Daum Aborijin oynatır asla Rus oynatmaz

Güncelleme Tarihi:

Daum Aborijin oynatır asla Rus oynatmaz
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2002 01:55

Denizlispor-Beşiktaş maçı sonrasında yapılan basın toplantısında, ATV muhabiri Alp Darıcı'nın Daum'a, ‘‘Siz Demokratik Alman kökenlisiniz. Khlestov ise Rus bir futbolcu. Sizin, Rus oyuncuya karşı ırkçılık yaparak oynatmadığınız söyleniyor’’ sorusu üstüne, Daum basın toplantısını terk etmişti.

Alp Darıcı, Daum'un ırkçı olduğunu düşünmediğini, ancak tipik bir Doğu Alman tavrıyla, Ruslar'a antipati duyduğunu savunurken, spor camiası ‘‘ırkçılık’’ yorumunun gazetecilikle bağdaşmadığını söylüyor.

Cuma akşamı oynanan ve 2-2 berabere biten Denizlispor- Beşiktaş maçı sonrası basın toplantısında bir gazetecinin teknik direktör Christoph Daum'a yönelttiği ‘‘Siz Demokratik Alman kökenlisiniz. Khlestov ise Rus bir futbolcu. Sizin, Rus oyuncuya karşı ırkçılık yaparak oynatmadığınız söyleniyor. Bunu da konuştuğumuz bir takım yazarlar söyledi. Bu soruyu yanıtlar mısınız’’ sorusu, ortalığı karıştırdı.

Bu soruya çok sert tepki gösteren ve sinirli şekilde toplantıyı terkeden Daum'un tutumu da tartışma konusu oldu.

ATV muhabiri Alp Darıcı, Daum'un ırkçı olduğunu düşünmediğini, ancak tipik bir Doğu Alman tavrıyla, Ruslar'a antipati duyduğunu savundu.

DAUM NE CEVAP VERMİŞTİ

Daum, Darıcı
'nın yönelttiği soruyu şöyle yanıtlamıştı:

‘‘Bu benim insanlık anlayışıma ters bir şeydir. Bu iğrenç bir olaydır. Bunu söyleyenler benden özür dilemeli. Ben hiçbir zaman ırkçılık yapmadım. Bu soru beni çok üzdü. Khlestov, Scala zamanında alındı ama oynatılmadı. Ben geldiğimde formayı giydi. Almanya'da ırkçılık olayına karşı çıktım. Bu iddialar karalamak için ortaya atılır. Khlestov ile ilgili sorudan sonra hiçbir soruya cevap vermeyeceğim. Basın toplantısı da bitmiştir.’’ Alman çalıştırıcı, bu sözlerden sonra, sinirli bir şekilde salonu terketmişti.

Olayı Hürriyet'e değerlendiren spor yazarları, ‘‘ırkçılık’’ yorumunun gazetecilikle bağdaşmadığını, sorunun yanlış ve haksız olduğunu savundular. Ancak, Daum'un kızarak toplantıyı terketmesini de eleştirdiler.

ATV muhabiri Alp Darıcı, ‘‘İlker Ateş ile röpartaj yaptığım da, (ki bu röportajın kaydı da elimde) Ateş bana, ‘Bugün Ahmet Yıldırım oynamadı. Khlestov veya Erman oynayacaktı. Bence Khlestov oynamalıydı. Ama Daum, herhalde Doğu Almanya kökenli olduğu olduğu için Rus futbolcuya antipatiyle yaklaşıyor' dedi. Ben sadece bu soruyu Daum'a yönelttim’’ dedi. Darıcı, şöyle devam etti:

CEVAP HAKKI TANIDIM

‘‘Ama dikkat edin,
Daum çalıştırdığı hiç bir takımda Rus futbolcu oynatmıyor. Aborjin, hatta Çinli futbolcu bile oynatır ama Rus futbolcu asla oynatmaz. Bunun açıklaması yok. Aslında yaptığı ırkçılık değil, klasik bir Doğu Alman antipatisi sergiliyor. Almanlar ve Ruslar bin 100 yıl boyunca savaşmışlar. Bu savaşın getirdiği düşmanlık Doğu Alman kökenlilerde daha çok göze çarpar. Gidin Almanya'nın doğu bölgelerine bu antipatiyi daha çok hissedersiniz.

Ancak, ben
Daum'u suçlamadım. Bazı yazarların düsündüğü ama soramadığı şeyi sordum. Aslında Daum'a bir cevap hakkı tanıdım. Daum toplantıyı terketmese ve düzgün bir cevap verseydi, daha iyi olurdu. Asla onun düşmanı değilim tam aksine kendisini severim ve takdir ederim. İyi bir Beşiktaşlıyım. Ama Daum profesyonel biri. Asla ırkçı değil ama antipatisini isine yansıtmamalı.’’


SPOR YAZARLARI OLAYI NASIL YORUMLADI


Ben böyle bir soru sormazdım

Hıncal Uluç (Sabah Gazetesi yazarı)

Daum’a yöneltilen bu sorunun, doğru bir soru olduğunu düsünmüyorum. Ben hayatım boyunca böyle bir soru sormadım, sormam da. Daum çok ağır bir hakarete maruz kalmıştır. Irkçılık, uygar dünyada en ağır suçlamalardan biridir. Daum toplantıyı terketmiş. Bu hakarete uğrayan insan o andaki ruh hali içinde, her türlü tepkiyi gösterir.

İki davranış da etik değil

Togay Bayatlı (Dünya Spor Yazarları Derneği Başkanı)

Gazeteci, sorusunu kısa ve net bir biçimde sorar. Daum ise bu soru karşısında son derece kişisel bir tavır sergilemiştir. Daum bu tavrıyla diğer gazetecileri de yok saymıştır. İki tarafın davranışı da etik değil.

Daum uygarca yanıt verebilirdi

Atilla Gökçe (Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı)

Daum, toplantıyı terkedeceğine uygar bir şekilde yanıt verebilirdi. Toplantıyı terketmesi sportmence ve demokrat bir tavır değil. Daum'un ırkçı olmadığını kanıtlamak için toplantıyı terketmesi gerekmez. Toplantıyı terketmesi, 'suçluluk duygusu içinde gelişen bir hareket' yorumlarını da akla getirir ki, ben asla böyle düşünmüyorum.



Soru samimiyetle sorulmuştur

Korkut GÖZE (Hürriyet Gazetesi Yazarı)

Sorunun Daum'a samimi düşüncelerle sorulduğuna inanıyorum. Çünkü, soruyu yönelten meslektaşımın kişiliğini ve duygularını biliyorum. Ancak, böylesine ağır bir soru bana da yöneltilse, önce kızar ve tepki gösterirdim. Ne var ki, kariyerini kimsenin inkar edemiyeceği Daum gibi profesyonel bir kişiden daha değişik bir tavır beklerdim. Mantığını ön plana çıkartarak soruyu yanıtsız bırakmamalıydı.

Ben de Daum gibi kalkar giderdim

Vedat Okyar (Hürriyet Gazetesi Yazarı)

Ben Beşiktaş ve Milli Takım'ın futbol yorumcusuyum. Böyle bir soru sorulur mu denilirse, kesinlikle olmaz. Bir antrenöre bunu sormak akıl karı ve tarzım değil. Soracağım hiç değil. Ben Daum olsam ne yapardım? Aynen kalkar giderdim.


Olayın kahramanı Khlestov


Irkçılık demek çok ayıp

Daum
geldiğinden beri benimle ilgilendi ve önemli maçlarda yer verdi. Zaman zaman hatalarımı gösterip, düzeltmem için yardımcı oldu. Daum'un bana karşı ırkçılık uyguladığına inanmıyorum. Daum sistem üzerine takımı oynatıyor. Denizli maçının ilk yarısında muhteşem oynadık, ama ikinci yarıda bir takım hatalar oldu. Bu hatalar ırkçılıkla bağdaştırılmamalı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!