Demirel'in fikri mi?

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

Kudüs

Koalisyon ortağı DTP'nin lideri Hüsamettin Cindoruk'un ‘‘yarı başkanlık sistemine geçişle’’ ilgili önerisini Başbakan Mesut Yılmaz, Amman'dan Kudüs'e hareketinden önce öğreniyor.

Amman'daki uğurlama töreninin hemen ardından, Yılmaz uçağın ön tarafında konuştuğumuz TOBB Başkanı Fuat Miras'ın yanına geliyor. Miras, ‘‘Sayın Cindoruk'un önerisi üzerinde konuşuyorduk’’ diye söze başlıyor.

Yılmaz, kısa bir süre duruyor. Bir şey söylemek ister bir havada elini alnına götürüp ovuşturuyor. Ardından yüzümüze bakıp gülümsemekle yetiniyor.

‘‘Ortağınızın bu önerisi üzerinde hiçbir şey söylemeyecek misiniz?’’ sorusuna ise aynı tavrı gösteriyor, gülüyor, ‘‘Sonra konuşalım’’ demekle yetiniyor.

BİRLİKTE SEÇİM YANLIŞ

Yılmaz konuya girmek istemiyor.

Ancak Miras, görüşünü açıktan dile getiriyor. İki seçimin bir arada yapılmasına öteden beri karşı çıktıklarını belirtiyor. Yerel seçimlerin yapılıp genel seçimlerin ertelenmesi gerektiği yönündeki görüşünü tekrar ediyor.

‘‘Bunu çok önce söyledim. Mesut Bey'e de söyledim. İki seçimin bir arada yapılması kadar yanlış bir iş olmaz’’ dedikten sonra devam ediyor:

‘‘Başkanlık seçimi ise çok yanlış. Bir kere Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu konudaki görüşü ne? Onun görüşü ortada yokken kendisiyle ilgili bir öneride bulunmak bana doğru gelmiyor. Yarı başkanlık sistemi kamuoyunun gündemine sokulur, tartışılır, eğer yer bulursa bu konuda adım atılır.’’

Uçaktaki birçok işadamı da iki seçimin bir arada yapılmasına karşı çıkıyor. Ancak yarı başkanlık sistemi ile ilgili tartışmaya girmek istemiyor.

Yılmaz, Cindoruk'un önerisi üzerinde konuşmak istemiyor. Ancak, kurmayları açıktan görüşlerini dile getiriyor.

Yılmaz'ın gezisine katılan ANAP Grup Başkanvekili Ülkü Gökalp Güney, Cindoruk'un önerisinin bir bölümüne ‘‘evet’’ diyor. Yarı başkanlığa ise açıkça karşı çıkıyor.

Güney, şöyle diyor:

‘‘Baykal'ın görmediği yüzde 20-30'lara varan kararsız seçmen kitlesi. Yerel seçimi yapıp, daha sonra genel seçimi gerçekleştirirsek o zaman bu kararsız seçmen durumu görüp ona göre hareket etme hakkına sahip olacak. Ama yapmazsak öyle görüyorum ki bu işten en fazla da CHP kaybedecek. Gaziantep Belediye Başkanı durduk yerde konuşmuyor...’’

DEMİREL'DEN MEDET UMUYOR

Güney, yarı başkanlık sisteminin bu aşamada tartışılmasını da uygun bulmuyor ve ekliyor:

‘‘Cindoruk herhalde kendisinden umudu kesti, şimdi Demirel'den medet umuyor. Demirel'e danışmış mı acaba?’’

Biraz ileride duran Tarım Bakanı Mustafa Taşar da aynı görüşleri dile getiriyor. Taşar, iki seçimin bir arada yapılmasının yanlış olduğunu karar alındığı gün söylediğini vurguluyor. Bu konudaki ısrarını da sürdürüyor. Cindoruk'un önerisine de tepki gösteriyor, ‘‘Durup durup yeni yeni öneriler getiriyor’’ diyor. Ciddiye almaz bir tavır sergiliyor.

Devlet Bakanı Işın Çelebi, biraz ileride diplomatlarla sohbet ediyor. Cindoruk'un önerisini sorduğumuzda ise ‘‘18 Nisan'da seçim yapılır, artık geri dönüşü yok gibi geliyor bana’’ diyor.

Çelebi, iki seçimin böyle bir konjonktürde nisan ayında yapılmasının yanlış olacağını da vurguluyor ve şöyle devam ediyor:

‘‘Dünyadaki ekonomik krizin böylesine devam ettiği bir dönemde nisan ayında seçim yanlış olur. Hiç değilse ekime ertelenmesi gerekir...’’

DTP Milletvekili Cefi Kamhi tartışmaları uzaktan sessiz bir şekilde dinliyor. Genel başkanının önerisi sorulduğunda ise tartışmaktan kaçınıyor.

Hemen ilerisinde duran Devlet Bakanı Yücel Seçkiner ise konuya espri ile yaklaşıyor. ‘‘Cefi bu sözler senin genel başkanına mı ait’’ diye soruyor.

Kamhi hiçbir şey söylemeden ayrılırken Seçkiner ekliyor:

‘‘Sahibinin sesi olmasın. Demirel de aynı şeyleri düşünüyor olmasın?’’













Yazarın Tüm Yazıları