Dans ediyor İzmir!

BİR vakitler hani ünlü bir deyiş vardı, “Savaşma, Seviş”. Geçen cumartesi kızlı erkekli bir topluluğun ortasına düştüm de o sözü anımsayıverdim.

Haberin Devamı

600’ü aşkın, çoğu genç, insanlar toplaşmışlar. Durmaksızın dans ediyorlar. Sanki diyorlar, her kıvrak adımın arasına sıkıştırıcasına:
“Savaşma, Danset”.

***

O akşam özel bir gösteriyi izlemek için gelenler Hilton’un en büyük salonunu doldurmuştu. 
“Adrian” ile “Anita” idi adları. Biri Urugaylı, öteki Brezilyalı. İspanya’dan gelirlermiş, “Dünya Salsa Şampiyonu” imişler.
Adrian ile Anita, müziğin ahengiyle uzayı sanki yeniden biçimlendirircesine dans ediyordu o gece. 
Şaşırsak da gördüğümüze, şaşılacak şey değil kuşkusuz. İnsan denen çözümsüz varlığın çözmeyeceği düğüm yok, “savaş” tutkusundan başka!

***

“Clave Dance Academy”, İzmir’deki 20’ye yakın “dans okulu”ndan biri. Adları “salsa” dünyasında öne çıkmış dansçıları İzmir’e getirip, iki ay arayla, Hilton’da bir dans şenliği düzenliyor Clave Dance Academy.
Değil yalnız İzmir’deki neredeyse bütün dans okullarının, öteki kentlerdekilerin de birer gösteriyle katıldıkları bir şenlik... İstanbul, Ankara, Antalya, Muğla, Denizli, Balıkesir, Manisa, Bodrum, Kuşadası, Ayvalık...
Çoğumuz için bir anlam taşımasa da “dans”, bir yaşam biçimi olarak günden güne yaygınlaşmakta. Belediyeler, spor merkezleri, dernekler Latin Amerika kökenli tango, salsa yanında, birbirine aykırı görünse de flamenko, hip hop dansları da öğreten kurslar düzenlemekte.
Dört haftalık ders almak, dans okullarında İzmir’de 70 – 100 TL. Özellikle salsa ve tango sevdalıların bir araya gelip dans ettikleri “dans geceleri”ne giriş 5 TL.

***

Haberin Devamı

“Türkü Bar”larda birlikte söyleyip “horon”a katılmak ya da artık nesli tükenmiş Volkswagen’leriyle yollara düşmek...
Ya da dans etmek!
Birbirinden uzak dünyalar müziğin büyülü ahengiyle yakınlaşıyorsa, bir yaşam biçimini paylaşmaksa... İster yabanın müziğiyle, ister türkü söyleyip “oynamış” olmak ya da “kaplumbağa” yoldaşlığı mı, yoksa “savaşma, seviş” diye haykıranları “savaş” ile “sevişmek” arasında sıkıştıran o “tamtam” sesleri arasında yitip gitmek mi!
Hiç eksilmedi ki, o “tamtam” sesleriyle “dans” edenler!

Yazarın Tüm Yazıları