Demirtaş: Malum odaları azdırmayalım diye sustuk

Güncelleme Tarihi:

Demirtaş: Malum odaları azdırmayalım diye sustuk
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2016 10:16

Demirtaş: Malum odaları azdırmayalım diye sustuk

Haberin Devamı

İZMİR Ticaret Odası (İTO) meclis toplantısında Kültürpark ile ilgili konuşan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ,"Malum Odalar, bu yeni projeye çok tepki gösterdi. Başkan Kocaoğlu projenin etrafında dolaşıyor, tam açıklamıyor. 'Kongre merkezi yapacağım' diyemiyor. Biz de 'malum odaları azdırmayalım' diye bugüne kadar sustuk" dedi. Toplantının sonunda izletilen İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinin Atütürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okuduğu video karşısında Ekrem Demirtaş gözyaşlarını tutamadı.

İTO meclis toplantısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) hazırladığı 15 Temmuz belgeselinin gösterimi ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Başkan Demirtaş, Kültürpark imar planının 24 Ocak 1985 tarihinde onaylandığını söyledi. Konuşmasına devam eden Demirtaş, “Onlar Kültürpark’a toplantılar, sergiler ve etkinliklerin düzenleneceği bir bina yapılamayacağını söylüyorlar. Tamamen yeşil olsun diyorlar, bir aktivist de gelinlik giyip fuara gitmiş, ağaçla evlenmiş. Çok istiyorlarsa neden Kartalkaya’ya gitmiyorlar. Kemalpaşa’nın sırtlarında çok güzel ormanlar var. İmar ile ilgili kurallar ortada. Üstelik öneri projede yapılaşma hakkı yarı yarıya indiriliyor. Kaldı ki Büyükşehir Belediyesi tüm görüşleri dikkate alıyor, projede talep edilen her konuyu değerlendiriyor. Burası bir kent parkı değil. 1 Ocak 1936 tarihinden itibaren adı Kültürpark. Kurulma amacı; Atatürk’ün isteği doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin diğer devletlerle olan ekonomik bağlantısını sağlamaktı. Bu nedenle İzmir Enternasyonal Fuarı burada kuruldu. Fuar dışında Kültürpark’ın atıl kalmaması için kültür ve sanat fonksiyonlarını içerecek şekilde kurgulandı. Yani görüldüğü gibi, Kültürpark tarihi izler taşıyan bir mekan, Basmane parkı değil" ifadelerini kullandı. İzmir’in fuarlar ve kongreler kenti olması için tüm güçleriyle çalışacaklarını dile getiren Demirtaş, “Kültürpark’ta 3 bin kişinin kongre yapabileceği, daha küçük ve orta boyutta salonların da olduğu, katılanların İzmir merkezdeki otelleri, restoranları, çarşıları doldurmasını sağlayacak Kültür ve Kongre Merkezi'ni istiyoruz. Tüm dünya kentlerinde Kongre Merkezi vardır. Bizde de olmalıdır" dedi.

“BOŞ DÜKKANLAR İHALEYE ÇIKACAK"

Kemeraltı’ndaki Başdurak Cami Şadırvanı ve altındaki 128 dükkan ile ilgili de konuşan Demirtaş, “Başdurak Cami ve altındaki dükkânları ziyaret ettim. Buradaki dükkânlar boşaltıldı. 28 iş yeri olacak. Şimdi ekspertiz raporları hazırlanıyor. Burası değerin altında kalmamak üzere ihaleye verilecek. Bu işi yapanlar ve odamızın üyesi olanlar kiralayabilirler. Umuyorum ki İzmir’e güzel bir hizmeti kazandırmış olacağız. Çalışmaları Mayıs 2017’de bitireceğiz. Cami harabe haldeydi bunu da gün yüzüne çıkarttık" dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinin akademik yıl açılış töreninde okuduğu Atatürk'ün Gençliğe hitabesi meclis üyelerine izletildi. Bu sırada videoyu izleyenler ve İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, gözyaşlarını tutamadı.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!