Dani götürüyor...

Hadi ULUENGİN
Haberin Devamı

‘Kızıl Dani’ Avrupa Parlemantosu seçimleri için Yeşiller'den adaylığını koydu ya, Fransız politika ‘rical’inde, bilhassa da ‘sol’ yaftalısında bir telaş bir telaş... Hepsinde korku boku Selanik... Hop oturup hop kalkıyorlar.

Çünkü bütün sondajlar ortaya koyuyor ki, 68 Mayıs'ının efsanevi lideri sandıkları silip süpürecek ve bu durumda da mevcut iktidar dengesi değişecek.

Kabineye ortak Komünist Parti büyük ihtimalle sınırın altına düşeceğinden Ekolojist kurum Sosyalist Başbakan Jospin'in esas muhatabı durumuna geçecek.

Dolayısıyla, şimdiki statükodan çok memnun olan ve güç kazanmış bir ‘oyun bozan’ istemeyen iki geleneksel örgüt Daniel Cohn-Bendit'i hedef alıyorlar.

Mayıs isyanındaki öncülüğünden ziyade kırmızı saçlarından ötürü ‘Kızıl’ sıfatıyla anılan ve Alman-Fransız çifte vatandaşı olduğu için uzun yıllar hem Frankfurt Belediye Başkan Yardımcılığı yapan, hem de Cermen Yeşiller'ini Strasbourg Assamblesi'nde temsil eden Cohn-Bendit'e beddua savuruyorlar.

Hatta iş artık o raddeye vardı ki, antika solculuğu ile tanınan İçişleri Bakanı Jean Pierre Chevenement yukarıdaki ikili kimlik üzerine demagoji yaparak Fransız yeşillerini ‘Almanya’dan adam ithal etmekle' suçladı. Sonra da ‘anarşizmden liberalizme geçti, mutlaka burnunu sürtmek gerekiyor’ buyurdu.

Hem tehlikeli yabancıdır demeye getirdi, hem de ‘dönek’ lafını yumurtladı.

* * *

AH Mösyö Chevenement, sizin yukarıdaki ifadeniz beni hiç yadırgatmıyor.

Yaşadım iyi biliyorum, 68 Mayıs'ında da tüm gericiler Musevi asıllı Daniel Cohn-Bendit'in Cermenliğini ön plana çıkartıyor ve O'nu ‘yabancı ajan’ diye itham ediyorlardı. Yarım ağızla da Yahudiliğini hatırlatıyorlardı.

Haydi bir gayret Mösyö Chevenement, siz de ruhunu paylaştığınız Stalin'ci ‘sol’un utangaç lugatini açarak ‘kozmopolitizm’ falan diye geveleyin ki, hangi lanet kumaştan dokunduğunuz daha iyi anlaşılsın. Mezhebiniz belli olsun.

Ama sizin için eyvah ki Mösyö Chenenement, Nisan'da beraber göreceğiz, ‘Kızıl Dani’ seçimleri götürecek. ‘Özgürlükçü liberal’ Cohn-Bendit esaretçi ideolojiyle köprüleri atamamış bir bölüm Fransız ‘sol’unun defterini dürecek.

İstediğiniz kadar küfür, tehdit ve iftira savurun, fikriyatından dolayı değil saçlarından dolayı ‘kızıl’ olan yoldaşım ve dava arkadaşım, kafasının içinde kızıl kalmış ve yeni hayatı yakalayamamış olan sizleri silkeleyecek.

Göreceğiz Mösyö Chevenement, dönüşen hayat dinamiğinin cıva ‘döneği’ sizin duragan değerlerinizin ‘rical devrimci’lerini iki seksen yere uzatacak.

* * *

KUŞAĞIMIN asilerinden ve şahsen tanıdığım pek çok arkadaşım var ki, kimisi politikaya atıldığında Portekiz'e, Almanya'ya, Yunanistan'a bakan oldu; kimisi kaleme ve kağıda kafa patlatıp Türkiye'de, Fransa'da, Belçika'da medya erbabı, üniversite profesörü, sanat ustası oldu; kimisi de iş dünyasına meyledip bir dizi ülkenin kendi branşlarındaki sayılı isminden biri oldu.

Mutlak kural değilse de hepimizi üç ortak özellik belirliyor:

68'in özünü belirleyen değişim ruhuna, muhalif kimliğe ve namus dürtüsüne sadık kaldık. Genlerimize işlemiş bu erdemlerden taviz vermedik.

Siyasi eğilimlerimiz farklı olsa bile, tıpkı ‘Kızıl Dani’ gibi, ‘non - konformist’ denilen ve mevcut değerleri şüpheyle sorgulayan benlikler edindik.

Dönüşümün dinamiğine rağmen Mayıs'ın ahlaki etiğinden geri adım atmadık.

Üstelik, velev ki Jean Pierre Chevenement gibi ‘sol’ yafta taşısın, biz hemen hiçbir zaman‘rical’ olmadık. ‘Rical’le aramız da olmadı...

Zira biz kafamızın basmadığı yerleşik şeylerde uzlaşmadık. Yeniyi aradık.

Zaten işte bu yüzdendir ki, şimdi kurumsal Fransız ‘sol’u Cohn - Bendit'i baş hedef belliyor ve geleneksel ‘sağ’ hasımlardan ziyade O'na yükleniyor.

Şükür biz sorguladığımız için hala rahatsız ediyoruz ve şükür, biz ‘rical’ olmak uğruna, hayatı daha adil kılması mümkün bir ütopyadan caymıyoruz.



Yazarın Tüm Yazıları