Darende Ortaokulu’nun Proje Başarısı

Güncelleme Tarihi:

Darende Ortaokulu’nun Proje Başarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2015 15:26

DARENDE ORTAOKULU 5C SINIFI ÖĞRENCİSİ BERAT SEFA TAŞKIN, DANIŞMANI FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ EMİNE SAYIR İLE “SELÜLOZUM SAPTAN, VAZGEÇ DOĞAYI YAKMAKTAN” ADLI BİR PROJE YAPTI.

Darende Ortaokulu 5-C sınıfı öğrencisi Berat Sefa Taşkın, danışmanı Fen Bilimleri Öğretmeni Emine Sayır ile “Selülozum Saptan, Vazgeç Doğayı Yakmaktan” adlı bir proje yaptı.
Berat Sefa Taşkın’ın projesi, Kastamonu, Amasya, Giresun, Tokat, Samsun, Ordu, Sinop illerinden gelen toplam 4 bin 285 proje içerisinden ilk 50 proje arasına girmeyi başardı ve Samsun bölge sergisine çağrıldı. Berat Sefa Taşkın’ın projesi, 4-7 Mayıs 2015 tarihleri arasında yapılan Samsun Bölge Sergisinde, biyoloji alanında 2. olmaya hak kazandı.
Projenin amacı şöyle:
"Her yıl çeltik hasadından sonra tarlada kalan ve çiftçiler tarafından yakılan çeltik saplarından kağıt selülozu elde etmektir. Çiftçiler çeltik sapı ve anızını yakarak zaten mikroorganizma bakımından yüzde 80 oranında fakir olan toprağımızı her geçen gün daha da fakirleştirmektedir. Ayrıca çeltik sap ve anızlarının yakılmasıyla küresel ısınma tetiklenmektedir. Toprağın su tutma gücü ve beslenmesi azalmaktadır. Ayrıca Türkiye’de kağıt üretimi için ya ağaç kesilmekte ya da ithal selüloz temin edilmektedir. Projeyle her yıl açığa çıkan 270 bin ton çöp değerlendirilmiş olmakla birlikte, hem kağıt için hammadde sağlanmış oluyor, hem de toprağın verimli yüzeyinin yakılarak katledilmesinin önüne geçilmiş oluyor. Darende Ortaokulu’nun geçen yılki projesi Türkiye birincisi olmuştu. Bu çalışmalar zaman alıcı, kafa yorucu ve emek harcanmasını gerektirmekte olup, proje üretimini de teşvik etmektedir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!