KÜTAHYA HABERLERİ SİMAV HABERLERİ

Dededen kalma taş değirmeniyle unlu mamullerine lezzet katıyor

DHA
11.03.2018 - 10:17Son Güncelleme :
DHA

Mehmet YENEN/SİMAV (Kütahya), (DHA)- KÜTAHYA'nın Simav ilçesinde yaşayan Kadir Çayır (60), restoranında kullandığı ekmek ve unlu mamulleri, kendi tarlasından elde ettiği buğdayı dededen kalma 150 yıllık taş değirmende öğüterek elde ettiği undan yapıyor. Çayır, ürünlerinin doğal ve lezzetli olduğunu, müşteri sıkıntısı çekmediğini söyledi.
Dedesinden kalma 150 yıllık taş değirmende kendi yetiştirdiği buğdaylardan, dede yadigarı taş değirmende un üreten 2 çocuk babası Kadir Çayır, bu undan ekmek ve unlu mamüller yapıyor. Yaptığı ekmek ve unlu mamulleri de restoranında müşterilerine sunuyor. Ekmek ve unlu mamullerinin müşterilerinden büyük rağbet gördüğünü belirten Kadir Çayır, aynı lezzeti başka bir yerde bulamadıkları için işletmesini tercih ettiklerini söyledi.
Baş Değirmenler Mevkisi'nde önceleri 15 dolayında taş değirmen bulunduğunu anlatan Çayır, günümüzde ise bunlardan, sadece kendisine ait olanın ayakta kaldığını söyledi. Çayır, "Ben de hem dede yadigarı taş değirmenimizin teknolojiye yenik düşmesine hem de müşterilerimin taleplerine yetişebilmek için değirmeni restore ettirdim. Şimdi ilkbahar dönemlerinde yağmurların bol olduğu günlerde değirmenimi çalıştırarak, kendi işletmemin ihtiyacı olan unlarımı kendi tarlalarımdan hasat ettiğim buğdayları öğüterek elde ediyorum. Öğüttüğüm unları ambarımda muhafaza ederek ihtiyaç duyduğumda çıkarıp ekmek yapıyorum. Müşterilerim organik undan yapılan ekmek ile unlu mamullerimin lezzetine hayran oluyorlar. Bu yüzden de işletmemi tercih ediyorlar. Dede yadigarı taş değirmenim yüzünden hiç müşteri sıkıntısı çekmiyorum" diye konuştu.
En sağlıklı unun taş değirmenlerde öğütüldüğünü savunan Çayır, "Çünkü ununu kendi yetiştirdiğin buğdaydan elde edersin, nasıl öğütüldüğünü görür ve için rahat bir şekilde tüketirsin. Keşke geçmişin kültürünü yaşatan taş değirmenler koruma altına alınmış olsaydı. Şimdi aranır hale geldi. Ben de Allah izin verirse ömrüm yettiğince bu değirmeni çalıştırmaya devam edeceğim" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Simav haberleri bölümünde, DHA’nın abonelerine gönderdiği Simav haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde Dededen kalma taş değirmeniyle unlu mamullerine lezzet katıyor haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

KÜTAHYA NAMAZ VAKİTLERİ

17 Nisan 2018, Salı
  • İmsak
    04:44
  • Guneş
    06:14
  • Öğle
    13:06
  • İkindi
    16:47
  • Akşam
    19:46
  • Yatsı
    21:09

KÜTAHYA NÖBETÇİ ECZANELER

Sorunapp.com'un katkılarıyla
  • Sağlık Eczanesi

    Simav
Sayfa Başı