Daire parası kadar HGS cezası

Güncelleme Tarihi:

Daire parası kadar HGS cezası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2016 17:28

İstanbul'da faaliyet gösteren bir su firmasına ait kamyonete gişelerden kaçak geçiş yaptığı gerekçesiyle, 129 bin 720 lira 50 kuruş para cezası kesildi.

Haberin Devamı

11 gün önce 4 Ocak 2016 tarihinde şirkete yapılan tebligatla ortaya çıkan cezaların, 2014 yılına ait olduğu saptandı. Gelen ceza dökünmünde aracın bir günde 5 kez gişe ihlali yaptığı kaydedildi.

BİR GÜNDE 5 KEZ CEZA KESİLDİ
Ceza dökümüne göre örneğin Çamlıca gişelerden 22 Aralık 2014 tarihinde geçen aracın, geçiş ücreti 26,50 TL. Araç kaçak geçiş yaptığı gerekçesiyle 10 katı ceza uygulanınca bu ceza 265 TL'ye, geçiş ücretiyle birlikte 291.50 TL'ye yükseldi. Firma sahibi kadın, avukatı aracılığıyla cezanın iptali için mahkemeye başvurdu.

"MÜVEKKİLİME SORDUM, HGS ÖDEMELERİNİ YAPTIĞINI SÖYLEDİ
Ankara Batı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderilmesi için İstanbul Sulh Ceza hakimliği'ne başvuran Avukat Ozan Kayahan, "Müvekkilimin kullandığı ticari aracın HGS'sine 6 aylık dönemle alakalı 129 bin liralık ceza geldi. Müvekkilime sorduğumda HGS ödemelerini yaptığını, geçişlerin doğru olduğunu ancak ödemeli geçiş olduğunu söyledi" dedi. Bununla alakalı sulh ceza mahkemesine itirazda bulunduklarını söyleyen Kayahan, "Geçişleri saymadık ama 12 sayfalık bir döküm var. 2014 yılının ikinci yarısına ait. Tabiki HGS cezaları kesilirken en uzun mesafeden on katı olarak kesiliyor. Yani İstanbul'dan HGS'ye girmiş bile olsa sanki Edirne'den çıkmış gibi ceza uygulanıyor. Biz de tabiki bu hukuksuzluğa karşı sulh ceza hakimliğinde dava açtık" dedi.

Haberin Devamı

"BİR EV PARASI"
Yaptıkları inceleme sonucunda bu rakamlarda bir cezaya rastlamadıklarını dile geitren Kayahan, "5-10 bin liralık cezalar var ama, 129 bin lira zannediyorum ulaştırma bakanlığının bir rekoru" diye konuştu. Kayahan, "Bir çok vatandaşa bin lira bin 500 lira 5 bin lira gibi cezaların geldiğini öğrendik. Tabi 129 bin lira cezayı görünce tüyleri diken diken oluyor. İstanbul veya Türkiye'nin herhangi bir yerinde normal bir ev alınır. Ulaştırma bakanlığının bu derece tedbirsiz dikkatsiz ve hukuksuz davranışları maalesef vatandaşları mağdur etmektedir" diye konuştu.

CEZANIN İPTALİ İÇİN HAKİMLİĞE İTİRAZ ETTİ
Hakimliğe sunulan itiraz dilekçesinde, "10 NA 691 plakalı aracıma HGS noktasından yetersiz bakiye ile veya ücret ödemeden kaçak geçiş yaptığım gerekçesiyle 129,728,50 TL ceza kesilmiştir. Olay tarihinde ilgili HGS noktasından kesinlikle kaçak geçiş yapmadım. 10 NA 69 plakalı aracın HGS kartında yeterli bakiye olmasına ve ön ve arka plakalarım okunaklı ve açık olmasına ve oldukça yavaş hızla o noktadan geçiş yapmama rağmen, HGS okuma cihazındaki teknik bir bozukluk ve yetersizlik nedeniyle hiçbir kusurum olmadığı halde tarafıma haksız bir biçimde kesilen para cezası hukuk devletinde kabul edilemez bir durumdur" denilerek cezanın iptal edilmesi istendi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!