Davutoğlu'ndan 'Kırım' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlundan Kırım açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2014 13:45

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna'daki gelişmeleri en başından itibaren takip ettiklerini belirterek, "Ukrayna'nın bütününün, Kırım da dahil olmak üzere istikrara kavuşması en büyük temennimizdir" dedi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, Sofya'da mevkidaşı Kristian Vigenin ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Ukrayna'nın, Türkiye'nin Bulgaristan gibi hem komşusu hem de yüksek düzeyli işbirliği konseyi mekanizmasıyla düzenli istişareler yaptığı, birçok alanda ortak çalıştığı çok önemli bir ortak olduğunu söyledi.

Kırım ve Ukrayna'da son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin sürekli ilgili taraflarla temas halinde olduklarını belirten Davutoğlu, Türkiye için önemli olanın Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, huzuru, refahı ve istikrarı olduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Ukrayna bu anlamda genel stratejik dengeler ve Avrasya koalisyonu anlamında da en önemli ülkelerden biridir. Biz, son dönemde gelişmelerle varılan mutabakatlar neticesinde atılan adımlarda hep Ukrayna'nın geleceğinde demokrasinin ve bu demokrasiye dayalı olarak güçlendirilmiş bir siyasi istikrarın olmasına önem veriyoruz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"Kırım, Türkiye açısından hem Ukrayna'nın Türkiye'ye açılan kapısı olduğu için önemlidir hem de oradaki Kırım Tatar soydaşlarımız ve Türkiye'nin oradaki mirası açısından önemlidir" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ukrayna'nın bütününün, Kırım da dahil olmak üzere istikrara kavuşması en büyük temennimizdir. Kırım'ın özel önemi dolayısıyla oradaki gelişmeleri yakın dönemde takip ettik. Kırım, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içinde bir parçasıdır. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içinde bütün sorunların çözülebileceğine inanıyoruz. Kırım'da farklı etnisite, dini ve kültürel kimliklerden gelen grupların yan yana barış, huzur ve karşılıklı saygı içinde yaşamaları Kırım'ı örnek bir bölge haline getirecektir."

Türkiye olarak Kırım'daki bütün etnik ve mezhebi grupların liderlerine çağrıda bulunduklarını söyleyen Davutoğlu, Kırım yarımadasının, barış, refah ve istikrar bölgesi halinde Ukrayna'nın da kalkınmasına katkı sağlayacağını anlatarak, önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya bir ziyaret planladıklarını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!