Darbede, krizde vatandaş devrede

Güncelleme Tarihi:

Darbede, krizde vatandaş devrede
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2016 21:26

Başbakan Binali Yıldırım, ekonomide kriz iddiaları ile ilgili olarak, “Kriz tellallarının ortalıkta kol gezdiği bir esnada millet kimi dinleyeceğini, kime inanacağını biliyor. Terör olur, 15 Temmuz olur parasını bozdurur; hem alçakların darbesini sona erdirir, hem de ekonomimizi yoluna koyar. Şimdi de bütçenin 5’te biri kadar parayı devlete yatırmak için 10 milyon vatandaşımız sıraya giriyor” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, AK Parti’nin TBMM’deki grup toplantısında ekonomideki gelişmelere değerlendirdi. Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında, dünya ve Türkiye piyasalarındaki durumun müzakere edildiğini söyleyen Yıldırım, “Küresel piyasalardaki hareketler ve kurlardaki oynaklık konusunda tedbirliyiz, dikkatliyiz. Küresel piyasalardaki dalgalanmaları, şüphesiz diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’yi de olumsuz etkiledi. Bu bir gerçek. ‘Kriz, dalgalanma’ diyoruz, 8.5 milyon vatandaşımız, devlete olan 78 milyar lira borcunu ödemek için müracaat etti. Yetmedi, 1 milyon 316 bin vatandaşımız da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na müracaat ederek, 34 milyar 254 milyonluk borcunu yeniden yapılandırmak istedi. Vatandaş ‘kriz mi var al sana para’ dedi. 112 milyar lirayı devlete ödemek için kuyruğa girdi, kuyruğa. Terör olur, 15 Temmuz olur parasını bozdurur; hem alçakların darbesini sona erdirir, hem de ekonomimizi yoluna koyar. İşte şimdi kriz tellallarının ortalıkta kol gezdiği bir esnada bütçenin 5’te biri kadar parayı devletin kasasına yatırmak için 10 milyon vatandaşımız sıraya giriyor” dedi.

Haberin Devamı

FELAKET TELLALLARI KOROSU

Doların yükselmesi ve ‘kriz’ iddialarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Yıldırım şunları söyledi: “Bazıları sazı eline almış, dolar şöyle çıktı, dolar böyle indi; felaket türkülerini söylemeye devam ediyor. O felaket türkülerini söyleyenleri siz iyi bilirsiniz. Bunların adı felaket tellalları korosu. Bu koro, Sayın Cumhurbaşkanı’mız 2008 yılında ‘Küresel kriz bizi teğet geçecek’ dediğinde de sazlarını alıp, meydanlara inmişti. Şimdi de yine sahne alıp, bir şeyler tıngırdatıyorlar. Bu millet kimi dinleyeceğini, kime inanacağını biliyor. Biz karınca gibi çalışıp, kışın çetin şartlarına hazırlanıyoruz. Bunlar ise ağustos böceği gibi durmadan şarkı türkü. ‘Ekonomik kriz var, kriz geliyor, dalgalanmalar var’ diyoruz’ değil mi? Merkez Bankası’nın bu söylentilere rağmen, net döviz rezervlerinde herhangi bir azalma söz konusu değil. Planlarımızı, proaktif yaklaşımla en kötü senaryoya göre yaptık. Biz ekonomik tedbirlerde işimizi kış tutuyoruz, yaz çıkıyorsa bahtımıza” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

YATIRIM YAPAN VATANDAŞ OLACAK

TÜRKİYE’de belirli miktarda yatırım yapanların, Türk vatandaşlığı alabileceğini duyuran Başbakan Binali Yıldırım, “Yabancı yatırımcıların ülkemizden oturum alması, Türk vatandaşı olması için Meclis bir düzenleme yaptı. Uluslararası İş Gücü Kanunu’nda değişiklik yaptı. Bu kanunda belirtilen şartları taşıyan yatırımcılar ülkemizde vatandaşlık alabilecekler. Bunun şartları belirli miktarda yatırım yapmak, belirli sayıda insan çalıştırmak veya gayrimenkul almak veya belirli miktarda parayı Türkiye’ye getirmek gibi şartlar var. Başka ülkelerde de benzer uygulamalar var. Bunu da böylece hayata geçirmiş oluyoruz. Yatırım yapanın her zaman yanındayız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

5 MİLYAR DOLAR KAYNAK

Ekonomik gelişmeler kapsamında, hükümet olarak önemli kararlar aldıklarını belirten Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu: “Döviz olarak aldığınız borcu Merkez Bankası diyor ki Türk Lirası olarak bana ödeyebilirsiniz. Böylece 2 milyar doları9 kısa vadede piyasada kalması için önemli bir katkı. Hükümet olarak da biz önemli bir karar aldık. Devletin alacaklı olduğu kurumlar, kişiler var. Bunlarla yapılan sözleşmeler döviz üzerine. Bunun da miktarı kısa vadede 5 milyar dolar. Onlara siz de Türk parasıyla ödeyin dedik. Böylece piyasaya 5 milyar dolar daha fazla kaynak, sıcak para bırakmış oluyoruz. Ayrıca  devletin bundan sonra yapacağı sözleşmeleri de mecbur kalmadıkça yabancı parayla yapmayacağız. Türk Lirası üzerinden sözleşmeler yapacağız. Devletin yapacağı döviz ödemelerinde böyle bir değişiklik söz konusu değil. Döviz borcu varsa içeriye dışarıya onu döviz ödemeye devam edecek. Devlet ödemelerini aslanlar gibi yapacak. Bunu yapacak gücü de var imkanı da var.”

Haberin Devamı

BÜYÜMEDE DARBE BEDELİ ÖDÜYORUZ

KÜRESEL dalgalanmalara rağmen Türkiye’nin büyümeye devam ettiğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, “Bu yılki büyümeden memnun değiliz. Ama maalesef darbeler olunca bunun bir bedeli oluyor. Bu bedeli ödüyoruz. Ancak bunun 2017’ye sarkmaması için gerekli tedbirleri alıyoruz. Yılın son çeyreğinde tekrar canlanma başladı. Faiz indi, konut satışları ekim ayında bir önceki ekime göre yüzde 25 arttı, ekimde 130 bin 274 konut satıldı. Araç alımları için de mart ayına gün veriliyor. Hani nerede ekonomik krizler, nasıl oluyor? Bunlar ekonominin ne durumda olduğunu gösteren önemli göstergelerdir. Kasımda ekonomik güven endeksi yüzlerimizi güldürdü, yüzde 7.5 arttı. Geçici dalgalamalar olsa da ekonomiye, TL’ye güven uzun vadede daha çok kazandıracak” diye konuştu.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!