Dağda, bayırda ayaklarınızın konforunu ihmal etmeyin

Doğa sporlarına meraklıysanız sadece rahat yürümek ve tırmanmak için değil, yaralanmalardan korunmak için de doğru ayakkabı seçmeniz önemli.

Ayakkabıda kullanılan malzemeden ayak bileği yüksekliğine kadar çok sayıda faktör ayakkabınızın işlevini etkiliyor.

Ayakkabınızı seçerken sabırlı davranın ve telaşlanmayın. Ayağınızı rahat bir konuma getirdikten sonra bağcıklarınızı bağlayın, parmaklarınız ayakkabıların burun kısmına dayanmayacak kadar rahat olmalı. Topuklar geriye doğru iyice oturmalı. Her zamanki ayakkabı numaranızda ısrar etmeyin. Markaların numaraları değişebilir.

RAHATLIĞI TERCİH EDİN

Ayakkabı asla sıkı olmamalı. Ayağınızın üst kısmı hiçbir basınca maruz kalmamalı. Uzun yürüyüşlerde ayaklarınız şişeceğinden ve soğuk havalarda kalın çorap giymek zorunda kalacağınızdan ayakkabınızın bir numara büyük olmasında yarar var. Aslında ayakkabının büyük olması parmakların rahat hareket etmesi kadar, soğuğun daha az işlemesi açısından avantajlı.

Yine ayakkabı alırken, her iki çiftin de giyilmesini öneriyoruz. Ayaklardan biri diğerinden daha büyük olabilir. Dağa veya yürüyüşe gitmeden yeni aldığınız ayakkabınızı giyerek alışmanın da yararını görürsünüz.

TIRNAKLARINIZI UZATMAYIN

Ayakkabıyı giydiğinizde vurduğunu fark ettiğiniz yerler yara olmadan flasterle kapatın. Her faaliyet öncesi de tırnaklarınızı kesin. Tüm bu önlemlere rağmen ayaklarınız su toplarsa, su torbalarını patlatmayın. Kendi kendine patlarsa temiz tutun. Yaz aylarında pamuklu sentetik karışımı, kış aylarında ise yün sentetik karışımı çoraplar uygun olur.

Aktiviteye göre ayakkabı özellikleri

Yürüyüş ayakkabıları çok ağır olmayan parkurlarda kullanılmalı. Esnek malzemeden imal edilip, ayağı ferah tutabilen, ortapedik tabanlı bir yapıda olanlar uygun. Ayakkabının üst bölgesi yarma deri ve naylon kaplama veya ikisinin birleşiminden meydana gelebilir. Bu ayakkabının hafif, serin tutabilen, çabuk kuruyan ve kolayca giyilip çıkarılabilir olmasını sağlar.

Zorlu yürüyüşler için seçilecek ayakkabılar geleneksel yürüyüş ayakkabılarına benzer. Ama daha ağır yol şartları için güçlendirilirler. Bu sınıftaki ayakkabıların birçoğu gerçek deri veya suni deriden oluşan üst malzemeden imal edilir. Normal yürüyüş ayakkabılarından asıl farkları, bileğe sağlanan desteğin arttırılması. Ayakkabının tabanının yarısı ya da en azından dörtte birinin çelikle sertleştirilmesi, ayağı kötü zeminin sebep olabileceği zedelenmelerden korur. Bileği saran daha üst kısım ise zorlu yürüyüşlerde, oldukça nazik olan ayak bileğinin incinme riskini azaltır.

Yol dışı yürüyüşler için ayakkabılar, daha sağlam malzemeden üretilirler. İşlevsel orta taban, geniş taban ve bilek üstüne kadar çıkan uzun bilekli özel yapılarıyla herhangi bir faaliyet de kolay kolay deforme olmayacak kadar sağlamdırlar. Bu sınıftaki botlar üstün kalitede deriden üretilirler ve kaygan zeminler için de uygun ayakkabılardır. Bazı çeşitlerinde yarma deri kullanılıyor olsa da daha ince ve yumuşak olduğu için bu tipteki deri çoğunlukla tercih edilmez. Her iki cins ayakkabıda su geçirmezlik özelliklerinin sağlanması için (silikon sprey, mink yağı, balmumu ve vazelin gibi) önlem alınmıştır.

Dağ ayakkabılarının, doğa yürüyüşçülerinde olması şart değil aslında. Dağ ayakkabılarının, sıradan faaliyetler için çok sert sayılabilecek malzemeden üretildiklerinden, daha zorlu faaliyetler için olduğu unutulmamalı. Kalın deriden, sert üst malzemeden ve tabandan üretilirler. Tabanın yarısı ya da tamamına yakını çelikle desteklenir. Kayalık arazi, kar ve buzul tırmanışlarında kramponlarla birlikte kullanıma uygundur.
Yazarın Tüm Yazıları