Deloitte : Türkiye'de enflasyon büyüme ile birlikte yavaşlıyor

Güncelleme Tarihi:

Deloitte : Türkiyede enflasyon büyüme ile birlikte yavaşlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2016 11:45

Deloitte : Türkiye'de enflasyon büyüme ile birlikte yavaşlıyor

Haberin Devamı

İstanbul, 31 Mayıs (DHA) - Uluslararası denetim, danışmanlık, kurumsal finansman, kurumsal risk yönetimi ve vergi hizmetleri şirketi Deloitte raporuna göre, Türkiye'de enflasyondaki gerileme, büyümedeki yavaşlama eşlik ediyor.
Deloitte Türkiye Ekonomi Danışmanı Dr. Murat Üçer tarafından hazırlanan “Ekonomik Görünüm – Fed ve Siyaset Kıskacında Ekonomi” raporuna göre 2016 yılı yine ABD Merkez Bankası (Fed) ve siyasetin etkisinde geçecek. Raporda hem büyümenin hem de enflasyonun geçen seneye göre yavaşlayacağı, cari açığın ise GSYH’ye oranla benzer bir düzeyde seyredeceği öngörülüyor. Sermaye girişlerinin çok güçlü seyretmeyeceği değerlendirilen rapora göre, işsizlik oranındaki gerileme sürdürülebilir gözükmüyor.
Rapora göre 2016 yılının ilk çeyreğinde yine yüksek sayılabilecek bir büyüme oranının gelmesi, ancak bunun yıl içinde zayıflaması bekleniyor. Her ne kadar son aylarda diğer büyüme göstergeleri ile bir miktar farklı bir görünüm çizse de GSYH büyümesi ile oldukça yakın seyreden sanayi üretimden hareketle yılın ilk çeyreğinde 2015 yılı genelinde olduğu gibi yüzde 4 dolayında büyüme bekleniyor.
Raporda, "Birinci çeyrek sonrası için ise büyüme göstergeleri –başta 50’nin altına düşen imalat PMI Endeksi gibi – yavaşlamaya işaret ediyor" denilerek, bu öngörü, sermaye hareketlerinin zayıf kalacağı ve siyasi belirsizliklerin devam edeceği varsayımı ile gerek krediler gerekse de güven tarafında belirgin bir toparlanmanın olmayacağı beklentisine dayandırılıyor.
Ayrıca raporda asgari ücret artışının, tüketimden çok borç ödemesine gitmesi ya da işgücü piyasasında kayıtdışılık sorunlarına yol açması gibi risklerin de göz ardı edilmemesi gerektiği belirtiliyor. Bu gelişmelerden hareketle raporda, yılın tamamı için 2015 büyüme oranının tekrarlanmasının pek mümkün olmadığı ve 2016’nın, yüzde 3.5’in üzerinde olan piyasa beklentilerinin ve yüzde 4.5 olan hükümetin yılsonu hedefinin altında, yüzde 3’lük bir büyüme ile tamamlanacağı öngörülüyor.
Raporda, "İşsizlik oranı tarafında her ne kadar yılın başında mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı Ocak itibari ile yüzde 10,1’e kadar gerilese de, Suriyeli işçilere çalışma izni verilmesi ve asgari ücret artışı gibi faktörler ile birlikte düşünüldüğünde, 2016’nın tamamına bakıldığında bu gerilemenin sürdürülebilir olmayacağı öngörülüyor" denildi.
Önümüzdeki dönemde küresel piyasaların izin verdiği oranda, başka bir deyişle TL üzerinde ciddi bir baskı olmadığı ve volatilite çok fazla artmadığı sürece, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceği de öngörülen rapora göre küresel ve siyasi konjonktür düşünüldüğünde faizlerin tekrar yükseltilmesi olasılığı da bulunuyor.
Cari açıkta bu yılın en önemli gelişmesinin turizm gelirlerindeki sert düşüş olasılığı olduğuna dikkat çekilen raporda tüm yıl için net turizm gelirlerinin 15-16 milyar dolara kadar düşebileceği uyarısı da yer alıyor.
Raporda yer alan baz senaryoya göre uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye notlarında yıl boyunca herhangi bir indirim beklenmiyor. Olumsuz senaryoda özellikle Moody’s tarafından bir indirimin söz konusu olabileceği belirtilirken, daha olumlu bir senaryoda ise, "Siyasi belirsizliklerin önümüzdeki aylarda azalması, yeni hükümetin reform gündemini yeniden kararlı bir şekilde masaya koyması gibi gerekçelerle her üç kurumdan da en azından görünümde bir düzeltme beklenebilir" deniliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!