Cüneyt Ülsever: Dünya yüzümüze vuruyor:Türkiye'nin kurumları dökülüyor!

Cüneyt ÜLSEVER
Haberin Devamı

KİM ne derse desin, kim Türkiye'nin meselelerini istediği gibi sıralarsa sıralasın; hepimizin müteselsil kefil olarak yarattığımız Türkiye'yi, Milliyet'in dünkü sayısında Seçkin Ürey arkadaşımız özetlemiş.

‘‘Hem Avrupalı, Hem Afrikalı’’ başlığı altında verilen haberde, IMF'nin Dünya Bakış Raporu'nda yer alan Türkiye ve diğer ülkeler ile ilgili değerlendirmeler özetleniyor (s.12).

* * *

The Wall Street Journal (19 Eylül 2000) Gazetesi ‘‘Dünya ekonomisi son 10 yılda en iyi performansı verirken euro ve petrol fiyatlarındaki son oynamalar bu olumlu gelişme için risk yaratıyor’’ diyerek IMF raporunu özetliyor.

IMF bu kez; mayıs ayında yayınladığı raporuna göre, global ekonomik büyüme tahminlerini 2000 yılı için % 4.2'den % 4.7'ye; 2001 yılı için de % 3.9'dan % 4.2'ye çıkarıyor. Ham petrolün spot piyasada kazanacağı her 5 dolarlık artış, dünya ekonomisini % 0.2 küçültüyormuş.

ABD ekonomisinin bu yıl beklenen büyüme oranı % 5.2; ancak bu oranın gelecek yıl % 3.2'ye düşme beklentisi, bu ülke ile Avrupa ve Japonya arasındaki farkı kendiliğinden düzenleyeceği için hayırlı bir gelişme olarak görülüyor.

* * *

Aynı rapora göre Türkiye ekonomisi için de 2000 yılında % 4.5, 2001 yılında da % 4.8 ekonomik büyüme tahmin ediliyor. Bizden, 2000 yılı için dünya ortalamasının biraz altında, ancak 2001 yılı için dünya ortalamasının oldukça üstünde bir performans bekleniyor.

* * *

Buraya kadar haberler iyi! Ama sonraki bölüm acıtıyor!

Milliyet'te yer aldığı gibi; rapora göre Türkiye kurumsal kalite kategorisinde, beş lige ayrılan dünyada, 4. ligde!

Türkiye, kurumsal kalite kategorisinde Uganda, Papua Yeni Gine, Sri Lanka, Bangladeş, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nikaragua, Cibuti, Mozambik, Zimbabwe, Togo gibi bazılarının adını dahi bilmediğimiz, bazılarının nerede olduğunu doğru dürüst tahmin edemediğimiz, hatta bazılarını alay konusu ettiğimiz ülkeler ile aynı ligde.

Portekiz gibi aşık atmaya çalıştığımız ülkeler, bu arada Güney Kıbrıs, Macaristan 1. ligde; İsrail, Ürdün, Tunus 2. ligde; Çin, Suudi Arabistan, Bulgaristan, Romanya 3. ligde; biz ise illa ki 4. ligdeyiz.

Allah'tan bizden sonra bir de 5. lig var!

* * *

Kurumsal Kalite kriterleri ise şunlar: a) Kamuda şeffaflık, b) hükümet etme, c) mali sektör gelişimi, d) altyapı kalitesi, e) teknoloji düzeyi.

Biz hálá irticaya karşı alınacak tedbirler, Erbakan Hoca'nın ne deyip ne demediği, 312 ve dahi bilumum meseleleri mesele ederken; dünya bizi, ele alınan kriterler açısından 4. ligde görüyor!

Bu ayıp hepimizindir.

Bu ayıptan kimse kaçmasın!

Çok sevdiğimiz ‘‘Bir Türk dünyaya bedeldir’’ sözünü de bir kez daha düşünelim!

Yazarın Tüm Yazıları