GeriSeyahat Cunda'ya gitmek için 9 sebep
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Cunda'ya gitmek için 9 sebep

Cunda'ya gitmek için 9 sebep

Tarih, kültür, deniz ve lezzetlerin bir arada bulunduğu, doğallığının bozulmadığı Cunda'ya gitmek için 9 sebep sıraladık. Vakit Cunda adasında gezilecek yerlere biraz daha hareket ekleme vakti. Artık Cunda’nın bir bisiklet haritası var!

CUNDA BİSİKLET ROTASI

Yolları hala tek şerit olan, çok araba göremeyeceğiniz Cunda’nın bisikletinizi kaptığınız zaman artık hemen hemen her yerine gidebileceğiniz bir bisiklet haritası var. Mŏla Cunda Otel’in kurucularından Çiğdem Yılmaz ve Orçun Özsüt, İtalya’nın en bilinen bisiklet portalının kurucusu İtalyan Paolo Pinzutti’yi davet ederek bir harita oluşturmuşlar. Tarihi noktaların, plajların ve adada görülmesi gereken tüm noktaların işaretli olduğu bu haritayı edinmek için Mŏla Cunda Otel’e uğramak gerekiyor.

Cundaya gitmek için 9 sebep

Çiğdem Hanım’dan parkur tavsiyelerini almak keyifli bir yolculuk için önemli. Mŏla Cunda’dan alacağınız haritada parkurlar zorluk derecesine ve beklentiye göre değişebiliyor. Rotalar sevdikleriyle romantizm isteyenler için ayrı, kültürel bir tur isteyenler için ayrı, arkadaşlarıyla eğlenmek isteyenler için ayrı bir güzergah çiziyor.  İster 3-4 km’lik mini parkurda, isterseniz 35-40 km’lik uzun bir parkurda bisiklet sürebiliyorsunuz. Bisikletle yola çıkıldığında zeytin bahçelerinin içinden geçip, tarihi sokaklar arasında kayboluyorsunuz.

Toprak, asfalt ve patika yollarda ilerlerken dünyanın en güzel koylarından birine rastladığınız vakit bisikleti kenara çekip denizin ve manzaranın tadını çıkartabiliyorsunuz. Cunda’nın tadlarına özel restorant ve tarihi mekanlara rastladığınız parkurlarda, etnik ve estetik ayrıntılar sizde oradan hiç ayrılmama hissi uyandırıyor. Küçük bir moladan sonra tura devam edip akşam olduğunda geri dönüş yolculuğu başlıyor. Elinizdeki haritaya göre karar vereceğiniz rotanız ister sizi Mŏla Cunda’ya geri getiriyor ister daha da adanın derinlerine götürüyor. Ancak uzun bir turdan sonra Mŏla Cunda’ya dönmek ve havuz kenarında Otel’in deniz mahsullerini keşfetmek yorgun bir akşamın en leziz ödülü olsa gerek. Bisiklet ve gerekli tüm ekipman Otel’den temin edilebiliyor. Otel kurucularının bu girişimi adanın tamamına da ilham vermiş. 

CUNDA'DA NEREDE, NE YENİR? CUNDA'DA BALIK NEREDE YENİR?

TEOS Balıkçı

Kendine has bir mutfağı olan bu güzel balıkçı restoranında ambiyans da yemekleri kadar güzel. İskele’nin üzerinde denizle iç içe balık ve mezelerin keyfine doyamayacaksınız.

Cundaya gitmek için 9 sebep

Ayna

Sokak arasında tam bir aile restoranı. Yörenin eski lezzetlerini günümüze taşıyan yenilikçi mutfağı ile Ada’nın mutkala yemek yenilmesi gereken noktalarından biri.

Cunda Boncuk Restaurant

Ada’ya gelip de Cunda mezelerini, otlarını yemeden dönülmez. Envayi çeşit mezenin en güzel adresi Boncuk Restorant’ta deniz ürünleri ve balık da bir o kadar leziz.

Mŏla Cunda

Mŏla Cunda Otel’de yakın köylerdeki mandıralardan temin edilen sütlerden yapılmış türlü türlü peynirleri, bahçelerden elle toplanan meyvelerden yapılmış reçelleri, Bergama’dan özel getirilen balıyla yeniden doğmuş hissi yaratan bir kahvaltıyla güne başlayabilirsiniz. Cunda’nın kendine has otları Ada’nın önemli bir karakteristiği ve her gün menüsünde yeni otların olduğu Mŏla Cunda’nın denenmesi gereken spesiyallerinden birisi de otlu mücveri. Yunan tabaklarından ilham almış Greek Salata, Anadolu’nun çıtır çıtır börekleri kahvaltı keyfini öğlene kadar uzatıyor.  Ada’nın en leziz etini de burada yemek mümkün. Balık ise günlük taze alınıyor.

Cundaya gitmek için 9 sebep

Şimdi Meyhanesi

Deneyimli kadın meyhaneci Beyza Gürbüzer'in Türkiye'nin sevilen sahil şeridi olan Ayvalık'ta lezzet sever ve hayatı sevenlerle buluşturduğu asma altında şirin bir meyhane.

KVCİİ

Hazır Cunda’ya gelmişken kavanozdaki tartları, günlük taze gelen tatlıları ve alışkanlık yapacak kahvesiyle KVCİİ uğranılması gereken mekanlardan. KVCİİ Ayvalık Rum Mahallesi’nde kaybolurken mini bir mola için ideal. 

Cundaya gitmek için 9 sebep

CUNDA'DA HANGİ PLAJA GİDİLİR?

Arkadeniz, Çataltepe, Pateriça, Cunda ve Duba Plajı olmak üzere Ada’da 5 adet plaj bulunuyor. Plajların her biri birbirinden keyif verici. Kendine ait gizini koruyan plajlardan Arkadeniz Plajı’na Cunda’nın ‘Eski Yol’ denilen bölgesinden geçen minibüsler, özel araba veya bisikletle ulaşabilirsiniz. Tamamen kum olan plaj temizliği ve denizin berraklığıyla dikkat çekiyor. Sakin, sessiz ve huzurlu bir plaj isteyenler için öneriler arasında. Çataltepe Plajı’na da Eski Yol’dan ulaşım sağlanabiliyor. Arkadeniz’e göre Çataltepe daha hareketli ve eğlenceli bir yapıya sahip ve Cunda’nın popüler plajları arasında. Pateriça Plajı’na da Eski Yol’dan ulaşılabiliyor. Pateriça’da sakin bir plaj. Pateriça sığ denizi ve güvenliliği açısından daha çok çocuklu aileler için öneriliyor. Ulaşımı Ayvalık’tan kalkan yolcu gemileri ya da karayolu toplu taşıma araçlarıyla yapılabilen Cunda Plajı, şehrin daha içlerinde kalmış bir plaj. Pateriça Plajı’na giden minibüslerle ulaşım sağlanabilen Duba Plajı Türkiye’nin ilk Boğaz Köprüsü’nün yakınında bulunuyor. Küçük bir plaj olan Duba Plajı tam boğazda yer aldığı için tertemiz bir denize sahip. Ancak Cunda’daki en güzel deniz keyfi çevresinde 22 minik Türk adası olan muhteşem koyları keşfetmekten geçiyor. Bu yüzden de tekne ve yelkenli kiralayarak bu keyfi yaşayabilirsiniz. Sahilde pek çok günübirlik kiralanan tekne var. Ayrıca kuzey batı Ege’nin tek yelkenli filosu Thea Sailing’den de yelken meraklıları yelkenli kiralayabiliyor.

CUNDA'DA GÜN BATIMINI İZLEMEK

Cunda’da gün batımı plajlarda ayrı, tarihi evlerin balkonlarında ayrı bir güzellikle izleniyor. Cunda’da akşam olmak üzereyken sakin bir kıyı görüldüğü anda durulması ve güneşin batışının izlenmesi gerekiyor. Bunun için Hamamcı Tepesi en romantik yerlerden biri olabilir. Ayrıca Sevim&Necdet Kent Kitaplığındaki cafe’den de Cunda’nın tepeden manzarasını seyredebilirsiniz.

Dileyenler Ayvalık merkezin 8 kilometre güneyinde bulunan hakim büyük kayalık tepelerin üzerindeki Şeytan Sofrası’nda da günbatımını izleyebilir. Buradan tüm Ayvalık adalarının ve Midilli Adası'nın manzarası gözükmektedir. Üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan bu lav birikintisine madeni para atarak dilek dileyenler de çok.

Cundaya gitmek için 9 sebep

CUNDA'NIN TARİHİ VE KÜLTÜR

1771 yılında inşa edilen Ayışığı Manastırı barındırdığı tarihle görülmesi gereken yerlerden. Rum Ortodoks Cemaati tarafından 1873 yılında inşa edilen Taksiyarhis Kilisesi Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından restore edilmiş bir müze niteliğinde. Kilise’de eski bebek arabalarından zaman ölçün cihazlarına kadar pek çok değerli eşya bulunuyor. Sevim Necdet Kent Kitaplığı’nda 17. Ve 18. Yüzyılın dini ve kilise hukuku konulu kitaplara rastlanıyor.

Adres: Namık Kemal Mahallesi, Şeref Sokak No: 6AAlibey Adası

(Cunda)10400 - Ayvalık / Balıkesir Tel: (0266) 327 27 34 - 327 27 74

ALIŞVERİŞ

Kim demiş Cunda’da kendinizi kaybedeceğiniz bir mağaza yok diye? Her biri tasarım olan fonksiyonel porselen ve seramik sofra ve mutfak elemanları, aydınlatmalar ve takılar, ahşap ürünler, çantalar ve ev tekstil ürünleri Santimetre’de mutlaka görülmeli.

Bu markanın yaratıcısı Tulya Madra aynı zamanda Mŏla Cunda Otel’in de iç mimarı.

Adres: Mithatpaşa Cd. Cumhuriyet Caddesi, No.32/A Alibey Adası, Cunda, Ayvalık

Tarz Hediyelik eşya aksesuar mağazası Anatolian Arts da uğranması gereken yerlerden. Anatolian Arts’da organik boyalarla el boyaması pek çok dekoratif ürün bulunuyor. Adres: ATATÜRK CAD. NO:63 , Cunda

Cundaya gitmek için 9 sebep

Allı Pullu, Kuzey Ege Bölgesi Dağ köylerinde yaşayan yerli halkın giyim tarzından esinlenerek ve sandıklardan çıkan eski oya, Yemeni ve kanaviçe gibi malzemeler kullanılarak tamamı elde yapılan bez bebekler ve aksesuarları ilgilisine sunuyor. Adres: Cunda Çarşı Caddesi 12 , Cunda

Kasım 2014’te Cunda Adası’nda yaşayan Fotoğraf Sanatçısı Emine Berkan, Floret Desaban ile birlikte Ada’ya ilk sanat galerisini kazandırdı.

Cumhuriyet Cad. No. 17’de bulunan Galeri, Sanat ve yakın çevresinde Küçük Buddha (Little Budhha) diye tanınan Emine Berkan’dan aldığı ismi kadar, bulunduğu sokaktan dekorasyonuna sanata ev sahipliği yapmak için hazır. Emine Berkan ve Gülgün Haksal’ın çalışmalarının bulunduğu artshop ile özgün Cunda ve Ayvalık hediyelikleri sunan mekânda, Resim, heykel, fotoğraf, seramik, vitray sergileri, atölye çalışmaları ve film gösterimleri de yapılıyor.

Tabi, Cunda’nın tarih sinmiş sokakları ve karakteristik evleri de kültürün önemli bir parçası.

Cundaya gitmek için 9 sebep

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK RUM MAHALLESİ AYVALIK'TA

Ayvalık’ta Türkiye’nin en büyük Rum Mahallesi bulunuyor. Eski Rum evlerinin kimi ilk yapıldığı gibi dururken kimi restore edilerek seyrine doyulmaz bir estetiğe kavuşmuş. Cunda’nın sokaklarını gezerken antikacılara ve eskici dükkanlarına rastlanıyor, Virane’ye mutlaka uğrayın. İçerideki hava ise sanki sizi geçmişe götürüyor. Anadolu Bahçe, Cunda’nın biraz dışında da olsa yazmadan geçemeyeceğiz. Kurucusu Aziz Akkuş, eski antikalar bulundurmanın yanı sıra, atölyesinde antikalardan isteğe özel mobilyalar da yapıyor.

Cundaya gitmek için 9 sebep

CUNDA SOKAKLARI 

Cunda sokakları, güzel evleri, dini yapıları derken yolunuz ister istemez çarşıya düşer Cunda pazarında alışveriş yaparsınız. Cumartesi günleri kurulan Cunda Pazarı ise adaya özgü otları, mandıra peynirleri ve yerel ürünleri ve hediyelik eşya seçenekleriyle görmeye değer. Ayrıca her Perşembe Ayvalık Merkez’de, her pazar da Armutlu’da kurulan pazarlardan da her şeyin en tazesine ulaşabilirsiniz.

TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL ZEYTİNYAĞI CUNDA'DA...

Bölgenin en özel ürünü zeytin ve zeytinyağı. Ada’da pek çok büyüklü küçüklü lokal üretici bulunuyor. Dilerseniz pazardan kendi yaptığı zeytin ve zeytinyağını satan tezgahlardan, dilerseniz Monteida gibi markalaşmış zeytinyağı mağazalarından Türkiye’nin en güzel yağ, sabun ve zeytinlerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca Mola Cunda Otel’in mutfağında yapılan katkısız reçelleri de çok leziz ve sağlıklı. Pazardan ve mandralardan alacağınız sepet, tulum, keçi peynirlerinin tadına doyum olmuyor. Bölgede o kadar çok ot var ki, her hafta tezgahlarda farklı bir ot keşfetmek mümkün. 

False