Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

“Dekoloji” güzelleşiyor evini değil, dünyayı düşün!

XXI. yüzyılın duyarlı markaları, “ekolojik” kelimesinin yarattığı ilkel, basit, naif ve estetikten yoksun çağrışımı değiştirmek için arayış içindeler. Çevreye duyarlı olarak da şık olunabileceğini kanıtlamak için yeşil tasarımların içine espri, teknoloji ve tasarım unsurlarını ekliyorlar.

Haberin Devamı

Tasarımda demokratikleşme ve çevreye duyarlı üretim, bu yüzyılın en belirgin yönelimlerinden biri. Doğal dengenin bozulması, iklimlerin değişmesi, bazı canlıların soylarının tükenmesi ve doğal afetlerin sıklaşması, sürdürülebilirlik olgusunu insan yaşamının en önemli odak noktası haline getirdi.
Çevre duyarlılığı lüks ya da aktivist bir hareket olmaktan çıkıp neredeyse zorunluluk oldu. XXI. yüzyılın tasarımcıları için de en büyük mücadelelerden biri, hem çevresel ve ekonomik kriterler, hem de tüketici beklentileri nedeniyle doğaya zararı minimum seviyede olan yeni ürünler geliştirmek. Basit, sade ve fonksiyonel elementlere konsantre olan bu “dekolojik” eğilimin odak noktasında sürdürülebilirlik, geri dönüşüm, kalite, ileri teknolojiler, yeni materyaller, net, muntazam ve modern estetik unsurlar var. Suçluluk duygusuyla alışveriş yapmak, süt kutularını çöpe atmak istememek, giydiğiniz penye t-shirt’ü organik olanlardan seçmek de yaygınlaşıyor!

Haberin Devamı

Geçmiş dönüştürülebilir mi?

Çevreye duyarlılık mantığından yola çıkan Environment Furniture markası, bugünün ihtiyaçlarına cevap verirken geleceği düşünmeyi ihmal etmiyor. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma bilinciyle yola çıkan markanın kreatif direktörlüğünü, modern tasarımlarında doğa ile kültür, ekoloji ile teknoloji, insan ile çevre dengesini sunan Jean Marie Massaud yapıyor. Yeni hammadde kullanmayan marka, tasarımlarını mevcut malzemeleri geri dönüştürerek üretiyor. Brezilya peroba ahşabı, gemicilik sektöründe kullanılan dunnage ahşabı ve askeri çadırların kanvas kumaşları el işçiliğiyle hiçbir kimyasal kullanılmadan işlenip temizlenerek yepyeni tasarımlar olarak hayata dönüyor. Koltuklarının döşeme kumaşları tamamen eski askeri kamp çadırlarının kanvas tentelerinden yapılıyor. Oso Collection; Tel: (0212) 287 13 00.

Yeşil düşünen mutfak

“Green thinking” felsefesiyle üretilen İtalyan Veneta Cucine mutfakları, ekosistemi koruyan organik malzemeler kullanarak sadece bugünü değil geleceği de düşünüyor. 2007’de çıkardıkları Bamboo modelinde doğada en hızlı büyüyen bambu ağacını kullanmışlardı; I Green isimli konseptlerinde ise buzdolabı yerine ahşap sebze ve meyve sepetleri kullanarak “sadece yiyebildiğin kadar al” görüşünü savundular. 310x80x200 cm’lik kompakt Ecocompatta modelinin tasarım kaygısı ise “azaltmak”tı.  Sem mimarlık; Tel: (0216) 478 00 01. 

Haberin Devamı

Geri dönüşüm üssü

Monde Ruelle Kanada’nın Quebec kentinde yer alan ekolojik tasarımların sergilendiği bir marka. Zanaati, geri dönüşümü ve yerel tasarımcıları destekleyen Monde Ruelle’nin koleksiyonunda eski meyve kasalarından yapılmış depolama üniteleri, bisiklet parçalarından üretilen masalar gibi ürünler bulunuyor. Alışveriş yapmak için uzak bir lokasyonda bulunsa bile, internet sitesindeki ürünler tam bir ilham kaynağı.www.monderuelle.com

Atma, sakla

Karo halı üretim firması InterfaceFlor, atıkları yönetme uzmanı Sita ile Avrupa çapında çevreci bir anlaşmaya imza attı. Sita, Avrupa’nın atık maddelerini çevre yararına yönetebilen başarılı kurumlarından biri. Artık tüm eskimiş karo halılar çöpe atılmak yerine InterfaceFlor’a geri gönderilecek. Firma da bu kullanılmış halıları bütünüyle geri dönüştürüp yeni karo halılar üretecek. Kullanılmış eski ürünler, yenilerin hammaddesi olurken, InterfaceFlor bu dönüşüm süreciyle her bakımdan kendi kendine yetebilen bir işletme haline geliyor.www.interfaceflor.com

Haberin Devamı

Hep izci kalalım

Deesawat adlı markanın tasarımcıları diyor ki: “Dış mekân mobilyası tasarlarken daha çok eğleniyoruz. Hepimizin içinde birer çocuk izci saklı olduğu için ekolojik üretim kurallarını takip ediyoruz.” Her şey bu kadar basit ve doğal aslında!www.deesawat.com

Yazarın Tüm Yazıları