Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Dekorasyonda mavi çağ

Renk gurusu Pantone, 2013’ün ana renklerinden birini ‘Monako mavisi’ olarak seçti. Ancak rengin objeleri ve evleri baştan çıkarması çok öncelere dayanıyor.

Haberin Devamı

Çini deyince...

İznik çinileri, son yıllarda hem orijinal halleriyle hem de tasarımcılar tarafından yeniden yorumlanıp stilize edilerek giriyor mekânlara. Çiniyi bir yatak başı yaratmak için kullanabilir ya da farklı çini fayansları duvarda yan yana yapıştırarak kendi özel bordürünüzü tasarlayabilirsiniz.

Bleu Blanc

Country, klasik ve Uzakdoğu stillerinin harmanlandığı eklektik evlerde sık kullanılan mavi-beyaz ‘Blue Blanc’ porselenleri Çin’den hızla tüm dünyaya yayıldı. Görkemli görsellik sunan bu porselenler, zamanla gerçek formlarının dışına çıkarak büyük objelere dönüştüler.

Her stilin rengi

Mavi, her stilin sihrine bürünebilir; birlikte kullanıldığı antika, İskandinav ya da modern mobilyalarla kolayca uyum sağlar. Sahil evlerinin ve ada stillerinin baştacıdır. Mutfak, banyo dahil her odaya girebilir.

Monako mavisi

Haberin Devamı

Tasarım endüstrileri için renk standartlarının vazgeçilmez otoritesi Pantone Renk Enstitüsü’nün Direktörü Leatrice Eiseman, günlük hayatımızın temposunda klasik ve yeni arasındaki dengeyi renk paletlerinde aradığımızı vurguluyor. 2013’ün ilkbahar-yaz ayları için işaret ettiği renklerden biri olan Monako mavisi, soluk  lacivertle kobalt mavisinin karışımı bir tona sahip.

Hermès de seviyor

Lüks dünyasının ünlü markası Hermès’in turuncudan sonra en sevdiği renklerden biri olan mavi, her sene yeni bir parça eklenerek genişletilen el yapımı Bleus d’ailleurs porselenlerinin de ana rengi. Modernize edilmiş geleneksel çizgileri maviyle buluşturan koleksiyon, beyaz üzerine bezenmiş mavi ve siyah petek formu ile tutkunlarını XVI. yüzyıl Ming hanedanından İsfahan minarelerinin zengin, egzotik mirasına uzanan bir yolculuğa çıkarıyor.

Delft serüveni

XVI. yüzyıldan beri dünyanın en seçkin koleksiyonları arasında yer alan özel işçilikli mavi-beyaz Delft porselenlerinin sanatsal değeri oldukça yüksek. Seramiklerin üzerine resmedilen tabiat ve yel değirmeni motifleri en popüler desenler arasında. Delft stili dekorlar günümüzde de modernize edilerek pek çok kumaş ve obje koleksiyonuna sıçramış durumda.

Navone mavisi

Haberin Devamı

İtalyan Paola Navone, koleksiyonlarında da maviyi sık kullananlardan... Geçen sene Reichenbach için tasarladığı ‘The Taste Blue’ koleksiyonunun kıvrımlı hatları ve zarif çizgisi sofrada benzersiz bir siluet yaratıyor.

Louvre’daki maviler

Louvre Müzesi’nin İslami sanat bölümü için İznik çömleklerinin köklerinden esinlenilerek yaratılan ‘Arabesk’ koleksiyonunun tasarımcısı Arzu Firuz geçmişi yeniden keşfediyor. Firuz’un İznik geleneksel dekorunu güncelleştiren, minimalist dekorları Paris’te büyük ilgi gördü.

Yazarın Tüm Yazıları