Demirtaş'tan işadamlarına 'temkinli olun' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Demirtaştan işadamlarına temkinli olun uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2017 19:22

Demirtaş'tan işadamlarına 'temkinli olun' uyarısı

Haberin Devamı

İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2017 yılının son meclis toplantısında ülke gündemini değerlendirdi ve risklerle dolu bir yıla girildiğini hatırlatarak, işadamlarına temkinli hareket etmelerini önerdi.

İzmir Ticaret Odası aralık ayı olağan meclis toplantısının açılışında üniversite tartışmaları yaşandı. İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO'nun üniversiteye verdiği destekle ilgili meclis üyelerinin eleştirilerini yanıtladı. İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne Eğitim ve Sağlık Vakfı'ndan yapılan ödemelerle ilgili bilgi veren Demirtaş, üniversitenin Ticaret Odası'nın gözbebeği olduğunu söyledi. Demirtaş, İzmir iş aleminin bir iş okuluna ihtiyacı olduğunu belirterek üniversiteye şimdiye kadar 5 milyon 805 bin lira destek verildiğini açıkladı. Demirtaş, "Bu vakıf 39 üyeli kuruldu. Vakıfın üye sayısı gittikçe arttı. İzmir Ekonomi Üniversitesi ise bu vakfın eseridir. Bu meclis toplantısında vakıf üniversite tartışması yaşanmasından üzüntü duyuyorum. Tüm üyelerimizden ricam üniversitenin markasına zarar vermemeye çalışalım. Üniversitemiz hiç borcu olmadan Balçova gibi bir cazibe merkezinde marka değerini arttırıyor" dedi.

TURİZMDE HÜSRAN

2017 yılının son meclis toplantısında Ortadoğu coğrafyasında yaşanan gelişmelere değinen İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Kudüs'ün de ülke gündemine girmesiyle yaşanan gerilimin arttığını ifade etti. Türkiye'de yılın ilk iki çeyreğinde gerçekleşen yüzde 5'in üzerinde büyümenin ardından yılın 3'üncü çeyreğinde gelen yüzde 11.1 büyümenin, son altı yılın en yüksek çeyrek büyümesi olduğunu ifade eden Demirtaş şunları söyledi:

"Büyümede bir kez daha dünya şampiyonu olduk. Bölgemizde yaşanan jeopolitik risklere, siyasi istikrarsızlıklara rağmen bu büyümeyi gerçekleştirmek bir başarı hikayesidir. Bu başarıda hükümetin teşvik ve destek politikaları ile artan canlılık, iç talebin pozitif etkileri var. Başta Avrupa olmak üzere önemli ihracat pazarlarımızdaki toparlanma da dış talebe olumlu etki yaptı, ihracat artışını tetikledi. Gıda fiyatlarında düşüş olmasına rağmen, hizmet ve enerji sektöründeki artışlar enflasyonu canlı tutuyor. Merkez Bankası enflasyon hedefi de, Orta Vadeli Programdaki enflasyon hedefi de tutmuyor. Turizm sektöründe 2016 ve 2017 yılını ne yazık ki hüsran ile geçirdik. Ülke olarak ne kadar önlem alırsak alalım, terör ve komşu ülkelerdeki savaş sona ermeden turizm sektöründe arzuladığımız başarıyı sağlamamız mümkün değil" dedi.

ÜYELERE BORÇLANMA UYARISI

2018 yılında iç pazarın ihmal edilmemesi gerektiğini hatırlatan Demirtaş, 2018 yılının şimdiden Türkiye için barış, huzur ve mutluluk getirmesini dileyerek şunları ifade etti:

"Her yıl sonunda yeni yıl için üyelerimize öneriler yapıyorum. Bu yıl da, belirsizliklerin arttığı bir yıla giriyoruz. Piyasa riskleri yükselebilir. 2017'yi yüzde 10 enflasyon ve yüzde 10 üstü işsizlikle ve liranın yüzde 10 değer kaybıyla kapatıyoruz. Kur-Enflasyon-Faiz üçlüsünden gözümüzü ayırmayalım. Zor günlerde fırsat yaratan tüccar öne geçecektir. Bu gerçek üyelerimizi gereksiz maceralara elbette taşımamalıdır. 2018 canlı ve hareketli bir yıl olabilir. Yaklaşan seçimler hükümetin yatırım ve üretim teşviklerini arttırabilir. Borçlanırken daha dikkatli olun. Döviz geliriniz yoksa döviz cinsinden borçlanmayın. Tahsilat takibine önem verin ve temerrüte düşen müşterilerinizi defterden silin. Şirketinize mutlaka teknoloji yatırımı yapın. Katma değeri yüksek ürünlere yönelin. Pazarlamaya ağırlık verin."

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!