Davalık gece

Güncelleme Tarihi:

Davalık gece
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2017 21:01

Başta Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’nın Hollanda’nın Rotterdam kentinde yaşadığı sınır dışı olayı olmak üzere Türk bakan ve bürokratların Avrupa’da uğradığı engellemeler yargıya taşınacak. Bakanlar Kurulu’ndaki görüşmeye göre AİHM’ye başvurulmadan önce Hollanda’da hak ihlalleri davası açılması gündemde.

Haberin Devamı

HOLLANDA başta olmak üzere bakanların ve parti yöneticilerinin, Avrupa ülkelerinde yapmak istedikleri toplantıların engellenmesi ve son olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Türk diplomatların yaşadıkları, dava konusu yapılıyor.
Bakanlar Kurulu’nun pazartesi günkü toplantısında, bu konuda izlenecek hukuki yollar ele alındı. Konunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınabilmesi için iç hukuk yollarının tüketilmesi gerektiği, bunun için de Hollanda’da hak ihlalleri konusunda dava açılması gerektiği dile getirildi. Bu konuda sadece bakanlar değil, konuşmaları engellenen genel başkan yardımcılarının da diğer ülkeler için aynı yolu izleyebileceği belirtildi.

BİREYSEL DAVA HAZIRLIĞI

Edinilen bilgiye göre, Bakanlar Kurulu’nda, Hollanda’nın diplomatik pasaportu olan bir bakanı sınır dışı etmesine yönelik hukuku yollara başvurulması konusu gündeme geldi. Bu konuda hükümet olarak değil, hak ihlalleri gündeme gelen ‘bakan, diplomat ve genel başkan yardımcılarının’ bireysel olarak dava konusu yapmasının daha doğru olacağı dile getirildi. Bakan Kaya’nın bu yönde bir başvuru yapıp yapmayacağına önümüzdeki günlerde karar verilecek.

Haberin Devamı

Davalık gece

YILDIRIM: MÜŞTEKİLER BAŞVURACAK

Başbakan Binali Yıldırım da önceki gün kendisine yöneltilen sorulara şu yanıtı verdi: “Bana verilen bilgiye göre, oradaki mağdurlar, bu işten müşteki olanlar müracaat edecek. Orada önce hak arama yollarını deneyecek sonra AİHM’ye gidecek. Dolayısıyla o yol da çalışacak, başka yollar da çalışacak. Uluslararası hukuktan doğan bütün haklarımız, Viyana Sözleşmesi, diplomatların seyahat serbestisi, dokunulmazlığı, kendi konsolosluğumuzun, münhasıran kendi toprağımız olması ve buna aykırı uygulamalar, bütün bunların hepsi hukuki açıdan incelenecek ve takibi yapılacak. Bu, işin bir tarafı. Diğer tarafı da siyasi ilişkiler ve alınacak idari kararlardan oluşuyor.”

Haberin Devamı

DOSYA HAZIRLANIYOR

Dışişleri ve Adalet Bakanlığı’nın da ortak çalışma yürüterek, bu konuda yaşananlar ve yapılacaklarla ilgili ‘dosya’ hazırladığı öğrenildi. Yapılan ilk incelemede, 1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi ile 1963 tarihli Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin açık ihlalinin yaşandığı saptandı. Türkiye, BM, Avrupa Konseyi ve AGİT nezdinde de Hollanda hakkında şikâyette bulunmaya hazırlanıyor.

‘KUŞATMA’ ANLARI

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına iniş yasağının ardından, cumartesi gecesi Almanya’dan karayoluyla Hollanda’ya giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Rotterdam’da polis tarafından engellenmişti. Türkiye Başkonsolosluğu’na gitmesine izin verilmeyen Fatma Betül Sayan Kaya, yaşadıklarını şöyle anlatmıştı: “Bizim kendi vatan topraklarımız sayılan konsolosluğun 30 metre ilerisinden bizi almadılar. Gerçekten çok ırkçı, faşist bir anlayışla bizi vatandaşlarımızın bulunduğu yere de geçirmediler. Tam 7 saat boyunca biz orada Rotterdam’da bir aracın yanında bekledik, zaman zaman dışına çıktık, zaman zaman içinde durduk. Eğer ki bana Ankara’dan Sayın Cumhurbaşkanımızdan ’Artık dönebilirsin’ denilmeseydi ben orada ölecektim ve oradan ayrılmayacaktım. Bundan emin olabilirsiniz. Bazen devlet, millet her şeyin önüne geçiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!