Demir fiyatlarını düşürün çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Demir fiyatlarını düşürün çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2017 14:57

Demir fiyatlarını düşürün çağrısı

Haberin Devamı

DEMİR fiyatlarına son 15 gün içerisinde gelen yüzde 20'lik zammın, yılda 6 bin konutun satıldığı İzmir'in Torbalı ilçesinde müteahhitlerin belini büktüğünü savunan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, kartelcilik ve karaborsacılığın suç olduğunu hatırlatarak demir satıcılarından fiyatları geri çekmelerini istedi.

Demir kartelinin kırılması için İzmir'deki meslek odalarına ve sektör temsilcilerine çağrıda bulunan Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, demir fiyatlarındaki anormal artışın, ülkemize en çok istihdam sağlayan inşaat sektörünün hızlı ilerlemesine sekte vuracağını öne sürdü. İzmir'deki meslek odalarına ve sektör temsilcilerine çağrıda bulunan Olgun, "Son 4 ayda demirin ton fiyatı 1600 TL'den 2 bin 200 TL'ye yaklaştı. Yazıktır, günahtır. Gelin şu demir kartelini kıralım. Demir satıcılarına sesleniyorum. Kartelcilik ve karaborsacılık kanunlara göre suçtur. Kartelci çimentocuların ve betoncuların akıbetine uğramak istemiyorsanız fiyatları geri çekin" dedi. Zammın hiçbir gerekçesinin olmadığını, satıcıların karaborsacılık yaptığını iddia eden Olgun, "Dünyada demir cevheri ve hurda fiyatları düşerken, demir anormal zamlanıyor. Dolar düşüyor, demir düşmüyor. Bu zam sadece inşaat sektörünün değil, ekonominin ve istihdam artışının da önünü tıkamakta. Hükümet 50 tane düzenleme yapıp piyasayı rahatlatmaya çalışıyor. Fakat bazıları fırsatçılık yapıyor. Bu durum inşaatın harcını karan ameleden, ev almak isteyen dar gelirliye kadar binlerce kişiyi etkiliyor. İnşaat sektörünün hareketli olduğu bir dönemde, seçimlerin bittiği süreçte sektörün önünün tam açık olduğu bir dönemde, inşaat sektörüne adeta demir yumruk indirilmek isteniyor. Buna müsaade etmeyiz" dedi.

BETON ZAMMINDA GERİ ADIM ATILMIŞTI

Geçtiğimiz yıl betona yapılan fahiş zam nedeniyle Torbalı Ticaret Odası öncülüğünde bir araya gelen 200 müteahhit beton dökmeme kararı almıştı. 15- 30 Ocak tarihleri arasında betonun dökülmediği Torbalı'ya İzmir'in dört bir yanındaki müteahhitlerden de destek gelmişti. Beton firmaları yaşananlar karşısında geri adım atmak zorunda kalmış ve fiyatları geri çekmişti. Zamla birlikte fiyatı 157 TL'ye çıkarılan hazır beton fiyatı tepkiler üzerine 120 TL'ye indirilmişti.

Gökhan YALKALK / TORBALI (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!