"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Dağlar kızı Reyhan

Anayurdu Hindistan’dan 14’üncü yüzyılda Anadolu’ya gelen fesleğen yani Reyhan, birçok şarkı, türkü ve manilerimize de girmiştir.

Fesleğen, Akdeniz mutfağının; zeytinyağı ve limonla beraber vazgeçilmezidir. Tazeyken de çorba, balık, et, salata, buzlu içecek, çay gibi çok yaygın kullanım alanları vardır. Cennete gitmek isteyen Hintlilerin, son nefeslerinde ellerinde bir demet ‘Tulsi’ yani fesleğen tuttukları söylenir. Böylece kokusunda cenneti bularak, mutluluk içinde gözlerini yumarlarmış.

İnce Noktalar

İşin doğrusu sebzeleri önce yıkamak, sonra da doğramaktır. Ama su veya yağ içinde uzun süre bekletmeden hemen kullanmak gerekir.

KABUL GÜNÜ

Kızarmış mercimek köftesi

Yapılışı:

Mercimeği yıkadıktan sonra 4 su bardağı suyla iyice yumuşayana dek haşlayın ve süzün. Üzerine soğan, sarmısak, yumurta, un, kimyon, tuz ve maydanozu ekleyerek iyice yoğurun. Yoğurduğunuz harçtan ceviz büyüklüğünde kopardığınız parçalara, elinizi ıslatarak mekik biçimi verin. Bir tabağın içinde un ve kırmızı toz biberi karıştırıp, köfteleri bu karışıma iyice bulayın ve tavadaki kızgın yağda çevirerek kızartın. Kıvırcık salata ve yeşil soğanla servis yapın.

6 kişilik

Hazırlama süresi 45 dakika

Pişirme süresi 40 dakika


Malzeme listesi

1 su bardağı kırmızı mercimek

4 su bardağı su

1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)

2 diş sarmısak (dövülmüş)

1 adet yumurta

1 su bardağı un

1 çay kaşığı kimyon, tuz

4 yemek kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Kızartmak için

1 su bardağı sıvıyağ

Süslemek için

Kıvırcık salata

Yeşil soğan

Kırmızı dolmalık biber (çuşka)

Peynirli biberli twist

Yapılışı:

Oda sıcaklığında 10 dakika bekleterek yumuşattığınız 3 adet milföy hamurunu hafifçe unladığınız tezgahın üzerine serin. Ufak bir kasede karıştırdığınız peynir ve toz biberi eşit miktarlarda bu milföy hamurlarının üzerine paylaştırın. Diğer 3 milföy hamurunu üzerlerine kapatın. Milföy hamurlarını 2’şer santim genişliğinde kesin. Şeritlerin iki ucunu elinizle tutup, ters yönde çevirerek burgu haline getirin. Yağlanmış tepsiye yerleştirdiğiniz twistlerin üzerine çırpılmış yumurta sarılarını sürüp, 175 derecede, altın sarısı oluncaya dek pişirin.

10 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 10 dakika


Malzeme listesi

6 adet hazır kare milföy hamuru

4 yemek kaşığı kaşar peyniri (rendelenmiş)

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

2 adet yumurtanın sarısı

Süzme yoğurtlu cheese kek

Yapılışı:

Ezilerek un haline getirilmiş bisküvileri yumuşak margarinle hamur yapar gibi yoğurun. Orta boy ve kenarları yüksek, yuvarlak tart kalıbının içine bu hamuru kenarlarını 2 santim yükselterek yayın ve buzdolabında 30 dakika bekletin. Krema için; yoğurt, peynir, hazır krema, vanilya, yumurta ve toz şekeri karıştırıp, iyice özleşene kadar çırpın. Buzdolabından çıkardığınız hamurun üzerine bu karışımı dökün. 175 derecede, 30 dakika pişirin ve en az 3-4 saat buzdolabında bekletin. Dondurma ve çilek sosuyla süsleyerek servise sunun.

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 30 dakika


Hamuru için

1 paket yulaflı bisküvi

100 gr yumuşak margarin

Kreması için

1 su bardağı süzme yoğurt

1 su bardağı lor peyniri

1 su bardağı hazır çiğ krema

1 paket vanilya

1 paket vanilya

4 adet yumurta

2 su bardağı toz şeker

Süslemek için

Çilekli sos ya da çilek reçeli

Dondurma
X