Demirel: "İpekyolu bu kez Batı'dan Doğu'ya uzanacak"

Güncelleme Tarihi:

Demirel: İpekyolu bu kez Batıdan Doğuya uzanacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası Dış Ticaret Dernekleri Konfedarasyonu'nun dün İstanbul'da başlayan ‘‘İpekyolu 2000’’ adlı konferansının açılışını Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yaptı. Demirel, ‘‘Bu konferans Batı'dan Doğu'ya uzanan modern İpekyolu rüyasının bir kilometre taşı olacaktır’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'de ‘‘İpekyolu 2000’’ adıyla başlayan konferansın, Batı'dan Doğu'ya uzanan modern İpekyolu rüyasında bir kilometre taşı olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Demirel, ‘‘Önümüzdeki birçok soruna rağmen gelecek umut ve fırsat vermektedir. Bu umutları ve fırsatları uzak görüşlülük ve kararlılıkla kucaklamalıyız’’ dedi. Başbakan Mesut Yılmaz da konuşmasında, bütün katılımcıları Türkiye'nin sunduğu iş imkanlarından yararlanmaya çağırdı.

26 ÜLKE KATILIYOR

Cumhurbaşkanı Demirel ve Başbakan Yılmaz'ın katılımıyla dün İstanbul'da başlayan Uluslararası Dış Ticaret Dernekleri Konfedarasyonu'nun (CITHA) yıllık toplantısı kapsamındaki konferansa, Avrupa, Amerika, Karadeniz Ekonomik İşbirliği ve Türk cumhuriyetleri olmak üzere 26 ülkeden yaklaşık 80 delege katılıyor.

Cumhurbaşkanı Demirel, tarihi İpekyolu'nun sadece zenginlikleri ve refahı taşımakla kalmadığını, aynı zamanda farklı dünyaların felsefelerini, fikir ve anlayışlarını birbirine ulaştırdığını söyledi. Demirel, ‘‘Demir Perde'nin kalkmasıyla İpekyolu, birleştirdiği insanlar arasında barışın ve ortak refahın gerçekleşmesini sağlayacak yeni fırsatları, yeni potansiyelleri ve yeni umutları beraberinde getirerek, dünya sahnesine bir kez daha çıkmaktadır’’ dedi.

Demirel, toplantının yapıldığı İstanbul'un ise güzelliği, tarihi, hoşgörü kültürü ve farklılıklarıyla İpekyolu'nun hafızalarda canlandırılan bütün unsurlarını layıkıyla temsil ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Demirel, konuşmasına şöyle devam etti: Demirel, İpek Yolu Bölgesi'nin, ilerisi açısından umut veren yeni bir enerji kaynağı olarak da görüldüğünü ve Hazar havzasının muhtemel değeri 4 trilyon doları aşan dünyanın en geniş petrol ve gaz yataklarına sahip olduğunu vurguladı.

Başbakan Mesut Yılmaz da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tüm ülkelerle serbest ticarete dayalı politikalar izlemeyi taahhüt ettiğini vurguladı. Yılmaz, Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin (KEİ) 325 milyonu aşan toplam nüfusuyla geniş bir ekonomik alana sahip olduğunu ve 11 üye devletin refah düzeyinin artırılmasının da önemli bir fonksiyon üstlendiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!