revizyon proje hazırladıklarını beliren Demirtaş, "Bu proje Başbakan Binali Yıldırım'ın Bakanlık dönemindeki projesidir. Bakanlık, Özelleştirme İdaresi ve İTO projeyi hazırladı. Bana göre konunun tek çözümü Başbakan Yıldırım'ın projeye olan desteğini açıkça ifade etmesi" dedi. Bu olursa Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Koruma Kurulu'ndan geçebileceğini belirten Demirtaş, "Başka türlü bunu aşamayız" diye konuştu.

Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!