Demirel'in şirketinde zeyilname krizi

Poliçe düzenleme yetkisi elinden alınan Akdeniz Sigorta, daha önce düzenlediği Zorunlu Trafik Sigortaları'nın zeyilnamelerini yapamıyor.

Bu da, zeyilnamelerini düzenletemeyen binlerce sigortalıyı zor durumda bırakıyor. Sigortalılar şimdi, poliçeleri olduğu halde başka şirketlere yeniden sigorta yaptırmak zorunda kalıyor.

HAZİNE'nin mali sıkıntı içine girdiği gerekçesiyle geçtiğimiz ay poliçe düzenleme yetkisini elinden aldığı Akdeniz Sigorta'da, ‘‘zeyilname krizi’’ yaşanmaya başlandı. Yetkisi elinden alınan Akdeniz Sigorta şimdi, daha önce düzenlediği Zorunlu Trafik Sigortaları'nın zeyilnamelerini yapamıyor. Bu da, yasal zorunluluk olan zeyilnameleri düzenletemeyen binlerce sigortalıyı zor durumda bırakıyor. Bu sigortalıların, poliçeleri olduğu halde başka şirketlere yeniden sigorta yaptırmaları gerekiyor.

Hazine, Akdeniz Sigorta'nın mali yapısı, sigortalılarının hak ve menfaatlerini tehlikeye düşürecek boyutta zayıflaması üzerine, geçtiğimiz Aralık ayında, şirketin yeni poliçe düzenleme yetkisini elinden almıştı. Hazine ayrıca, Akdeniz Sigorta acentelerinin 13 Aralık tarihinden itibaren düzenleyeceği yeni poliçelerin geçerli olmayacağını da açıklayarak, tüketicileri bu şirket adına sigorta yaptırmamaları konusunda uyarmıştı. Akdeniz Sigorta'nın yönetimini de görevden alan Hazine, şirketin mali yapısını inceleyebilmek için yeni yönetim kurulunu da atamıştı.

YETKİSİ YOK

Hazine'nin Akdeniz Sigorta'da gerçekleştirdiği bu operasyondan, daha önce düzenlenen poliçeler etkilenmedi. Bu poliçelerin hasar tazminatları, şirketin imkanları çerçevesinde karşılanmaya çalışılıyor.

Ancak, Akdeniz Sigorta'nın yeni poliçe düzenleme yetkisinin elinden alınması, bu şirketin yeni yılla birlikte zeyilname düzenleme zorunluluğu bulunan Trafik Sigortaları'nı etkiledi. Zeyilname düzenletmek için Akdeniz Sigorta'nın acentelerine başvuran sigortalılara, şirket adına zeyilname düzenleyemedikleri bildirildi. Buna gerekçe olarak da, Akdeniz Sigorta'nın zeyilname düzenleme yetkisinin olmadığı gösterilerek, başka bir şirket üzerinden yeniden Trafik Sigortası yaptırmaları söylendi. Arkadaşımız Zeliha Aslan, sigortalıların başvurusu üzerine Akdeniz Sigorta'ya yeni atanan Genel Müdür Servet Sönmez'le görüştü. Akdeniz Sigorta'nın poliçe düzenleme yetkisinin kaldırılması nedeniyle Karayolları Motorlu Taşıtlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'na (Trafik Sigortası) ilişkin zeyilname düzenleyemediklerini söyleyen Sönmez, ‘‘Trafik Sigortası hariç, diğer sigortalılarının durumunda herhangi bir sorun yaşanmıyor. Aslında, Trafik Sigortaları'da bitiş tarihine kadar geçerli. Ancak, yeni yılla birlikte zeyilname yaptırma zorunluluğunun bulunması, yeni poliçe düzenleyemediğimiz için sigortalılarımızın sorunla karşılaşmasına yol açabilir. Bu nedenle isterlerse bizdeki poliçelerini iptal ederek, başka bir şirketten yeni poliçe düzenletebilirler. Bunun için de bize poliçeleriyle birlikte gelip, sözleşmelerini iptal etmeleri gerekiyor. Biz de, müşterilerimizin kullanmadıklara döneme ait prim alacaklarını iade ediyoruz’’ dedi.

DEMİREL ORTAKTI

Akdeniz Sigorta'nın yüzde 50 hissesi, Şevket Demirel'in sahibi olduğu Göltaş Grubu'na ait. Akdeniz Sigorta'nın 2000 yılı faaliyet raporuna göre, Göltaş'ın yüzde 50, İlker Akyüzün yüzde 9.78, İstanbul Holding, İlhan Şahin, Sami Toka, Hakan Akan ve Ali Tamer Akyüz’ün yüzde 7.12'şer, Hasan Kocaman ve Tansel Önder'in yüzde 2.02'şer, Egebank'ın da yüde 0.60 ortaklık payı bulunuyor.

Yönetim Kurulu Başkanlığını Şevket Demirel'in yaptığı Göltaş grubu, 1997 yılı Ağustos ayında Emin Sigorta'yı alarak, sigorta sektörüne girmişti. Emin Sigorta'nın adı 1997 yılında Akdeniz Sigorta olarak değiştirilmişti.


Trafik sigortasnda zeyilname zorunlu


KARAYOLLARI Trafik Kanunu'nda zeyilname yaptırma zorunluluğuyla ilgili bir madde olmamasına karşın, Yasa'nın 91'nci maddesinde, ‘‘Geçerli teminat tutarları üzerinden Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası bulunmayan araçlar trafikten men edilir’’ cümlesi yer alıyor. Bu da, trafik sigortalarının geçerli teminat tutarları üzerinden düzenlenmesini zorunlu hale getiriyor. 10 milyon aracın bulunduğu Türkiye'de, Karayolları Trafik Kanunu'na göre, bu zorunluluk, Trafik Sigortası yaptırmayanların yanı sıra, zeyilname düzenletmeyenleri de kapsıyor. Çünkü, Yasa da, poliçenin geçerlilik süresi henüz dolmamış trafik sigortaları için zeyilname düzenlenmesiyle ilgili bir madde bulunmamasına rağmen, sigorta poliçelerinin ‘geçerli teminat tutarları’ üzerinden düzenleneceği ibaresi, zeyilname düzenlenmesini zorunlu kılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları