Dağdelen: 'Göçmen anayasaya sadık, ama onları sokaklarda avlayan Neonaziler değil'

Güncelleme Tarihi:

Dağdelen: Göçmen anayasaya sadık, ama onları sokaklarda avlayan Neonaziler değil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2016 14:55

CDU/CSU Sözcüsü Mayer, çifte vatandaşlık hakkı yerine Türklerin ve göçmenlerin hem topluma hem de anayasaya daha fazla bağlılığını güçlendirmek gerektiğini söyledi. Cevap, Sevim Dağdelen’den geldi.

Haberin Devamı

Federal Meclis, Yeşiller’in önergesi üzerine çifte vatandaşlık hakkını tartıştı. Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik gurubu üyesi milletvekili Stephan Mayer ile Sol Parti Sözcüsü Sevim Dağdelen’in, topluma ve anayasaya kimlerin bağlı olup olmadığı konusunda yaptıkları konuşmalar ise oturumun en dikkat çeken kısmıydı.

CDU/CSU Sözcüsü Mayer, çifte vatandaşlık hakkı yerine Türklerin ve göçmenlerin hem topluma hem de anayasaya daha fazla bağlılığını güçlendirmek gerektiğini söyledi. Ardından da Almanya’da çifte vatandaşlığı verecek durumun olmadığını ve yasaları değiştirmeye karşı olduğunu belirten Mayer, genel bir çifte vatandaşlık hakkının verilmesinin paralel toplum yaratacağını iddia etti.

NE KONUŞULDUĞUNU BİLE BİLMİYORSUNUZ

Mayer’den sonra kürsüye çıkan Sol Parti Sözcüsü Sevim Dağdelen ise Mayer’in oturduğu yere doğru dönerek ve parmağını sallayarak başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Siz burada ne konuşulduğunu bile bilmiyorsunuz. Göçmenler ve Türkler’in çok ama çok büyük bölümü topluma da anayasaya da sadık ve bağlı. Ama sokaklarda göçmen avına çıkan Neonaziler, mülteci yurtlarını yakan Neonaziler bu topluma ve anayasaya sadık değil. Almanya'da, eğitim almış, meslek öğrenmiş, üniversite bitirenler iş alanında göçmen oldukları için ayrımcılığa uğruyorlar. Aynı kişiler bir de Alman vatandaşı olmadığı için ikinci kez ayrımcı mumale görüyor. Almanya, Avrupalı olmak istiyorsa çifte vatandaşlığı vermeli. Avrupalılık, çifte vatandaşlık hakkı vermekle olunur.”

Haberin Devamı

ÖZCAN MUTLU: BABAMIN OY HAKKI YOK

Dağdelen: Göçmen anayasaya sadık, ama onları sokaklarda avlayan Neonaziler değil

Yeşiller Partisi adına kürsüye çıkan Özcan Mutlu ise çifte vatandaşlığın verilmesinin Almanya'nın yararına olduğunu söyledi: “Pazar günü Berlin'de eyalet ve ilçe belediye seçimleri yapıldı. Benim babam 50 yıldır burada yaşamasına rağmen Kreuzberg Belediye Bakanlığı seçiminde oy kullanmadı. Çünkü Alman vatandaşı değil. Türkiye ile özel bağlantıları var. Türk vatandaşlığını bırakmak istemiyor. Ama onun oğlu olarak ben burada Federal Meclis milletvekiliyim. Bu kürsüde konuşabiliyorum.”
Sosyal Demokrat Parti (SPD) adına konuşan sözcü Rüdiger Veit de ilke olarak çifte vatandaşlığı desteklediklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!