G-20 somut adım atmalı

Güncelleme Tarihi:

G-20 somut adım atmalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2015 23:44

Paris’teki terör saldırılarının gölgesi altında süren G-20 Zirvesi’nin en geniş kapsamlı etkinliği B-20, dün büyük bir katılımla gerçekleşti. Üye ülkelerin ve Türkiye’nin önde gelen işadamlarının yoğun ilgi gösterdiği etkinlikten liderlere, “Büyüme ve istihdam istiyorsanız bizi düzenlemelerle daha fazla sıkmayın” mesajı öne çıktı.

Haberin Devamı

BUGÜN başlayacak olan 2 günlük G-20 liderler zirvesi öncesindeki en büyük etkinlik olan Business20 (B-20) Zirvesi üye ülkelerin önde gelen iş dünyası temsilcileri katılımı ile dün gerçekleşti. B-20 üyesi iş adamlarının da gündemi Paris’teki terör saldırılarıydı. Türk işdünyasının da oldukça yoğun ve üst düzey katılımla temsil edildiği zirveden çıkan bir diğer ortak mesaj da G-20 liderlerine yönelikti. İşadamları, “Eğer daha fazla istihdam yaratmamızı istiyorsanız, özel sektöre yönelik daha fazla müdahele ve düzenleme yapmayın” sözleri ile liderlerden 2008 krizi sonrasında artan müdahalelerin büyümeyi desteklemesi için azaltılmasını talep etti.

BBVA: BANKACILIK BASKI ALTINDA

Coca Cola Company Başkanı Muhtar Kent’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı, dünya ticaretinde artan korumacılık ve tarife dışı engellerin büyümeyi zorlaştırdığına dikkat çekti. Kısa süre önce Garanti Bankası’nın çoğunluk hissesini satın alan İspanyol BBVA’nın CEO’su Francisco Gonzalez, bankacılık sektörünün yoğun baskı altında olduğunu, “Bugün bankalar, uçuş sırasında motorunu değiştirmeye çalışan uçaklara benziyor” sözleri ile ifade etti. Gonzalez, bankacılık sektörüne yönelik düzenlemelerin gevşetilmesinin yararlı olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

SABANCI: KORUMACILIK ARTIYOR

Güler Sabancı, dünya ticaretindeki sorunların başında gelen korumacılık konusunda son bir yılda B-20 bünyesindeki Global Ticaret Görev Gücü olarak oldukça çaba sarfettiklerini söyledi. Sabancı, “Bu benim ilk B-20 deneyimim. Dolasıyıla daha önceki yıllarda yapılanlara bakarak çalışmalarımızı yürüttük. Bir yıl boyunca özellikle ticaretin serbestleştirilmesi konusunu gündeme getirmeyi hedefledik. Bu konu B-20’de ve G-20’de çok fazla konuşulmuş, tartışılmış, kararlar alınmış ama uygulanmamış. Alınan kararların uygulanması konusunda daha fazla çaba sarfedilmeli. B-20’nin tıpkı G-20’nin olduğu gibi çok iyi bir başarı örneğine ihtiyacı var. Bu konu yılda bir kez konuşulup unutulmasın. Dünya da B-20’de iş dünyası birşeyler başarıyor desin. Bütün çabalara rağmen dünyada maalesef korumacılık ve tarife dışı engeller artıyor” dedi.

Haberin Devamı

MİTTAL: MÜDAHALE ETMEYİN

Bharti Holding Başkanı Sunil Bhart Mittal ise, şunları söyledi: “Liderlere seslenmek istiyorum, ‘Lütfen içgüdülerinizle hareket etmeyin. Çünkü biliyorum içgüdüleriniz daha fazla düzenleme getirmenizi ve daha fazla müdahale etmenizi söylüyor. Ama biz iş dünyası olarak çok kritik bir dönemeçteyiz. Şu anda dünya ekonomisi için yarar sağlamamızı, istihdam sağlamamızı istiyorsanız, büyümemiz için bize yardımcı olun. Getirdiğiniz yeni düzenlemeler hiç yardımcı olmuyor.”

G-20 somut adım atmalı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, B-20 zirvesinin açılışında Paris’te gerçekleştirilen terör saldırılarından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Zirvenin küresel piyasaların şekillendirilmesi açısından fırsat olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu “G-20’nin dünyadaki belirsizlikleri azaltmak ve piyasalardaki istikrarı sağlamak için somut adımlar atması gerekiyor. Bugünün büyük problemlerini tek başına çözemeyiz, küresel işbirliği şart. G-20 etkin bir platform olabileceğini göstermiştir” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul’da G-20 protestoları

ANTALYA'da yapılacak G-20 Zirvesini protesto etmek isteyen bir grup, dün saat 11.00’de İstanbul’daki Almanya Başkonsolosluğu önünde pankart açıp slogan attı. Polisin müdahale ettiği eylemciler kaçarak uzaklaştı. İngiltere Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen aynı 7 eylemci polis tarafından gözaltına alındı.         /            Mustafa ÖZDABAK

B-20 zirvesine kimler katıldı?

Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın, Aksoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen, Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Mete Kardeşler Şirketler Grubu Başkanı Halim Mete, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Socar Türkiye CEO’su Kenan Yavuz, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes.

Haberin Devamı

Belek’te kuş uçurtulmuyor

PARİS’teki saldırıların ardından G-20’nin düzenlendiği Antalya’daki güvenlik önlemleri de en üst seviyeye çıkarıldı. Zirvenin yapılacağı Belek’te liderlerin kaldığı Regnum Carya, Mardan Palace, Maxx Royal, Titanic Deluxe, IC Santai, Kempinski, Sueno, Ela Quality, Susesi gibi otellerde havadan, karadan ve sudan adeta ablukaya alındı. Havadan polis helikopterlerinin uçuşları dikkat çekerken, sahil güvenlik ekipleri çeşitli noktalarda deniz altını da taradı. Zirvenin yapıldığı bölgedeki 12 bin güvenlik görevlisinin yanısıra Erdoğan’ın görüşmelerini yaptığı Regnum Carya Otel’in önünde atlı polisler görevlendirildi.   /   Erdinç Çelikkan

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!