Darbecilerin saldırısına uğrayan Borsa İstanbul’un Başkanı o geceyi anlattı

Güncelleme Tarihi:

Darbecilerin saldırısına uğrayan Borsa İstanbul’un Başkanı o geceyi anlattı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2016 16:36

Darbecilerin hedefi arasında yer alan Borsa İstanbul’un Başkanı Himmet Karadağ, “Borsamızın imdadına ilk koşan ‘darbeye dur diyen’ komşularımız oldu. Burada biri polis, biri sivil 2 şehit verdik. Pazartesi günü uluslararası arenada gözler borsada olacaktı. Sisteme hiç bir zarar verilememesi çok çok önemliydi” dedi.

Haberin Devamı

15 Temmuz darbe girişimi sırasında sermaye piyasaları açısından stratejik öneme sahip Borsa İstanbul (BİST) da saldırıya uğrayan kurumlar arasındaydı. O uzun gecede polisle birlikte halk da darbecilere direnmek için Borsa İstanbul’un İstinye’deki genel merkezinin önünde toplanmıştı. Borsa İstanbul’un ele geçirilmesine engel olundu. Ancak burada biri polis biri de sivil halktan iki şehit verildi. Bütün bunlar yaşanırken o gece Ankara’da olan Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ da, Beştepe’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın önünde hakla birlikte darbecilerle mücadele ediyordu. Karadağ, “Darbecilerin girmeye çalıştıkları borsamıza ilk koşan o bölgede yaşayan komşularımız oldu. Bu da o gece halkımızın demokrasiye ve ülkenin saldırı altındaki tüm kurumlarına nasıl sahip çıktığını gösteriyor” dedi. 

Haberin Devamı

BAŞKAN ANKARA’DAN YÖNETTİ
Darbe girişiminin püskürtülmesi ve ilk şokun ardından ekonomi yönetiminin hızla harekete geçerek pazartesi açılacak piyasalara yönelik kriz stratejisi geliştirmeye başladıklarını gördük. Bu kapsamda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, uluslararası yatırımcılarla temasa geçip ‘durum kontrol altında’ mesajı verirken, Merkez Bankası’ndan döviz piyasaları için bir dizi önlem açıklaması geldi. Borsa İstanbul da yaptığı yazılı bir açıklama ile ilgili kuruluşlar Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu’nda (MKK) sistemin kesintisiz çalışmakta olduğunu duyurdu. Borsa Başkanı Karadağ’a 15 Temmuz Cuma gecesinden, borsanın ilk seansının başladığı 18 Temmuz Pazartesi sabahına kadar nasıl bir yol izlediklerini sorduk. Karadağ darbe girişiminin olduğu ilk gece Ankara’da bulunduğunu ancak ilk andan itibaren Borsa İstanbul üst yönetiminin hazır bulunduğu borsada bir kriz masası kurduklarını ve sürekli temas halinde olduklarını söyledi.

YARIN OLSA YİNE GELİRİZ
Borsa binasına saldırı olduğunu duyar duymaz, darbecilere meydan vermeyeceğiz tavrıyla kararlı bir şekilde polis ile sivil halkın mücadele ettiğini kaydeden Karadağ, o gece ve ardından borsada yaşananları şöyle anlattı: “Pazartesi sabahı uluslararası arenada tüm gözlerin borsada olacağını biliyorduk. O nedenle sistemin en ufak bir aksaklık olmadan çalışıyor olması çok önemliydi. Darbenin ardından cumartesi günü tüm sistemlerimizi kontrol ettik. Her türlü sıkıntıdan arındırılmış bir şekilde faaliyete hazırdık. Ekonomi yönetimimizden de ‘devam’ kararı gelince önce bizzat Borsa’nın önünde verdiğimiz şehitlerimizin aileleriyle görüştük, hepsi Borsa’mızın yakınında oturan komşularımız. Onlardan da, ‘Hepimiz işimizin başında olmalıyız, yarın olsa gene geliriz, hiç pişman değiliz’ yaklaşımını görünce, 17 Temmuz Pazar günü, ‘işlemler kesintisiz sürecek’ duyurusunu yaptık. Şehit yakınlarımızın ve gazilerimizin yaklaşımı bu noktada bizim için önemliydi.”

Haberin Devamı

YEDEKLEME SİSTEMİMİZ VAR
BORSA İstanbul’un teknik altyapısına yönelik son dönemde yaptıkları yatırımlarla benzer birçok olağanüstü durum için çeşitli yedekleme sistemleri kurduklarını söyleyen Himmet Karadağ, “Borsalar her ülkede stratejik kurumlardır. Dolayısıyla faaliyetinin kesintisiz sürmesi sembolik bir anlam da taşır. O nedenle borsamızın altyapısını kurarken bütün bunları göz önüne alarak hareket edildi. Ükenin birkaç farklı noktasında yedek veri merkezlerimiz var. Bunların nerede olduğunu şimdi söyleyip ifşa etmek istemem ama, borsa binasına bu tür müdahaleler olduğunda o yedekleme merkezlerini devreye alabiliyoruz. Bu kadarını söyleyebilirim” dedi.

Haberin Devamı

İLK ŞOK ATLATILDI
BORSA Başkanı Himmet Karadağ, darbe girişiminin ardından piyasaların ilk şoku atlattığını belirterek önümüzdeki haftaya ilişkin öngörüsünü şöyle anlattı: “Geçen hafta Borsa olarak olağanüstü ek tedbir almak durumunda kalmadık. Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) gerekli tedbirleri açıkladı. Bunun dışında sistemi kapatmak, seansa ara vermek gibi hiç bir tedbir almamız gerekmedi. Dolayısıyla en kötünün geride kaldığını umuyorum. İlk şoktan sonra piyasaların toparlanacağını tahmin ediyorum. Yaşananlar kolay bir olay değil. Ama ben bugünden itibaren piyasada bir toparlanma, pozitif yönlü bir hareket bekliyorum.”

YABANCI ORTAKLARDA TEDİRGİNLİK YOK
HİMMET Karadağ, Borsa İstanbul’un uluslararası ortaklarından ABD merkezli Nasdaq Borsası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) geçmiş olsun mesajları aldığını belirterek, “Uluslararası ortaklarımızda herhangi bir tedirginlik görmedik. 21 Temmuz’a daha önceden belirlenmiş yönetim kurulu toplantımız vardı. Toplantıyı ertelemeyi bile düşünmedik. Hatta yönetim kurulunda EBRD’nin temsilcisi olarak yer alan üyemiz Nicola Beattie de toplantıya katılmak üzere İstanbul’a geldi. Hafta boyunca tüm birimlerimizle bir yandan kriz yönetimi yaptık, bir yandan da rutin işlerimizi yürüttük” dedi.

BAKMADAN GEÇME!