Cüppe pejmürdeliği örtmez

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Yazıyı okuduktan sonra, dudak büküp şöyle söyleyeceğinizi tahmin ediyorum.

Sereserpe oturduğumuz bir yaz pazarında, yakası ilikli bir yazı çekilmiyor doğrusu.

Durun, o kadar ön yargılı olmayın.

Mahkeme koridorlarında, haber programlarında bizim her zaman hakkımızı savunan avukatlardan kimilerinin tişörtle, yakası açık gömlekle mahkeme salonlarında bulunmalarını yadırgadığımı söylemek istiyorum.

Ne giyersen giy, üstüne cüppeyi çek, olsun bitsin.

Mahkemenin yüceliği ile bunu bağdaştıramıyorum. Kravatsız, yakası bağrı açık bir kıyafetin pejmürde görünüşünü cübbe saklayamıyor. Aksine ikisi birbirine öyle zıt düşüyor ki, daha da yadırgatıcı ve batan bir görünüm çıkıyor ortaya. Üstelik yargıçların, özenli giyimleri, kravatlı halleri bu çelişkiyi daha göze batar bir hale sokuyor.

Kılık kıyafet biçimdir, sen öze gel diyenler doğru tezi savunmuyorlar. Haberleri olsun, böyle bir iddiayı hiç bir avukat savunamaz.

Çünkü şekille içeriğin birbirini tamamladığını bilmeyen kaldı mı? Özenli kıyafetin mahkemenin saygınlığıyla doğru orantılı olduğu kanısındayım. O makama gösterilen saygının bir belirtisi olduğu iddiasındayım.

Buyurgan bir tabiatım olmasa da, meslek kuruluşlarının üyelerine bazı gerçekleri, incelikleri, gerekleri hatırlatmalarının zorunluluğundan yanayım. Sakın avukat dostlarım darılmasın, uyarı sözcüğünü burada kullanmadım.

Baro başkanlarının tişört üstü cüppeye dikkat çekeceklerini, hukukun estetiği açısından gerekli bulurum.

* *Ê*

BENİ rahatsız eden bu durumu, her zaman tatil kıyafetlerini savunan bir dostumla tartışırken, onun da bu aşırı rahat görüntüden rahatsız olduğunu anladım. Baktım ki, bu yazıyı yazmak farz oldu.

Kıyafetleri sadece siyasal açıdan değerlendirmeyelim, bir makama, adalete saygı açısından da irdeleyelim.

Saygıyı zedelemeyen, o makamın ciddiyetine gölge düşürmeyen serbestiye evet de, ötesine hayır.

* *Ê*

YABANCI filmleri izliyorsunuz, orada avukatların, savunma erbabının özenli giyimleri dikkatinizi çekmiştir. Tek tişörtlü bir hakim ve avukata rastladınız mı?

Bırakın Amerikan filmlerini, Ayhan Işık'lı, bol mahkemeli eski Türk filmlerindeki avukatlar bile bizde olağanüstü saygı uyandırırlar.

Hele peruklu hukuk adamları, bir geleneğin güvenilirliğini, sağlamlığını kanıtlar gibidir.

Örnek aldığımız Amerika bile bu konuda benim kanaatimi doğruluyor.

Ben doktorlarda da buna çok dikkat ederim. Ameliyat kıyafetleri dışında, beyaz gömleklerinin altında ütülü gömlekleri, kravatları, bende işlerine duydukları saygının ve özenin adeta bir göstergesidir.

Bir meslek grubundan söz ettim ama sözüm herkese. Sevgili dostumun dediği gibi, işi genelleseydim, ortaya okunmayan bir adab-ı muaşeret yazısı çıkacaktı. Sanırım öyle olmadı.

Ben, adalet gibi kutsal bir kavramı temsil eden kişinin siyah cüppesinin, yakası bağrı açık, kravatsız bir gömleği örtme amacı ile kullanıldığını sanmıyorum.

Duruşmadan duruşmaya koşarken, nasıl eziyet çektiklerini, sıcaktan eridiklerini bilirim ama bu gerekçe olamaz.

Her mesleğin şekilsel zorlukları vardır, adalet mensuplarının bu zorluğu daha da fazladır.

* *Ê*

AKŞAM gardrobunuzun önüne geçip elbise seçiminizi yaparken, umarım bu yazar dostunuzun sitemini de kaale alırsınız.

Güzel, sereserpe geçirebileceğiniz bir pazar dilerim.













Yazarın Tüm Yazıları