Defolu siyasetçi bizden uzak dursun

CEM-Derviş-Özkan üçlüsü nasıl bir parti kuracaklar; parti programı ne olacak, hangi isimlerden oluşacak?

Parti 'sol' kimliğini taşıyacak mı, merkez partisi mi olacak?

Parti kurma çalışmaları içinde yer alan DSP'li eski bir üye açık olarak şunu söyledi:

‘‘Parti kesinlikle sol bir parti olacak. Toplumun her rengini ve kültürlerini bir araya toplayacak. Adı da yazıldığı gibi 'Anadolu' olmayacaktır. Şu ana kadar tespit edilen 30-40 isim üzerinde bir seçim yapılacak; ünlü bir grafikçi de amblemi üzerinde çalışıyor.’’

Bu siyasetçi, ‘‘Partiye katılacaklar için seçkinci’’ olacaklarını belirtti.

CELAL DOĞAN'IN DURUMU

Ankara'
ya Gaziantep'ten ilginç telefonlar geliyormuş. Gaziantep'te anlatılanlar şunlarmış:

‘‘Kemal Derviş'e, Anadolu'dan ilk sahip çıkan Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan oldu. Ancak yeni partinin kurucuları arasında Celal Doğan'ın isminin yer alması Gaziantep'te büyük rahatsızlık yarattı; çünkü eski gücü yok artık... Celal Doğan, Gaziantep'in altyapı su ve arıtma tesisleri ihalesini MNG'ye verdi. Hatta Mehmet Nazif Günal, MNG Bank'ın şubesini Gaziantep'te açtı. Demirel döneminde Hazine garantili olmasına karar verilen bu iş, o gün yaklaşık 40 milyon dolara ihale edildi; ekselasyonlarla bu miktar bugüne kadar 120 milyon dolara çıktı. Belediye bu paraları ödeyemeyince Hazine ile başı derde girdi. Celal Doğan da Kemal Derviş'e sokulmaya başladı. Celal Doğan'ın, Kemal Derviş'in Gaziantep ziyaretinden sonra 'Ben CHP ile üyeliğimi dondurdum' demesi dikkat çekti. Deniz Baykal ise bundan sonra kendisini yok saydı; Gaziantep'e gittiğinde makamına bile uğramadı.

PARAŞÜT OPERASYONU

Celal Doğan'
ın, ünlü 'Paraşüt Operasyonu'ndan yakalanıp mahkûm olan ve cezaevinde yatan ünlü hayali ihracatçı Yasin Altınbaş'la yakın ilişkileri, hatta yerel Kanal 27 TV'sinde ortaklıkları da yeni oluşumcuları rahatsız ediyor. Ayrıca bütün Gaziantepliler, belediyenin en kıymetli arsalarını Yasin Altınbaş'a, Cemal Kadıoğlu'na ve Muhtar-Asım Atmaz'a sattığını biliyor. Bu arsa satışları mülkiye müfettişleri tarafından ortaya çıkarılınca Doğan, Yargıtay Başkanı Kanadoğlu'nun yazısı ile 4. Ceza Dairesi'nde yargılanmış ve Yasin Altınbaş'a sattığı arsadan beraat etmişti... Yine bir başka arsa satışından da aynı mahkemede yargılanırken, dosyası 'Rahşan affı'na girmiştir. Celal Doğan, kentin mimari yapısını değiştirmiş, Gaziantepspor'u başarılı bir noktaya getirmiştir; bunlar doğrudur. Ancak hakkındaki iddialar nedeniyle başta İsmail Cem ve Kemal Derviş'in, Celal Doğan'ı çok iyi tanıması gerekmektedir. Zaten DSP'den istifa eden Gaziantep milletvekilleri Mustafa Yılmaz ve Ali Ilıksoy'a sorarlarsa kendisine Gaziantep'teki durumu anlatacaklardır.’’

ÜNLÜ NE YAPACAK?

Temiz toplum arayışlarında yeni partide 'defolu adamlara' yer verilmeyeceğini, laik, demokrat ve çağdaş yeni yüzlerin partide yer alacağını söyledi muhatabımız.

‘‘Fikret Ünlü, kızının yanında çalışması nedeniyle Kemal Derviş'e ve Hüsamettin Özkan'a çok yakındı. Doğal olarak bu ekiple hareket etmesi gerekirken istifa etmedi. Vefasız bir dost olduğunu gösterdi.’’

Meslektaşımız Saygı Öztürk'ün dün dediği gibi DSP'de kalanlar ve gidenler ve öteki siyasetçiler hakkında önümüze daha çok belge ve bilgi düşeceği anlaşılıyor.

Didim'de ayak bastı parası mı

YILLARDIR yaz aylarını Didim'de geçiren bir tatilcinin feryadı, turizmin hangi kafaların ellerinde olduğunu gösteriyor:

Burası özellikle İngilizlerin keyif aldığı, Ege'nin 3 yıl öncesinin muhteşem tatil yörelerinden birisi... Didim'de kraliçenin tatilcilerinin 3 yıldır cehennem azabı çektiği yetmiyormuş gibi bu yıl da ANAP'lı belediyenin şemsiye-şezlong terörünü yaşıyor. Belediye, Altınkum sahillerindeki otellerin ücretsiz dağıttığı şemsiye ve şezlongları toplatıp, parayla tatilciye satıyor. Toz toprak içindeki sahil kentinde gereğini yapmayan turistlerin de bir sopa yemediği kalıyor. İsyanları oynayan yabancılar 'bir ayakbastı parası daha mı alıyorlar?' diye hayıflanıyorlar. Birilerinin beceriksizliği yüzünden köstebek yuvasına dönen Didim'de herşey Allah'a kalmış gibi. İlçe sakinleri umudu kesmiş artık. Kaderimin oyunu bu diyorlar.

Sivil toplum örgütlerinin koşturmasına, ilçenin saygın kaymakamının ter dökmesine, turizmcilerin 'aman kaçırmayalım, her rahatlığını sağlayalım' demelerine rağmen her şey ‘‘nafile’’ oluyor. Bu arada Altınkum sahillerindeki Didim barları da nasibini alıyor. Otellerin ‘‘sacayağı’’ ve Didim'in ‘klasiği’ olan barlarda turiste sanki içki yasağı konuluyor. Çünkü bardan masayı dışarı çıkardın mı yandı gülüm keten helva... Barlara kapatma cezası verileceği söyleniyor.

Ne yazık ki muhtar bile olamayacak kafalarla turizm olmuyor.

Taç Mahal mi yapıyorsunuz

ABBASAĞA Parkı eski bir şehitlik üzerine kurulmuş, 12 dönümlük, İstanbul'da mahalle arasına yerleşmiş, 70 yıllık bir parktır. Bu park iki yıldır Beşiktaş Belediyesi'nin tasallutu altındadır; (uzun öyküsü anlatılıyor) Beşiktaş'taki diğer parklar gibi.... 100 yıllık Ihlamur Parkı'nın orta yerine beton döküp kaskat şelale yapılmış; Gayrettepe'deki 20 yıllık parkın üçte ikisi betonlaştırılmıştır. Ekonomik kriz sürerken sokaklarımızda birtek mazgal yokken, Beşiktaş çarşısı köstebek yuvası gibi dururken, Beşiktaş Belediyesi bu yıl tabela vergilerini % 600 arttırıp esnafı sıkıştırırken, paraların nasıl çarcur edildiğini izliyoruz.

İstanbul'u, çevreyi, anıtları, oksijeni seven tüm insanlar ve kuruluşlar parkımıza sahip çıkın. Biz semt halkı olarak vatandaşı dinlemeyen betonsever başkanı ilk seçimde 'parka 'çekeceğimize söz verdik. Parkımıza 'Taç Mahal' yapılsa istemiyoruz, çünkü bu anlayıştakilerin yapacakları yaptıklarından farklı olmayacaktır.

Dr. Manolya GÜVEN-Abbasağa halkı adına-BEŞİKTAŞ

(Not:Bu konuda semt halkının tepkilerine yer vermeye devam edeceğiz.)

3. teşekkür

BAKIRKÖY Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı'ya dünkü teşekkür eden yazınızı okudum. Ben de teşekkür etmek istiyorum. Yıllardır büyük sorun olan bazı insanların tekeline aldığı Regata içindeki otoparkı belirli grupların elinden alarak Bakırköy halkına ücretsiz açtığı, buna bir yenisini de ekleyerek Atatürk Havalimanı'nın karşısındaki CNR Fuarcılık'ın bulunduğu otoparkı da ücretsiz hale dönüştürdüğü ve Florya'daki kaçak yapılaşmaya karşı mücadele -yıkım- açtığından ötürü bir teşekkür de bizden... Emine AKGÜN-BAKIRKÖY

Sorumlu kim

BRITISH Airways (BA), ‘THY’ye iki uyarı' (7.7.2002) yazısına şu açıklamayı yaptı: Pınar K.Walter'ın aktardığı konuyu THY'ye ulaştırdık. CD'lere ne olduğunu öğrenmeye çalışıyoruz. Öncelikle Walter'a ait eşyaların hangi havayolunda kaybolduğunun belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca eşyalarının kaybolduğunu öğrendiğinde San Francisko'da BA yetkililerine başvurması gerekirken, yaptığımız incelemede böyle bir başvurunun olmadığını gördük. Bu başvurununu yapılmamış olması da zaman kaybına neden olmuştur.

Yenik düşüyoruz

ALİBEYKÖY, Çobançeşme'de imarı olmayan yerde 600 konutun inşaatı kaçak olarak sürdürülüyor. Eyüp Savcılığı'na ve Belediyesine suç duyurusunda bulunmamıza karşın hafriyat ve temel atma çalışmaları hızla sürüyor. Yüzlerce ağaç telef edildi; daha de edilecek. Büyükşehir'e karşı verdiğimiz mücadeleye gücümüz yetmiyor. İmarsız, ruhsatsız 600 konut 35-40 trilyonluk rant demektir. Belediyenin yasadışı uygulamaları ile ilgili idare mahkemelerinde açılmış onlarca dava varken, biz ne yapalım? Bediz SEL-İSTANBUL

Armutlu cumhuriyeti

YALOVA'nın 3 bin nüfuslu -yazın 8-10 bin- Armutlu İlçesi doğa tutkunlarının, emeklilerin, kaplıcalarda şifa arayan hastaların, huzuru ve sessizliği İstanbul dışında arayanların mekánı olarak bilinir.

Rumlardan yadigár asırlık zeytin ve çam ağaçlarıyla bezeli bitki örtüsü gün geçtikçe 'beton katliamı'na teslim ediliyor.

Nasıl mı? Devlet erkini kullanan sorumsuzların 'imar planı tadilatı', 'geçici mevsimlik ruhsatlandırma' ve 'keyfilik' üçgeniyle. ANAP'lı Belediye Başkanı Celal Göç neden bunlara seyirci kalır. Armutlu'nun Zeytinburnu sahilinde 4 yıl önce bir taverna yapılmak istenir. Ancak yapılan doğa katliamına seyirci kalamayan yurttaşların girişimiyle, DSP'li politikacının bu yağma hevesi kursağında kalır. Vatandaş mutludur ama belediye işi kitabına uydurur. Önce plan tadilatı, ardından Meclis kararıyla 'günübirlik tesis kurma' alanına burası da dahil edilir. Ama bir türlü eski kaymakamlar ikna edilemez. Çünkü bu bölge ‘alkollü içki satışı yapılabilecek alan’ içinde değildir. Armutlu'ya bir süre önce atanan Kaymakam Yaşar Kırımlı'ya gelir gelmez bu konuda yanlış bilgiler aktarılır. Malum yer, geçen hafta ruhsatlandırılır ve açılır. Bir tarafta tavernanın şıkıdımları, öte tarafta yazlık sakinlerinin buna tepki olarak hoparlörle akşam saatlerinde yaptıkları tepkisel amaçlı ‘Kuran-ı Kerim’ yayını tam Aziz Nesin'lik! Sanırım sorunu mülkiye müfettişleri çözecek.

Cengiz MUMAY-İSTANBUL

MESAJ PANOSU

İki Ecevitçi

BİLGE Adanur (İstanbul):
Eskilerin oluşturduğu parti nasıl yeni oluyor? Bugüne kadar seyirciydiler de bundan sonra mı milletin vekili olacaklar yoksa! Hiç kimse vatandaşın gözünü boyamasın.

HAFİZE BALA (İstanbul): Batan gemiyi ilk önce fareler terkedermiş. Şimdi bu fareler kahraman olma yolunda. Dünyanın hangi ülkesinin Başbakanı hasta olduğu için çöktü? Ecevitler'in hataları ve yanlışları çok alabilir fakat 1950'lerden bugüne kadar süregelen hatalar ,ihanetler zincirini gözardı etmememiz gerekiyor.

DİKMEN A.Öveçler'de bazı binaların suları, arıza olmadığı halde, sık sık akmamaktadır. Bu yüzden nasıl bir sıkıntı çekilebileceğinin başta Genel Müdür Rasim Tıngır olmak üzere tüm yetkililerce değerlendirilmesini istiyoruz. Söylendiğine göre bu susuzluk işkencesinin nedeni basınç yetersizliği gibi bir seymiş. Teknolojinin bu kadar geliştiği dünyamızda TC'nin başkentinde bu sorunu yaşamamak için bunu da mı AB'nin kriterlerine dahil etmeli?

Nazmi YANAZ-ANKARA
Yazarın Tüm Yazıları