Danıştay’dan şeker hastaların müjde 

Güncelleme Tarihi:

Danıştay’dan şeker hastaların müjde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2016 17:25

Danıştay İdari Dava Dairesi Kurulu, diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm çubuğu başına en fazla 32 kuruş ödeneceği yönündeki SUT(Sağlık Uygulama Tebliği) uygulamasına yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Haberin Devamı

SGK verilerine göre 5.5 milyondan fazla ilaç kullanan diyabetli var. Hastalar ilaçlarının dozu ve insülinlerinin ünitesini kan

Danıştay’dan şeker hastaların müjde

şeker sonucuna göre ayarlıyor. Kan şekeri düşükse, dozunu azaltıyor. Yüksekse artırıyor. Kan şekeri ölçümünün doğru sonuç vermesinin diyabetliler için hayati önemi var. SGK 2011 yılından beri şeker ölçüm çubuğu başına en fazla 32 kuruşluk ödeme yapıyor. Bu düşük fiyat hastaları çoğunluğu uzakdoğudan ithal edilmiş ucuz cihaz ve ölçüm çubuklarına itiyor. Çünkü batılı firmaların ürettiği cihazlar için fark ödemesi gerekiyor. Türkiye Diyabet Vakfı, 2014’de Sağlık Bakanlığı ve SGK Başkanlığı aleyhine, şeker ölçüm çubuğunun bedellerini belirleyen birim fiyat listesinin iptali ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Yaklaşık iki yıl süren davalar sonucu Danıştay İdari Dava Dairesi Kurulu’nun yürütmeyi durdurmayla ilgili son kararı çıktı. SGK’nın 32 kuruşluk sınırına son verildi. Şimdi gözler sözkonusu yeni mahkeme kararına uygun yeni SUT tebliğinin yayınlanmasında. Nihayi karar verilene kadar hastalar ölçüm çubuklarını fark ücreti ödemeden alabilecek. 

Haberin Devamı

Hasta derneği: Dört gözle bekliyorduk
İnsülin kullanmak zorunda olan diyabet hastaları için şeker ölçümünün hayati önemi bulunduğunu belirten Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar, “Bu kararı dört gözle bekliyorduk. Çok sevindirici. Bu yeni durumla ilgili yeni SUT tebliğini sabırsızlıkla bekliyoruz. Yeterince zaman kaybedildi. 2011’den beri sürünüyoruz. Bundan sonra top SGK’da” dedi. Özellikle uzakdoğuda üretilen ucuz şeker ölçüm cihazlarının ciddi sorunlara yol açtığını anlatan Alemdar, “Her önüne gelen bu cihazları ve ölçüm çubuklarını getiriyor, piyasaya sürüyor. Eczaneler, fark ödemeleri gerekmeyen, ucuz ama yanlış ölçüm yapan cihaz ve çubuklara yönlendiriyor. Çabuk bozuluyorlar. Garanti belgeleri yok. Yanlış ölçüm yaparak, hastaların hayatını tehlike sokuyor. Bunları alan hastalar daha sonra muhatap bulamıyor. 17 şubeli derneğimize Türkiye’nin her yerinden, binden fazla benzer şikayet dilekçesi ulaştı. Birkaç gün önce diyabet kampındaydım orada birkez daha şahit oldum. Ölçümlerdeki farklar korkunç” dedi.

DÜNYANIN BAŞKA ÜLKELERİNDE BULUNMAYAN FİRMALAR GİRDİ

Devletin şeker ölçüm çubukları için dünyanın en düşük geri ödeme fiyatını vermesinin, Türkiye’de pazarda olan şeker ölçüm çubuklarının doğruluğunu da tartışmalı hale getirdiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, şunları söyledi:“Adana ve Konya’da iki diyabetli hasta, şeker ölçüm aletlerinin yanlış ölçümü sonucu ketoasidoz komasına(kanın asidik hale gelmesi ve kanda çok az insülin bulunması) girdi. 2010 SUT Tebliği’ne göre SGK’nın ölçüm çubuğu başına ödediği 32 kuruşla ancak güvenirliği şüpheli uzak doğu kaynaklı cihaz ve ölçüm çubukları satılabiliyor. Türkiye’ye 100’ün üzerinde, çoğu dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmayan, adı sanı olmayan, hatta kendi ülkesinde bile olmayan şeker ölçüm cihazı girdi. Türkiye adeta bir şeker ölçüm cihazı çöplüğüne döndü. Tamamına yakınının bir teknik servisi, çağrı merkezi hatta adresi yok. Sağlık Bakanlığı ‘teknik servisi olmayanlara izin vermeyin’ talebimize karşılık, ‘serbest rekabete aykırı’ yanıtı verdi. SGK’ya yaptığımız itirazlar hep sonuçsuz kaldı. Biz de dava yoluna gittik.”

Haberin Devamı

AVUKAT DA TİP 1 DİYABETLİ

Kendisi de tip 1(insüline bağımlı) diyabetli olan Türkiye Diyabet Vakfı Hukuk Kurulu sorumlusu Avukat Çağrı Çakıcı, artık diyabetlilerin yaşamını tehlikeye sokan şeker ölçüm aletleri sorununun diyabet kuruluşlarının da içinde olduğu daha kapsamlı bir kurul tarafından, uluslararası standartlarda çözülmesini beklediklerini söyledi. Çakıcı, “Aksi takdirde hukuk mücadelesini diyabetli hastaların lehine sonuç alınıncaya kadar sürdüreceğiz” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!