GeriSeyahat Daha temiz, daha mavi....
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Daha temiz, daha mavi....

Daha temiz, daha mavi....

Deniz Suyu sıcaklıkları Samsun’da 25, Kırklareli’nde 22 dereceye yükseldi. Batı Karadeniz’in Mavi Bayrak sayısı bu yıl da arttı. Artık 5 değil 7 bayrak dalgalanıyor.

SAHİLLER

Samsun’dan Kırklareli’ne uzanan sahil şeridinde Mavi Bayrak sayısı bu yıl da arttı. Geçen yıl 5 olan bayrak sayısı bu yıl 7 oldu. Türkiye Eğitim Çevre Vakfı, deniz suyu temizliği ve tesislerdeki hizmet kalitesini inceleyerek hazırladığı Mavi Bayrak listesinde Ordu ve Düzce’de birer, Kocaeli’nde iki, İstanbul’da da üç bayrak var. Ordu’da Akyazı, Düzce Akçakoca’da Ceneviz Kale Plajı, Kocaeli’nde Kandıra’daki Cebeci Halk Plajı ve Karamürsel’deki Altınkemer Halk Plajı, İstanbul Şile’deki Ayazma, Ağlayankaya plajları ve Şile Resort Hotel Mavi Bayrak sahibi.

Yaklaşık 205 kilometrelik sahil şeridine sahip Samsun’da özellikle Yakakent, Alaçam, Bafra, 19 Mayıs, Atakum ve Terme İlçelerinde halk plajları ilgi görüyor. Kent merkezinde Büyükşehir Belediyesine ait bu yıl faaliyette olan 2 plaj, 1 aquapark bulunuyor. Bu yıl Bandırma Plajı yaz döneminde kapalı tutulurken Su Ada Aquapark hizmete girdi. Girişler 7-12 yaş 10 lira, 12 yaş üzeri 25 lira. 110 kilometre kıyı şeridi bulunan Ordu’da halk plajlarının yanı sıra özel plajlar da var. Ünye’deki Uzunkum Halk Plajı en çok tercih edilenler arasında. Perşembe’deki Çaka, Aktaş, Pupa plajları ile Gülyalı’daki Mavi Dünya plajına girişler 5 lira.

AKÇAKOCA'YA 3 JETSKİ

Daha temiz, daha mavi....

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde sadece kadınların girebildiği ‘Kadınlar Plajı’ ilgi çekerken bu yıl engelli tatilcilerin de denize rahatça ulaşabilmesi için Çuhallı Plajı’nda düzenlemeler yapıldı.
Akçakoca Belediyesi ayrıca boğulmalara karşı bu yıl Çuhallı, Edilli ve Çayağzı plajlarında 3 jetskiyle önlem aldı.

EREĞLİ'YE YENİ PLAJ

Zonguldak Kapuz ve Kdz. Ereğli ilçeleri Mavi Bayrak başvurusunda bulundu. Doğuda Çaycuma Sazköy’den batıda Alaplı ilçesine kadar olan 80 kilometrelik sahil şeridinde Filyos, Türkali, Göbü, Kilimli, Kapuz, Değirmenağzı, Ilıksu, Erdemir, Ereğli Belediye, Mervealtı, Alaplı Belediye, Kavukkavlağı, Askeri ve Kocaman’da denize girmek mümkün. Bu yıl Ereğli’de Kırmacı mevkiindeki sahil de halk plajına dönüştürülüyor. Kapuz Plajı’na girise yine 2 lira, şemsiye ve şezlonglar 3’er lira. 2 yıl önce ışıklandırılan plajda gece de denize giriliyor. 2 bin 500 kişi kapasiteli Erdemir Plajı’nda 600 soyunma kabini 200 şezlong var. 1’i kadın 5 cankurtaran görev yapıyor. Plaja girişte ve soyunma kabini ile şezlonglardan ücret talep edilmiyor.

TÜM PLAJLAR ÜCRETSİZ

Daha temiz, daha mavi....

Bartın’ın 52 kilometrelik sahil şeridinde Büyükkızılkum, Küçükkızılkum, Mugada, Güzelcehisar, İnkum, Amasra, Bozköy, Çakraz, Göçgündemirci, Karaman, Kurucaşile ve Kapısuyu plajları yer alıyor. 2 kilometre uzunluğundaki Mugada’da İl Özel İdaresi tarafından peyzaj düzenlemesi yapıldı. Kastamonu, 135 kilometre ile Karadeniz’in en uzun sahiline sahip. Gideros Koyu, Cide, Kumluca, Akbayır, Doğanyurt, Boyranaltı, Gemiciler, Yakaören, Abana, Tatil Köyü ve Ginolu plajlarının tamamı ücretsiz. Doğanyurt Plajı’nda yalnız kadınlar ait. Kırklareli Demirköy’deki İğneada Avrupa’nın en büyük longoz ormanlarına sahip. Batı Karadeniz’de tatilcilerin vazgeçilmez kıyılarından biri.

YAYLALAR VE FESTİVALLER

ŞENLİKLER İPTAL OLDU

Daha temiz, daha mavi....

Kızlan Yaylası

Samsun Alaçam ilçesindeki Kızlan Yaylası, Ladik ilçesindeki Akdağ, Küpecik, Kızoğlu ve Aktaş yaylaları, Vezirköprü ilçesindeki Kunduz ve Sarıçiçek yaylaları en çok ziyaret edilen yaylalar arasında. Akdağ ile Nebiyan’da yamaçparaşütü yapılıyor. Bafra Akalan, Ayvacik Yeşilpınar, Çarşamba Kabaceviz, Salıpazarı Çağlayan ve Konakören Şelaleleri ise trekking yapanların tercihi. Ordu’nun ilçelerinde toplam 26 yayla bulunuyor. En sık ziyaret ettiği yaylaların başında Kabadüz ilçesinde Çambaşı Yaylası, Aybastı ilçesinde Perşembe yaylası geliyor.

KUM ZAMBAĞI FESTİVALİ, AĞUSTOS SONUNDA

Daha temiz, daha mavi....

Vezirköprü Yaylası

Aybastı Perşembe Yaylası’nda 907 yıldır şenlik ve güreşler yapılıyor. Ordu’daki bu şenliğe her yıl 100 bine katılım oluyor. 60 kilometrelik Turnasuyu Vadisi boyunca 2 bin rakımlı Çambaşı Yaylası’na kadar trekking ve kamp yapmak mümkün. Vadi üzerindeki Gerce Köyü’nde 100 yıllık ağaç köprü, çivisiz serender, şelale, göller ve ilginç jeolojik oluşumlar yer alıyor. Zonguldak’ta her yıl 21 Haziran’da başlayan ve 5 gün süren Karaelmas Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, Soma faciası ve yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle bu yıl yapılmadı. Ereğli’de düzenlenen ve Türkiye’nin en büyük festivalleri arasında gösterilen Uluslararası Sevgi, Barış, Dostluk, Kültür ve Sanat Festivali de Soma faciası nedeniyle iptal edildi. Bartın’da Çilek Festivali de iptal edilirken, İnkum tatil beldesinde 28-29-30 ve 31 Ağustos tarihleri arasında İnkum 2’nci Kum Zambağı Festivali düzenlenecek. Kastamonu ilçelerindeki deniz şenlikleri de bu yıl Soma nedeniyle iptal edildi.

LEZZETLER VE KONAKLAMA

OTELLERİN KAPASİTESİ ARTIYOR
RESTORANLAR YENİLENİYOR

Daha temiz, daha mavi....

Samsun’da lezzet dendiğinde ilk akla Samsun pidesi, çakallı menemeni, nokul, manda kaymaklı lokum, Samsun simidi, turşu kavurma, mısır ekmeği ve karalahana çorbası geliyor. Samsun-Ankara karayolu Çakallı mevkiindeki menemen lokantaları tam bir yol üstü lezzet durağı. 14 menemen lokantasında ayrıca kahvaltı imkanı da var. Bafra İlçesi’nde yaklaşık bir asırdır üretilen manda kaymaklı lokumsa kente gelenlerin mutlaka tattığı lezzetlerden biri. Kilosu 28 lira. Samsun’da ikisi 5 yıldızlı toplam 21 otel bulunuyor. Yatak kapasitesi 2 bin 576. Kentte ayrıca 44 turizm işletme belgeli seyahat acentesi bulunuyor. AYnı belgeye sahip 14 de restoran var. Ordu’da turistik yerlerin başında teleferikle çıkalan 530 metre rakımlı Boztepe geliyor. Boztepe’de yamaç paraşütü de yapılıyor. İlde biri 5 yıldızlı toplam 55 otelin 4 bin 580 yatak kapasitesi var.

Düzce’nin sahil ilçesi Akçakoca’da bu yıl yeni açılan restoranlar arasına Çapa ve Efran katıldı. Kamelya Restoran’sa restore edildi. Hamsi, Mustafa’nın Yeri, İskele Balık, Piri Reis, Barınak, Dalyan, Yakamoz, Akbey, Tezel Kamping, Günbatımı restoranları balıkseverlerin gözde mekânı. Evim Mutfağı, Kardeşler Lokantası ve Bizim Ev restoranlarsa yöresel yemeklerin adresi. Akçakoca’da 5 yıldızlı Sky Tower, 4 yıldızlı Akçakoca ve Diapolis otellerinin yanı sıra çok sayıda otel ve pansiyon bulunuyor. Sky Tower Otel’de Ramazan’da kişi başı 130 lira, bayramda ise kişi başı yarım pansiyon

250 LİRAYA KONAKLAMAK MÜMKÜN

Daha temiz, daha mavi....

Zonguldak’taki Dedeman kentin tek 5 yıldızlı oteli. Denize sıfır konumuyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı. 204 oda ve bin 390 kişi kapasiteli toplantı salonları, 4 restoranı ve 2 yüzme havuzu bulunan otel, muhteşem bir deniz manzarasına sahip. Ereğli’de deniz kenarındaki Büyük Anadolu Ereğli Oteli’yse hem mutfağı hem de İstanbul yolu üzerindeki konumu ile ilgi görüyor. Amasra’da 2 yıldızlı Otel Timur’da konaklama 60 lira, deniz manzaralı Özgün Otel’de 80 lira. İnkum’da, Milli Parklar’a ait tesis geçen yıl restore edildi. İnkum Terrace’de oda fiyatı 200 lira. Çakraz’daki 45 yataklı Deniz Motel’deyse kişi başı 75 liraya kalınabiliniyor. Ulus İlçesi’nde Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan, Aşağıçerçi Köyü’nde hizmete açılan Küre Dağ Evleri’nde de kişi başı 120 liraya konaklamak mümkün. Karadeniz’in en batısı Kırlareli’ndeki İğneada’da 5 yıldızlı İğneada Resort Otel tamamladı. Her yıl arttırdığı kapasitesiyle sahile sıfır konumunda olan otelin dışında beldede 2 küçük otel daha bulunuyor.

False