Demir için pekmez

İçerdiği bol miktardaki karbonhidrat nedeniyle özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan pekmez nasıl yapılır, merak ettiniz mi hiç?

Haberin Devamı

Bağbozumu zamanı toplanan üzümler, bakır leğenlerde ya da şırahane adı verilen odalarda çiğnenerek suyu çıkarılır. Daha sonra tekrar leğenlere konularak kaynatılır.
İşte bu kaynama sırasında, pekmez toprağı diye adlandırılan beyaz renkli toprak da işin içine girer ki bu toprak hem pekmezin çabuk kıvam kazanmasını hem de renginin açık olmasını sağlar.
Katılaşmak üzereyken ateşten çekilen pekmez, süzülüp uygun kıvama gelene kadar tekrar kaynatılır.
Pekmez, içindeki glikoz ve früktoz sayesinde sindirim sistemimizde hemen emilmekte ve bu da acil enerji ihtiyacımız için bulunmaz bir kaynak oluşturmaktadır.
Vücudumuz tarafından emilebilen demirin değerliği +2’dir ve pek çok durumda, dışarıdan alınan +3 değerlikli demir +2’ye çevrilemez. Oysa üzüm ve dolayısıyla pekmezde bulunan demirin değerliği tam da vücudumuzun istediği gibi +2’dir. Yani sabahları, yiyeceğimiz pekmez günlük demir ihtiyacımızın yarıya yakınını karşılayacaktır.

Haberin Devamı

Tavuk göğsü çorbası (Trakya)

Tavuk etlerini büyük bir tencereye koyun. Üzerine soyulmuş bütün soğan, bir kaşık tuz ve sekiz su bardağı sıcak suyu ilave edin. Orta ısılı ateşte haşlayıp iyice yumuşattığınız tavuk etlerini tencereden süzerek çıkarın.
Doğrama tahtası üzerinde küçük küpler halinde doğrayın ya da incecik didikleyin. Tereyağını bir tencereye koyup ateşin üzerine oturtun.
Yağ erir erimez unu ekleyin. Bir tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak unun rengi iyice sararıp kokusu çıkıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun.
Sıcak tavuk suyunu azar azar ve yine karıştırmaya devam ederek ilave edin.
Çorba boza kıvamına gelip kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca tavuk etlerini ekleyip ocağın altını kısın. Tuz ve biberi katıp arada sırada karıştırarak 5-7 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. İsterseniz üzerine kırmızıbiberli yağ gezdirin.  Küp kesilip kızarmış ekmeklerle süsleyip servise sunun.

Malzeme listesi

- 2 adet tavuk göğüs eti
- 8 su bardağı su
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 30 gr tereyağı
- 3 tepeleme yemek kaşığı un
- 7-8 su bardağı sıcak tavuk suyu
- 2 çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber
- İsterseniz, küp kesilip kızartılmış ekmek parçaları

Yazarın Tüm Yazıları