'DEAŞ propagandası' yapan Le Pen'e 'dokunulmazlık' şoku

Güncelleme Tarihi:

DEAŞ propagandası yapan Le Pene dokunulmazlık şoku
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2017 23:32

Fransa'daki aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin lideri ve cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen'in dokunulmazlığı, terör örgütü DEAŞ'ın infaz fotoğraflarını paylaşmasına ilişkin soruşturma kapsamında kaldırılıyor.

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu (AP) Hukuk İşleri Komisyonu'ndaki oylama, konuyu soruşturan Fransız Savcılığının talebi üzerine gerçekleştirildi. Komitede, 18 üye Le Pen'in dokunulmazlığının kaldırılması isterken, üç üye de karşı çıktı.

Konu, yarın AP Genel Kurulu'nun gündemine gelecek. Komisyondan geçen kararlar, çoğunlukla Genel Kurul'da da kabul ediliyor. Genel Kurul da aynı yönde karar verirse, Le Pen'in yargılanmasının önü açılacak. Fransa'da "şiddet içeren görüntüleri yayma" suçuna en fazla üç yıl hapis ve 75 bin euro para cezası veriliyor.

Soruşturmanın, ik turu Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminden önce tamamlanması beklenmiyor. Le Pen, son anketlerde yüzde 25,5 ile ilk sırada yer alıyor. Aşırı sağcı ismi, yüzde 24 ile bağımsız aday Emmanuel Macron takip ediyor.

Haberin Devamı

TERÖR PROPAGANDASI SUÇLAMASI
Le Pen, 2015 yılında, partisi ile DEAŞ arasında paralellik kuran bir gazeteciye tepki olarak sosyal paylaşım sitesinde terör örgütünün yaptığı üç infazla ilgili fotoğrafları yayımlamıştı. Tepkilerin ardından ABD'li gazeteci James Foley'in infazına ilişkin fotoğrafı silen Le Pen, diğer ikisini ise kaldırmayı reddetmişti.

Fransa Başbakanı Bernard Cazeneuve, İçişleri Bakanı olduğu dönemde, "Bu iğrenç fotoğraflar DEAŞ propagandası içerirken, terör kurbanlarının anısı için de saygısızlık teşkil ediyor" demiş ve suç duyurusunda bulunmuştu.

Paris'in Nanterre bölgesi savcılığı da, Le Pen hakkında, "şiddet içeren görüntüleri yaydığı" iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.

Le Pen şu ana kadar, Avrupa Parlamentosu üyeliğinin kendisine sağladığı dokunulmazlığı dayanak göstererek, Paris polisine ifade vermeyi reddediyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!