‘Demek sıra bilim insanlarına geldi’

“PROF. Dr. Celal Şengör’ün TÜBİTAK ve TÜBA ile ilgili yazısına yer vermişsiniz. Ben de birkaç gün önce aynı konudaki tepkimizi basına duyurmuştum ama anlaşılan başaramamışız” diyor CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan.

Bilgehan’ın tepkisi de şöyle:
“AKP’nin getirdiği ‘ileri demokrasi’de Türkiye bir hukuk devleti olmaktan uzaklaşırken bilim kurulları da bilimsel özerkliklerini kaybediyorlar.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanun hükmündeki kararname (KHK) ile cumhuriyetin iki önemli bilim kurulu olan TÜBİTAK ve TÜBA’nın yapıları değiştirilerek siyasal denetim altına alınıyorlar.
1963 yılında, özellikle doğa bilimlerinde temel ve uygulamalı akademik araştırmaları desteklemek ve genç araştırmacıları özendirmek için kurulan TÜBİTAK ve 1993’ten beri görevleri arasında yer alan ‘toplumda bilimsel yaklaşım ve düşüncenin yayılmasını sağlamak’ amacıyla çalışan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) kuruluş yasalarında birdenbire yapılan değişiklikle yürütmenin güdümüne girdiler. Bilim Kurulu üye sayısını değiştiren ve üyelerin belirlenmesini ağırlıklı olarak YÖK ve hükümete devreden KHK ile dünyaca örnek gösterilen bu bilim kurullarının kuruluş ilkelerindeki bilimsel, idari ve mali özerklik yok ediliyor.
“Benim manevi mirasım bilim ve akıldır” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda ilerleyen bilim insanlarının son değişimleri yakından izlemelerini diliyorum. Herhalde kurulmasında emeği geçen ve ölene kadar çalışmalarına katkı verdiği Feza Gürsey Enstitüsü’nün yok ediliş sürecini izleyen Prof. Erdal İnönü ve onun gibi bugün hayatta olmayan bütün bilim adamı ve kadınlarının kemikleri sızlıyordur.”
Gülsün BİLGEHAN
CHP Ankara Milletvekili

Dünya Barış Günü (!?)

1 EYLÜL olarak belirlenen Dünya Barış Günü’nde:
1- ‘Yurtta barış, dünyada barış’ politikasının mimarlığını yapmış olan,
“Ulusların yaşamı tehdit edilmedikçe savaş cinayettir” diyen, Çanakkale’de savaştığımız düşmanın ölen askerlerinin anısına saygıda kusur etmeyen ve ailelerine gönül-yapıcı mesaj gönderen, ulus ve ülkemizi yok etmek kastıyla saldırıp yenilgiye uğramış Yunan hükümetince bile Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen, UNESCO tarafından ‘Uluslararası anlayış ve barış için olağanüstü çaba gösterdiği’ ilan edilmiş olan Mustafa Kemal Atatürk’ün, dünya barışını sağlamanın yolunu eylemli olarak sergilediği tüm dünyanın dikkatine ve bilgisine sunulmalı, gerçekten uluslararası barış isteyenlerin Atatürk’ten örnek almak durumunda oldukları tüm dünya kamuoyunun dikkatine getirilmelidir.
2- Günümüzde ise ABD’nin ve önde gelen AB devletlerinin, Atatürk Türkiyesi de içinde olmak üzere tüm insanlığın barışına, özgürlüğüne ve gönencine saldıran, barış çiğneyici nitelikleri gözler önüne serilmeli, üstelik yalancı barış kahramanlığına soyunup insanlıkla alay etmelerine izin verilmemeli, bu ülkelerin namuslu düşün, sanat, bilim ve siyaset insanlarına bu yolda çağrıda bulunulmalıdır!
Prof. Dr. Özer OZANKAYA

Köylerde tarihi mezar taşı kalmadı

KİMYA mühendisi Ekrem Hayri Peker, Bursa’nın yöneticilerine önemli bir uyarıda bulunuyor:
Diğer bölgelerin de pek farklı olduğunu düşünmüyorum. Mustafakemalpaşa ilçesinin köylerinde tarihi mezar taşı kalmadı. Kimlerdir, nedir bilmiyorum. Köy mezarlıklarına dadananlar, Osmanlı döneminden kalan mezarları yağma ettiler. Oysa, o mezar taşları köyün ne zaman kurulduğunu, hangi bilgin ve devlet görevlisi yetiştirdiğini anlatan birer tarihi belge... Bir yerde oranın tapusu.
Jandarma ve polis bu konunun üzerine eğilmeli; valilik konunun peşine düşmeli.
Kültür ve Turizm Bakanlığı da tarihi eserleri tahrip eden, çalan, yurtdışına kaçıranlara ağır ceza verecek bir yasayı acilen TBMM’den geçirmelidir.”

Bakan Şimşek’in haberi olmalı...

BİZLER 1999 depremi ve sonrası oluşan ekonomik krizlerden yeterinden fazla etkilenerek kamu borçlarımızı bir dönem ödeyemedik. Zamanında deprem bölgelerinde elektrik ve su parası alınmayacak söylentilerine de inanarak borçlarımızı ödemekten imtina ettik. Bunca yıldan sonra borçlarımız gecikme zammı ve gecikme zammı KDV’si ile katlanarak ödenemeyecek miktarlara ulaştı. Bütün beklentimiz torba yasa ile borçlarımızın ağır faiz yükünün kaldırılması yönündeydi. Maliye Bakanımız Sn. Mehmet Şimşek torba yasanın özel elektrik dağıtım şirketlerini de bağladığını söylemesine rağmen başvurularımız geri çevrilmektedir. Ayrıca Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ) devir nedeniyle ne koparırsam kâr mantığı ile borçluların enerjilerini kesmektedir. Lütfen konuya duyarlı yaklaşarak çaresizliğimizin araştırılıp giderilmesi yolunda SEDAŞ ve devir alacak ENERJİSA’nın yasayı uygulamaları yönünde gazetenizde sorunlarımızın yansıtılması hususunda;
Ahmet DEMİRDAĞ

Biliyor musunuz

İKTİDARIN, bayramın ilk günü Resmi Gazete’de, vali yardımcısı, müsteşar yardımcısı, daire başkanı ve kaymakam olmak üzere 369 atama yaparak rekor kırdığını, bunlar arasında eski TOBB Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın TÜBİTAK Başkanlığı’na atanmasının da yer aldığını...
Yazarın Tüm Yazıları