"Çuval" davasında karar çıktı

Güncelleme Tarihi:

Çuval davasında karar çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2016 12:03

Sarayburnu’nda demirleyen Amerika Birleşik Devletleri’ne ait gemiden inen askerlerin başına 12 Kasım 2014’te çuval geçirilmesiyle ilgili Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 13 sanığın yargılandığı dava karara bağlandı. Mahkeme, 2 Amerikan askerinin başına çuval geçiren 5 sanığı "Hafif nitelikte kasten yaralama" suçundan 4’er bin lira adli para cezasına çarptırdı. 1 sanık boya atmak suçundan 2 bin lira adli para cezasına çarptırıldı. Sanıkların sabıkasız olmasını dikkate alan mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bırakarak 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmalarına karar verdi

Haberin Devamı

İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 5. celsesi görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar Çağdaş Cengiz, Uğurcan Yardımoğlu, Orkun Yıldız, Erkan Büyük, Ersoy İrşi, İbrahim Okan Özkan ve Elif İlhamoğlu ile şikayetçiler Amerikan askerlerinin adına avukatı Abdullah Kaya katıldı. Avukat Kaya, tüm sanıkların cezalandırılmasını talep etti.

"EYLEMİMİZDE HAKLIYIZ"

Sanıklardan TGB Başkanı Çağdaş Cengiz yazılı olarak sunduğu ortak savunmada, "Amerikan askerlerine karşı eylemimiz ülkemize ve insanlığa karşı sorumluluklarımızın gereğiydi. Eylemimizde haklıyız. Amerikan emperyalizmine karşı mücadele etmek suç değildir. Eğer suç olarak tanımlanıyorsa bu suçu işlemeye devam edeceğiz" dedi. Son savunmaları sorulan tüm sanıklar beraatlerini talep ettiler.

5 SANIĞA "HAFİF YARALAMA" DAN PARA CEZASI

Haberin Devamı

Hakim Ali Haydar Yücesoy kararında, şikayetçiler Mark Antony Craddock ve Henry Francisco Navarro’ya yönelik "tutmak, kavramak, hareketlerini engellemek, başlarına çuval geçirmeye çalışmak ve çuval geçirmek" şeklinde basit tıbbi müdahaleyle giderilebilecek şekilde hafif nitelikte kasten yaralama suçlarından 5 sanığı suçlu buldu. Sanıklar Mahir Ege Şimşek, Erkan Büyük, Ramazan Erkin Öncan, Ersoy İrşi ve Basri Erol Kızıldenizli iki askere karşı toplam 4’er bin lira adli para cezasına çarptırıldılar. Diğer sanıkların ise bu suçtan beraatlerine karar verildi. Ancak hakim, sanıkların sabıkasız olmalarını dikkate alarak hükmün açıklanmasını geri bırakılmasına ve 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulmalarına karar verdi.

BİR SANIĞA BOYA ATMA CEZASI

Sanıklardan Ersoy İrşi, şikayetçi Henry Francisco Navarro’ya yönelik su bazlı boyayı üzerine atıp eşyasını kirlettiği için "Kasten mala zarar vermek" suçundan 2 bin lira adli para cezasına çarptırıldı. Hakim, sanık İrşi hakkındaki hükmün de açıklanmasını geri bırakarak 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulmasını kararlaştırdı. Diğer 12 sanığın ise aynı suçtan beraatlerine karar verildi. Ayrıca tüm sanıklar "Hakaret", "Kanuna aykırı gösteri ve yürüyüşe katılıp ihtara rağmen dağılmamak" suçlarından beraat ettiler.

Haberin Devamı

HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ UYGULAMADI

Hakim, olayın mağdurlarının resmi anlaşmalar ve izin çerçevesinde, mütekabiliyet esasına da uygun olarak Türkiye’de sivil kıyafetle turist olarak bulunan alt rütbeli Amerikan askerleri olması ve başkaca haksız söz ve davranış sergilememeleri nedeniyle suçları sabit görülen sanıklar hakkında haksız tahrik indirimi uygulanmasına yer olmadığına hükmetti.

Özden ATİK/İSTANBUL 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!