Deep Web (Dark Web) nedir? Deep Web tehlikeli mi?

Güncelleme Tarihi:

Deep Web (Dark Web) nedir Deep Web tehlikeli mi
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2017 10:20

Ucu bucağı olmayan Deep Web nedir? Deep Web'in içinde (Dark Web) neler var? Deep Web neden tehlikeli? Deep Web'e nasıl girilir?

Haberin Devamı

Deep Web, son zamanlarda daha da fazla kulağımıza çalınıyor. Çünkü korkutucu ve gizli olan şeyler çekicidir. Deep web nedir youtube üzerinde en çok aranan sorulardan biri ve burada karşınıza çıkan deep web videoları da gerilim müzikleri ile birlikte oldukça çekici bir hal almakta. Peki, deep web nedir? İşte en önemli soru bu. Bu sorunun cevabını merak eden de çok fazla. Basit bir tanım ile deep web, yani derin internet, bizim kullandığımız yüzeysel internetin daha alt boyutlarıdır. Her internet kullanıcısının erişemediği sitelere ve bilgilere burada ulaşmak mümkündür. Adeta kuralların, kanunların ya da yasakların olmadığı sınırsız bir alan demek mümkün… Tabi hal böyle olunca, suç anlamında aklınıza en uçuk neler geliyorsa, hepsinin döndüğü bir boyuttur burası. Öyle ki, kulağa biraz korkutucu gelse de, kaçılan insanların satıldığı pazarlar, her türlü uyuşturucu ve öldürücü maddenin satıldığı alanlar, kiralık katillerin cirit attığı bir dünya… Belki de çok daha fazlası…

Haberin Devamı

Deep web nasıl girilir konusuna gelmeden önce, bu kavramın hayalinizde canlanması için bir örnek verelim. Bugün bizim bildiğimiz internet sınırları, tüm internet dünyasının sadece %4’lük bir kısmıdır. Kalanı ise deep web olarak ifade edilen boyutlardır. Tek bir boyut değil, boyutlar söz konusudur. Yani katman katman daha derine inmek mümkündür. Belli bir noktadan sonrası için özel cihazlar gerekir ve çok az insan bu boyuta erişebilir. Derin internet kavramı için buzdağının görünmeyen yüzü tanımını yapmak çok doğru olacaktır.

Şimdi gelelim deep web nasıl girilir konusuna… Deep web ‘e yani internet dünyasının arka bahçesine girmiş için Tor Browser ‘ı yani özel bir tarayıcıyı bilgisayarınıza kurmanız gerekir. Bu tarayıcı size anlık konumlar verir ve böylece anonim olmayı başarırsınız. Üstelik bu dünyada standart domain ‘ler ya da url ‘ler söz konusu değildir. “.onion” şeklinde sonlanan karmaşık url ‘ler görülür. Ancak bilmelisiniz ki bu seviye deep web’in yüzeye en yakın olan katmanıdır. Daha derine inmek ise oldukça tehlikeli olabilir. Yönlendirmeler ile deep web giriş yapmayı istiyorsanız, bu katmanın Wikipedia’sı olan Hidden Wiki ‘ye girebilirsiniz. Daha derine inmek isteyenlerin ve deep web siteleri ile ilgili bilgi almak isteyenlerin ilk ve en çok uğradığı nokta da Hidden Wiki olmaktadır. Ancak belirtelim ki buradaki kaynakların çok büyük bir kısmı İngilizce'dir.

Haberin Devamı

Derin internete girmek suç mudur? Hayır, deep web kullanmak ya da sadece giriş yapmak suç değildir. Ancak önemli bir ayrıntı var ki, legal olan bu boyutun %95’i illegaldir. Pek bir legal işin döndüğü söylenemez burada. Bu yüzden de neye bulaştığınızdan emin olmalısınız.

Biraz daha detaya inelim, Deep Web’i kimler kullanır, burada neler döner?

Hızlıca birkaç örnek ile size bu illegal dünyanın öğelerinden bahsedelim. Bilim adamları, katiller, uyuşturucu tüccarları, fizikçiler, politik aktivistler, hükümetler, teröristler, sapıklar, veri satıcıları, kaçakçılar, ajanlar… Tehlikeli pek çok deney için insan alıp satıldığı, açısız saniyede ölüm sağlayan haplar gibi çeşitli zararlıların rahatça satıldığı, gizli verilerin paylaşıldığı bir ortamdan söz ediyoruz. Ünlü Wikileaks belgeleri de bu dünyadan sızmıştır örneğin. Burada hırsız ve katiller kol geziyor. İstediğiniz hırsızlığı yapıp o anın videosunu size göndereceğini iddia edenler bile var. Sahte pasaport ve vizeler havada uçuşuyor ve daha saymanın mümkün olmadığı yasa dışı her ilana, hatta hayal dahi edemeyeceklerinize burada rastlamanız mümkün. İşte bu yüzden çok tehlikeli bir boyuttan bahsediyoruz. Tam da şu anda gerilim müziğinin doğru bir seçim olduğunu anladık sanırım. 

Deep Web (Dark Web) nedir Deep Web tehlikeli mi


Derin internet, buz dağının görünmeyen yüzü ne kadar da doğru tabirler şimdi daha da iyi anlayacağız. Bizim Tor Browser ya da Hidden Wiki ile giriş yapabildiğimiz deep web, sadece yüzeye en yakın seviyedir. Bu seviyeden aşağıya doğru, daha da derine inmek mümkündür. Tor seviyesinden derine doğru charter web seviyesi gelir.  Sonrasında ise özel cihazlara ihtiyaç duyulan, herkesin giriş yapamadığı kapalı sistem karşımıza çıkar. Closed Shell System olarak adlandırılan bu seviye, özel işletim sistemine sahip cihazlar ile görülebilir. Deep web adresleri denilince aklımıza .onion uzantılı adresler geliyordu ama bu noktadan sonra .clos uzantılı url’ler ile karşılaşacaksınız. Wikileaks belgeleri de tam bu seviyeden çıkmıştır. Son olarak ise henüz tam keşfedilememiş olan Mariana Çukuru ve keşfedilmemiş olan daha da derinler söz konusudur. Dünyanın en derin noktası olarak bilinen Mariana Çukuru Deep Web’in en derin katmanına da isim vermiştir. Derinlik kavramının sınırları tam olarak çizilmemişken farklı iddialar da söz konusudur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!