‘Delikli taş’tan geçemeyenler ne yapacak?

Güncelleme Tarihi:

‘Delikli taş’tan geçemeyenler ne yapacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2016 12:56

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen 53. Ulusal 27. Uluslararası Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri sürüyor. Alevi ve Bektaşiler için bir tür ibadet yeri olarak kabul edilen ilçeyi, etkinlikler döneminde yurt içinden ve dışından binlerce kişi ziyaret ediyor.

Haberin Devamı

VATANDAŞLAR, Hacı Bektaş Veli’nin inzivaya çekildiği mağaranın da bulunduğu Çilehane bölgesinde, günahı olanın geçemeyeceğine inanılan ‘delikli taş’tan geçmeye çalıştı. Bazı ziyaretçiler, zorlanmadan geçmeyi başarırken bazıları delikli taştan geçemeyip, geri dönmek zorunda kaldı. İnanışa göre, delikli taştan geçemeyenlerin adak kurban kestirmesi ve yoksullara dağıtması gerekiyor. 

‘Delikli taş’tan geçemeyenler ne yapacak

MAHSUNİ’NİN MEZARINI ZİYARET

Ziyarete gelenler dilek ağacına da bez bağlayıp dilek diliyor.
Yine Çilehane bölgesinde bulunan Mahsuni Şerif’in mezarı da ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor. Alevi ve Bektaşiler, Hacı Bektaş Veli’nin türbesinin bulunduğu, 1964 yılında müzeye çevrilen Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı’nı da ziyaret ederek, bahçesindeki Arslanlı Çeşme’den su içti.
Vatandaşlar, dergahın bahçesindeki yaklaşık 800 yıllık karadut ağacı altında dilek tutuyor. Bu sırada ağaçtan düşecek dutun, dileklerin kabulünün göstergesi olduğuna inanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!