Dededen toruna miras

Hürriyet Haber
13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme:

Antalya’nın ünlü reçelleri 86 yıllık tecrübe ile üretiliyor.

Yılda 900 ton 27 çeşit reçel, lokum, meyve çayları, keçiboynuzu pekmezi, kuruyemiş ve turşu üretimiyle Yenigün tesisleri, bir gelenegin sembolü olarak hizmet veriyor.

ANTALYA'nın en eski kuruluşlarından biri. 1914 yılında Mahmut Alpagot'un kurduğu ve ilk yıllarda tahin, pekmez, helva ve akide üretimi yapan Yenigün Gıda Sanayi. Küçük bir dükkanda başlayan serüven, şimdi dördüncü kuşak olan 24 yaşındaki Necmi Alpagot'un başına geçmeye hazırlandığı dev bir tesis olarak hizmete devam ediyor.

86 YILLIK TECRÜBE

Yenigün'ün ikinci kuşak işletmecisi 78 yaşındaki Necmi Alpagot.

Zaman zaman mağazalardan birine gidip, eski günlerin anısına esnaflık yapıyor. Bu onun içinde var. Bazen lokum kesiyor, bazen de kasanın başına geçiyor. Oğlu Mahmut Alpagot ise 3 yıl önce imalathaneyi havalimanı yolundaki dev tesise taşımış. O da yönetimi 24 yaşındaki oğluna devretmeye hazırlanıyor.

YILLIK ÜRETİM 900 TON

Üçüncü kuşak işletmeci Mahmut Alpagot, şimdilerde sadece hesap kitapla uğraşıyor, imalatı ise tamamen oğlu Necmi'ye bırakıyor. Yenigün Gıda Sanayi, 86 yılda çok büyümüş. Yıllık reçel üretimi 900 ton civarında. Lokum 400 ton, keçiboynuzu pekmezi ise 300 ton. 27 çeşit reçel, 20 çeşit lokum, meyve çayları, kuruyemiş çeşitleri ve turşu üretimi yapılıyor.

MODERN TESİS

Yenigün Gıda Sanayi'nin Havalimanı Yolu'ndaki üretim tesisi 9 bin 200 metrekare kapalı alana sahip. Firma, son derece modern tesis için ISO 2002 belgesi almak için başvurmuş. Üretimin büyük bölümü yurtiçi piyasaya dağıtılıyor. Bir kısmı Antalya'daki mağazalarda satılan ürünler, Ankara, Kayseri, İzmir, İstanbul ve Samsun'dan tüm Türkiye'ye dağıtılıyor.

İHRAÇ DA YAPIYOR

Yıllık ortalama 100 ton narenciye reçeli, 80 ton keçiboynuzu pekmezi ve 40 ton da biberiye turşusu ihraç ediliyor. İhracat yapılan ülkeler ise İngiltere ve Almanya. Firmanın Antalya'da 4 satış noktası var. Üretim tesisinde 2'si gıda mühendisi, 2'si de gıda teknikeri olmak üzere toplam 60 kişi çalışıyor. Üretim aşamasında temizlik ön planda tutuluyor.

KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ

Yenigün Gıda Sanayi'nin favori ürünlerinden biri keçiboynuzu pekmezi. keçiboynuzu pekmezini, içinde bulunan E vitamini sayesinde kansızlığa, öksürüğe, gribe, kemik erimesine iyi geliyor. Çocuklarda ise vücut gelişimi için faydalı. En beğenilen ürünler ise turunç ve bergamut reçeli ile biberiye turşusu.

DİYET ÜRÜNLERİ

Piyasaya çıkarılması planlanan yeni ürünler diyabetik reçel ve lokumlar. Şu anda deneme aşamasında. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan iznin çıkmasını ve Marmara Üniversitesi'ne gönderilen numunelere rapor çıkması bekleniyor. 86 yıllık işletmede amaç, her zaman yeni ürünlerle, kaliteden taviz vermeden dededen toruna, daha birçok kuşak hizmet verebilmek.

Neler üretiliyor?

Reçeller: Turunç, bergamut, patlıcan, incir, karpuz, vişne, çilek, kayısı, gül, greyfurt, limon çiçeği, hurma, ahududu, böğürtlen, kabak, şatok, portakal, kuşburnu.

Marmelatlar: Turunç, bergamut, patlıcan, incir, karpuz, vişne, çilek, kayısı, greyfurt, limon, ceviz, şeftali.

Lokumlar: Sade, güllü, muz, limon, portakal, damla, kaymak, kakao, antep fıstıklı, cevizli, fındıklı, yer fıstıklı, meyveli, damla sakızlı, pekmezli cevizli, kakaolu cevizli, pralinli kaymaklı, susamlı beleme, buzlu meyveli, meyve granürlü, cezerye, cevizli sucuk.

Turşular: Biberiye, kornişon, karışık, sivri biber.

İçecekler: Elma, vişne, portakal, limon ve tarçın çayları.

Etiketler:


EN ÇOK OKUNANLAR

    Sayfa Başı