Datça'da zeytin bereketi

Güncelleme Tarihi:

Datçada zeytin bereketi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 10:43

Datça'da zeytin bereketi

Haberin Devamı

MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde yağışsız geçen eylül ve ekim aylarındaki endişeli bekleyişin ardından bu ayki yağmurlar, üreticinin yüzünü güldürdü. Zeytinlerin toplanmasıyla beraber, yağhanelerde üretim de başladı. İlçe genelinde faaliyet gösteren, zeytin sıkma tesislerinin önlerinde uzun kuyruklar oluştu.

Datça'nın Kızlan Mahallesi'nde soğuk sıkım sistemle zeytinyağı üretimi yapan Önder Karaman (50), bu yıl gecikmeli de olsa zeytin sıkımına başlandığını söyledi. Datça'da, eylül ve ekim ayları beklenilenin üzerinde kurak geçtiğini belirten ve neredeyse hiç yağmur yağmadığını söyleyen Karaman, ağaçlarda zeytinin yeterince gelişmediğini ifade edip, "Geçen yıl zaten ürün yoktu. 'Acaba bu yıl da benzer bir yıl mı olacak derken, Kasım ayı ile birlikte beklenen yağmurlar geldi. Bir haftadır tesisimizde tam kapasite zeytin sıkımı yapıyoruz. Ocak ayının sonlarına kadar sıkım işinin devam etmesini bekliyoruz. Son yıllarda zeytinyağına olan ilgi arttı. Üretici de bilinçlendi. Eskiden hasat yapılırken, ürün çok zarar görüyordu. Şimdi çok daha bilinçli bir şekilde zeytin toplanıyor. Bu durum zeytinyağının miktarını ve kalitesini de artırdı. Yaklaşık 5 kilogram zeytinden bir kilogram zeytinyağı alıyoruz" dedi.

Datça'da bir litre doğal soğuk sıkım zeytinyağının 20 TL'den alıcı bulduğunu belirten Karaman, "İlçemizde 800 hektarlık alanda zeytin yetiştiriciliği yapılıyor. Datça yarımadasının değişik bölgelerinde 7 adet zeytin sıkma ünitesi var" dedi.

Öte yandan; Datça'da yağhanelere sadece üreticiler değil, bahçelerinde zeytin ağacı bulunan vatandaşlar da kendi kullanımları için sıkılmak üzere zeytin getiriyor. Mavi yol kaptanı 34 yaşındaki Muharrem Mete, yıllık zeytinyağı ihtiyacını kendi bahçesindeki ağaçlardan temin ettiğini belirterek, "Datça'da herkesin kendi yağını üretmesi, eski bir gelenektir. Yağhaneler, bu mevsimlerde en hareketli günlerini yaşıyor. Biz de geleneğimizi yaşatıyoruz. Bahçemizdeki zeytini getirip burada sıktırıyor, kendi yağımızı alıyoruz. Bu zeytinyağının tadını bilen başka zeytinyağı tüketmez" dedi.

Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!