Davutoğlu'ndan 5 maddelik yeni plan önerisi

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlundan 5 maddelik yeni plan önerisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2012 07:58

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) dönem başkanlığını yürüten Fransa'nın daveti üzerine Suriyeli mültecilerle ilgili BMGK'da düzenlenen uluslararası toplantıya katılan Davutoğlu, Suriye konusunda acilen alınması gereken önlemlerle ilgili öneriler sundu.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “BM kurumlarının Suriye konusunda beklentilerimizin gerisinde hareket ettiğine şahit olmaktan üzüntü duyuyorum” dedi.

İşte Türkiye'nin 5 maddelik talebi:

"Bütün koşullar göz önüne alındığında, Suriye’deki insanlık krizine karşı Birleşmiş Milletler tarafından uygulanmasını önerdiğimiz şu pratik adımlar var:
1. Güvenlik Konseyi komşu ülkelerdeki sığınma kamplarını ziyaret etmeli
2. Güvenlik Konseyi’nin şehir merkezlerine yapılan havadan bombardımanı sonlandırmak için birleşik hareket etmesi
3. Odak noktası Suriye içinde yerlerinden ve evlerinden edilen insanlar olmalı
4. Bütün bu adımlara rağmen Suriyeliler hala güvenlikleri için kaçmak zorunda kalırlarsa, o zaman Suriyeli mülteciler uluslar arası alanda kabul edilmeli ve özümsenmeli
5. Mülteci konusuyla ilgilenmek için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve komşu ülkelerden oluşan ortak bir komite kurulmalı."

Haberin Devamı

Konseyin daimi üyelerinden ABD, Rusya ve Çin’in dışişleri bakanlarının katılmadığı toplantıda konuşan Davutoğlu BMGK’dan Suriye içinde mülteci kampları oluşturulmasına destek vermesini talep etti.

15 ÜYEDEN SADECE 5 ÜYE KATILDI

Şu anda Türkiye’de 80 binden fazla mültecinin olduğunu ve bu sayıya her gün 4 bin kişinin eklendiğini vurgulayan Davutoğlu, "BM Suriye içinde mülteci kampları kurulmasına bir an önce öncülük etmelidir" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu konuşmasında 15 üyeli konseyin toplantısına sadece 5 ülkenin dışişleri bakanı düzeyinde katılmasına da sitem etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!