Demir çok önemlidir

Vücudumuzla ve vücudumuzun çalışma sistematiğiyle ilgili bilgilerimiz arttıkça, kendimize daha çok özen göstermeye başlıyoruz.

Aldığımız gıdaların besin değeri sadece içerdikleri protein ve karbonhidratla değil, taşıdıkları vitamin ve minerallerle de belirleniyor. Hatta besinleri işleyebilmek için vitamin ve minerallere duyulan ihtiyaç daha bile fazla sayılabilir.
Kanımız kırmızı rengini demirden alır. Yengecin bir türünün kanında demir yerine bakır vardır ve bu da kan renginin mavi olmasına neden olur. Karidesin kanındaysa vanadyum adlı mineral bulunduğu için kanı yeşildir.
Kanımızda bulunan ve kanın dokulara oksijen taşınmasını sağlayan hemoglobinin oluşumu için demire ihtiyacımız vardır. Yani demir, vücudumuz için gerekli olan en önemli minerallerin başında yer alır.
Vücuttaki demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan bir anemi, yani kansızlık türü de var, bu yüzden demir içeren gıdalardan tüketmeyi ihmal etmememiz gerekir. Et, balık, kümes hayvanları, mercimek, fasulye, yeşil yapraklar, mısır unu ve çilekte bol miktarda demir bulunuyor. Bakın size ilginç bir son bilgi: Demirle zenginleştirilmiş bazı mısır gevreklerini iyice ufalarsanız, eklenen demir tozlarını bir mıknatıs yardımıyla ayırıp görebilirsiniz.

Susamlı tavuklu patlıcan dolması
6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 15 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
? 6-8 adet en küçük boy kemer patlıcan
(Tombul Adana patlıcanı da kullanabilirsiniz.)
Dolmanın içi için;
? 100-150 gr tavuk kıyması
? 1 adet taze yeşil soğan
? 2 yemek kaşığı soya sosu
? 1 çay kaşığı tuz, karabiber
? 3 yemek kaşığı susam
Kızartmak için;
? 1 su bardağı sıvıyağ

YAPILIŞI : Bu yemek için kullanacağınız patlıcanların özellikle küçük ve tombul olması gerekir. Güney’de yetişen eflatun renkli, küçük tombul patlıcanlar bu yemek için idealdir.
Patlıcanları yıkadıktan sonra soymadan ve saplarını koparmadan keskin bir bıçağın ucuyla tam ortalarından uzunlamasına ikiye bölün (dikkat etmeniz gereken nokta, iki parçanın birbirinden ayrılmamasıdır). Patlıcanların içlerini çay kaşığı yardımıyla hafifçe oyun. Diğer taraftan, iç harcını hazırlamak için yeşil soğanın sadece yeşil kısmını incecik doğrayıp kıymayla karıştırın.
Soya sosunu ilave edip tuz ve karabiberi serprikten sonra iyice yoğurun. Hazırladığınız dolma harcını patlıcanların oyuk kısımlarına paylaştırın. İçleri dolu olan patlıcanları avuçlarınız arasında bastırarak sıkıştırın. Dolmaları, tabağa koyduğunuz susama iyice bulayın. Derin bir tavaya koyduğunuz bol miktardaki sıvıyağı kızdırıp patlıcanları kızgın yağda çevirerek 10-12 dakika kadar kızartın. Kızarttığınız patlıcanları kağıt havlu üzerine alıp fazla yağının emilmesini sağladıktan sonra sıcak sıcak servis yapın. İsterseniz dolmaların üzerine soya sosu da gezdirebilirsiniz.

Pekmezli fıstıklı un helvası
6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 10 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ 25 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
? 2 su bardağı un
? 50 gr bitkisel margarin
(tereyağı da kullanabilirsiniz)
? 1 su bardağı tozşeker
? ½ su bardağı pekmez
? 2 su bardağı süt
? 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

YAPILIŞI: Margarini geniş bir teflon ya da çelik tencerede eritip unu hemen ekleyin. Unu, orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun. Diğer taraftan, süt, pekmez ve tozşekeri geniş bir kasede, şeker iyice eriyinceye kadar karıştırın. Yaklaşık 8-10 dakika sonra, unun rengi iyice sararmaya başladığında, hazırladığınız şekerli pekmezli sütü helvanın içine yavaş yavaş aktarın. Sürekli karıştırmaya devam ederken helvanın sulanıp koyu boza kıvamına geldiğini göreceksiniz.
Orta ısılı ateşte 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Suyunu çekince, altını kısın ve 1-2 dakika daha karıştırarak kavurduktan sonra ocaktan alın. Tencerenin kapağını kapatarak helvayı yaklaşık 5 dakika dinlendirin. Tencerenin kapağını açıp üzerine kavrulmamış dolmalık fıstıkları ilave ettikten sonra karıştırın. Bir kaşık yardımıyla şekil vererek aldığınız helvaları servis tabağına yerleştirin. Ilık veya soğuk halde servise sunun
Yazarın Tüm Yazıları