DEF ile buzlar eriyor mu?

2009 Dünya Ekonomik Forumu’na damgasını atan “One Minute” vakasından sonra ilk kez Türkiye’den iki bakanın adları DEF kitapçığında.

Haberin Devamı

Kitapçığa göre, Davos’a hiç ara vermeyen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın yanı sıra bu yıl Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Davos’ta bekleniyor.


Ancak dün Maliye Bakanlığı’ndan aldığım bilgiye göre, Şimşek’in meclisteki “Torba Yasa” görüşmeleri nedeniyle Davos’tan vazgeçmesi de mümkün.


Ne var ki, Şimşek Davos’a gelse de gelmese de DEF çevreleri, Merkez Bankası Başkanı Yılmaz ile birlikte iki bakanın geleceklerini bildirmelerini “Türkiye ile buzların” eridiğinin işareti olarak görüyorlar.


Önceki günkü faiz indirimiyle ilgili açıklamasında nükleer enerjiye de değinen Babacan Davos’ta Fransız nükleer devi Areva’nın CEO’su Anne Lauvergeon ile bir araya gelir mi?


Sinop’
taki ikinci nükleer santral için Japonya ile müzakerelerini sürdüren hükümetin Fransa’ya da “yeşil ışık” yakabileceği söyleniyor zira.

Haberin Devamı

 

KİMLER DAVOS YOLCUSU

 

Her neyse, bu yıl iş dünyasından Davos’un yolunu tutacaklarınarasında Güler Sabancı, Vuslat Doğan Sabancı, Ferit Şahenk, Tuncay Özilhan, Turgay Durak, Erdal Karamercan, Süreyya Ciliv, İdil Yiğitbaşı, Aclan Acar, Hüsnü Akhan gibi isimler var.


AÇEV
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel ise Davos’a “DEF Geleceğin Global Lideri” olarak katılıyor.


Bu yıl DEF’in yenilenen Kongre Merkezi’nde kulak vereceğimiz dünya liderlerinin listesi hayli kabarık.


Yarınki açılış konuşması Rusya lideri Dimitri Medvedev’den.


Hafta içinde Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Almanya Şansölyesi Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron da birer konuşma yapacaklar.


Davos’
un sürpriz isimlerinden ikisi oyuncu Robert de Niro ile ünlü İspanyol  tenor Jose Carreras.


Carreras
’ın aryaları Kongre Merkezi’ni çınlatır mı?


Ne harika olurdu.

 

DAVOS TWİTTER’DA

 

Söz aryalardan açılmışken bu yıl DEF’teki sanat ve kültür etkinlikleri her zamankinden yoğun.

Haberin Devamı

Özellikle Hindistan çağdaş sanatını tanıtmak üzere sayısız etkinlik düzenliyor.


Dünya Ekonomik Forumu
’nun bu yıl en ilgi çekecek oturumlarından biri Coca Cola CEO’su Muhtar Kent ile şarkıcı Bono’nun birlikte katılacakları “Çocuk Sağlığı” oturumu olacak sanırım.


Her ikisi de “iletişim ustası” olan Kent ile Bono’yu yan yana görmek için sabırsızlanıyorum.


DEF
bu yıl trendlere ayak uydurmuş.


Oturumları twitter, facebook ve youtube’dan izlemek mümkün.

 

Büyükelçi Verveer’in idolu Muhtar Kent

BAŞKAN Obama’nın iki yıl önce Küresel  Kadın Sorunlarından sorumlu Büyükelçi olarak atadığı Melanne Verveer İstanbul’da.

Bu Verveer’in ilk Türkiye ziyareti değil.


Daha önce sayısız kez gelmiş olan Verveer bu kez ABD Dışişleri Bakanlığı’nın KAGİDER ile ortaklaşa düzenlediği konferans için burada.

Haberin Devamı


Önceki gece Amerikan Başkonsolosu Scott Frederic Kilner’in evinde biraya geldiğimiz Melanne Verveer, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile birlikte yıllardan beri kadın konusunda çalışıyor.


Hillary Clinton
’u ilk kez dinlediğim 1995 Pekin Kadın Zirvesi’ne de katılmış.


Verveer
’in verdiği bilgiye göre, İstanbul’da yarın başlayacak olan iki günlük konferansın başlığı “Geleceğe Yatırım Yapın: Ekonomik Büyümeyi yönlendiren Kadınlar”.

 

300 BİN DOLARLIK PROJELER

 

Konferans, Yunanistan, Kıbrıs, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’den küçük işletme sahibi, girişimci kadınları bir araya getirecek.


Melanne Verveer “Şimdilik altı ülkeyi kapsayan bölgesel bir konferans tasarladık. İleride Rusya, Ukrayna’yı katabiliriz”
diyor.

Haberin Devamı


Konferansın amacı girişimci kadınların birbirleriyle tanışmaları, bu vesileyle iş alanlarını genişletmeleri.


Verveer
ayrıca dün İstanbul’da ABD Dışişleri Bakanlığı’nın kadınlara yönelik proje yarışmasını kazanan dört Türk kuruluşunu da açıkladı.


AÇEV, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, Hüsnü Özyeğin Vakfı ve Anadolu Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi
’nin projeleri 300 bin dolara hak kazanmış durumda.

 

21. YÜZYIL KADIN YÜZYILI

 

Büyükelçi Verveer sohbetimizde, İstanbul’da bugünkü konferansın açılış konuşmasında, Coca Cola CEO’su Muhtar Kent’in “21. Yüzyıl Çin ve Hindistan’ın değil Kadın Yüzyılı olacak” sözlerinden alıntı yapacağını söylüyor.

Kent’in Huffingstonepost.com sitesindeki o yazısından çok etkilendim. Kadınların hızla büyüyen ekonomik güç oldukları teşhisi son derece doğru” diyor.

Haberin Devamı

Büyükelçi Verveer ile İstanbul’dan sonra Davos’ta Muhtar Kent’in Coca Cola davetinde buluşacağız. 

Yazarın Tüm Yazıları