Demirel’in gizli banka hesapları

Güncelleme Tarihi:

Demirel’in gizli banka hesapları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2005 02:11

Uğur Dündar’a geçen hafta ulaşan zarf, devlete 1 milyar dolar borcu bulunan batık bankacı Murat Demirel’in yurtdışındaki gizli hesaplarını ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Belgelere göre Murat Demirel, Merrill Lynch’in, kara para merkezi Cayman Adaları’ndaki şubesinde gizli hesaplar açtı.

Batık Egebank’ı 1 milyar dolardan fazla zarara uğrattığı iddia edilen bankanın eski sahibi Yahya Murat Demirel’in yurtdışında gizli banka hesapları ortaya çıktı. Arena Genel Yönetmeni Uğur Dündar’a ulaşan kalın sarı bir zarf, TMSF yetkililerini alarma geçirdi. TMSF yetkilileri, Uğur Dündar tarafından teslim edilinceye kadar, devletin habersiz olduğu sarı zarfın içindeki belgelerin şifrelerini çözmeye çalışıyor.

DEVLETİN el koyduğu bankalardan Egebank’ı 1 milyar dolardan fazla zarara uğrattığı iddiasıyla yargılanan, Yahya Murat Demirel’in yurtdışındaki gizli banka hesaplarına ulaşıldı.

Arena Genel Yönetmeni Uğur Dündar’a ulaşan ve üstünde Yahya Murat Demirel’in kendi eliyle yazdığı ‘unutma’ uyarısının bulunduğu kalın sarı zarf, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yetkililerini alarma geçirdi. TMSF yetkilileri, Uğur Dündar tarafından teslim edilinceye kadar, devletin habersiz olduğu sarı zarfın içindeki belgelerin şifrelerini çözmeye çalışıyor.

YILBAŞI EĞLENCESİ:

Yahya Murat Demirel ve eşi Ayşe Nur Esenler, 2005 yılbaşı gecesi, Bulgaristan’a kaçak yollardan girmeye çalıştıkları iddiasıyla Bulgar polisince gözaltına alınmışlardı. Yurtdışına çıkış yasağı bulunan çift, birkaç gün sonra Türkiye’ye iade edilmişti. Yahya Murat Demirel, kaçmadıklarını, sadece yılbaşı gecesi eğlenmek amacıyla açıldıkları denizde, dalgaların kendilerini Burgaz Limanına sürüklediğini söylemişti. Egebank olayını takip eden uzmanlar da, yakın bir gelecekte hapis yolu gözükmeyen Yahya Murat Demirel’in bu girişimine pek anlam verememişlerdi.

CAYMAN’DA BİR BARLALI:

Geçen hafta Uğur Dündar’a ulaşan bir zarf ise bu kaçışı örten esrar perdesini kaldıracağa benziyor. Çünkü zarfın içinden çıkan belgelere bakılırsa, Yahya Murat Demirel, dünyanın önde gelen yatırım bankalarından, ABD merkezli Merrill Lynch’in, Cayman Adaları’ndaki şubesinde, gizli ve çok özel hesaplar açmış. TMSF uzmanlarına tutanakla teslim edilen belgeler arasında Merril Lynch’te açılan bu gizli hesap cüzdanının aslının yanı sıra, Demirel’in İngiltere’nin güneyindeki Isle off Man adası ile Singapur’da kurduğu off shore ve finans şirketlerinin listesi ve bu şirketlerden banka hesabına akan milyonlarca dolarlık dekontlar yer alıyor. Cayman Adaları dünyanın önde gelen kara para aklama cennetlerinden biri. Öyle ki, Cayman’da ada nüfusundan fazla banka ve şirket var. TMSF yetkililerinin ilk izlenimlerine göre, Yahya Murat Demirel yurtdışına çıkardığı paralarını işletebilmek için çeşitli şirketler kurmuş. Zarftan çıkan listede bu şirketlerin adları şöyle sıralanıyor: The Mana Trust, Kaffee Limited, Barla Finance Limited, ve Cunur Cash Limited. Bu şirketlerden birine ismini veren ‘Barla’, Isparta’nın Eğirdir İlçesine bağlı bir kasaba. Zaten Demirel Ailesi’nin de burada yazlık evleri bulunuyor. Zarftan çıkan banka dekontlarına bakılırsa, sadece iki şirkette biriken para, daha 1999 yılında 9 milyon doları aşmış.

Eşi için para çekme yetkisi verdi

UĞUR Dündar tarafından TMSF’ye teslim edilen zarftaki belgeler, uzmanlarca aynı gün incelemeye alındı. Ayrıca yurtiçi ve dışında hukuki girişimler başlatıldı. Bu belgeler arasında en dikkat çekici olanlarından biri, Yahya Murat Demirel ile Cayman Adaları’ndaki Merril Lynch yetkilileri arasında imzalanan gizli hesap sözleşmesinin kırmızı mühürlü aslı. Bu hesapta en dikkat çekici işlem, 30 Aralık 2004’de yapılmış. Yani Demirel çifti, yılbaşı eğlencesi için denize açılmadan sadece birgün önce yapılmış bu işlem. Demirel, bu işlemle eşi Ayşe Nur Esenler’e hesaptaki paranın tamamını kullanma yetkisi vermiş. Yetkililere göre bu işlem, o tarihte hesabın çalıştığını ve yüklüce bir para olduğunu işaret ediyor. Demirel’in Cayman Adaları’ndaki bu gizli banka hesabının kullanımı için, ABD vatandaşı da olan eşini yetkili kılması, akıllara, ‘Bulgaristan’dan sonraki rota Amerika mıydı?’ sorusunu getiriyor. TMSF, Demirel’in Cayman Adaları’ndaki gizli hesaplarında ne kadar para olduğunu öğrenmek ve bu paralara tedbir koydurmak amacıyla hem Merril Lynch Bankası’na, hem de İstanbul 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Zarfı aylarca bir bankanın kasasında saklayan tanık ise zarfın hikayesini ve yaşadıklarını Arena’da Uğur Dündar’a anlattı. Arena, bu akşam saat 22.05’de CNN Türk’te ekrana geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!