Demir: Rusya soğuktu ama siyasi kararlılık içimizi ısıttı

Güncelleme Tarihi:

Demir: Rusya soğuktu ama siyasi kararlılık içimizi ısıttı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2016 11:08

Demir: Rusya soğuktu ama siyasi kararlılık içimizi ısıttı

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım ile birlikte Rusya'nın başkenti Moskova ve Tataristan'ın başkenti Kazan'a giden 11 kişilik işadamı heyetine İzmir'den katılan Alp Erdem Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Demir, ziyaretin iş dünyası için büyük umut olduğunu, işadamlarının yatırımları güncelleme kararı aldığını belirterek, "Dışarıda kar olsa da iki ülkenin siyasi iradesindeki kararlılık iş dünyasının içini ısıttı" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın bir başbakan yardımcısı, altı bakan ile birlikte gerçekleştirdiği Rusya'nın başkenti Moskova ve Tataristan'ın başkenti Kazan ziyaretine katılan 11 işadamı arasında İzmir'den Alp Erdem Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Demir de yar aldı. Demir, bu ziyaretin 24 Kasım 2015’te yaşanan uçak krizinden sonra Ağustos'ta başlayan normalleşme sürecini hızlandıracağını, bundan sona ilişkilerin rayına oturup gelişeceğini beklediklerini belirterek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Rusya bizim rakibimiz değil ortağımız. İki ülkenin ekonomisi birbirini tamamlar nitelikte. Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret uçak krizinin ardından yüzde 40 düştü. İkili ilişkilerin geliştirilmesiyle bunun artacağını düşünüyorum. Gümrük kapılarından, havaalanlarından girişlerde vizede karşılıklı kısıtlamalar var. Bunların kaldırılması gerek. Tarım ürünlerinden, tekstile, taşımacılığa kadar engellemeler var. Ziyaretlerde bunlara yoğunlaşıldı. Bu ziyaretler ilişkileri ısıtırken normalleşmenin önünü açıyor. Gıda ihracatındaki sıkıntılar adım adım aşılacak. Rusya'da iş yapan Türk şirketler de eskiye göre daha sıkıntısız çalışıyor. Türk inşaat şirketleri için Rusya güçlü bir pazar. Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev'in 2018 FIFA Dünya Kupası'na hazırlık süreci çerçevesinde tesislerin inşaatı ve başka şirketlerde de Türk işçilerin istihdam edildiğini söylemesi heyecan yarattı. Aynı şekilde Rusya'ya bağlı Tataristan ziyaretinde et ve süt ürünlerinin yanısıra enerji, petrokimya, gübre sanayinde işbirliği yapabiliriz. Uçak krizi nedeniyle duran doğalgaz, müteahhitlik, otel, çevrim santrali gibi önemli projeleri Türk müteahhitleri hızlandırabilir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, büyük ihtimalle Ocak ayında Rusya'ya gidecek. Onun da ziyareti ile normalleşmedeki hızın daha da artmasını bekliyoruz. İşadamları olarak Rusya'da, Tataristan'da havanın sıfır derecenin altına düşen soğukluğunu hiç hissetmedik. Çünkü gönüller sıcaktı, siyasi irade kısıtlamaları kaldırma konusunda kararlıydı."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!