Cumhuriyetin soyadı demokrasidir

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le, Diyarbakır-Şırnak gezisine giderken sohbet ediyoruz. Demirel, kendine özgü anlatımıyla, cumhuriyetin Türk insanına neler kazandırdığını, Türk insanını nasıl çağdaşlığa yaklaştırdığını sıralıyor.

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, Diyarbakır-Şırnak gezisinde cumhuriyetin 75'nci yılını değerlendirirken, ‘‘Cumhuriyetimizin soyadı demokrasidir. Cumhuriyetin başarısı kara saban, kara kağnı ve kara öküzün tasfiyesidir’’ dedi.

Demirel'le GAP Uçağı'nın ön bölümünde sohbet ederken, TBMM Başkanı Hikmet Çetin ve Milliyet Ankara Temsilcisi Fikret Bila ile beraberdik. Demirel, ‘‘Cumhuriyetin 75'nci yıldönümüne kadar neler oldu diye sorarsanız anlatırım’’ dedi. Biz de, ‘‘Neler oldu?’’ diye sorduk. İşte Demirel'in anlattığı cumhuriyet:

Cumhuriyetin görünen yönleri, unutulmuş başarıları vardır. Hava karardığında 35 bin köyde, 75 bin mezrada insanlar gaz lambasını ve idare lambasını yakma telaşına girerdi. Şimdi elektrik var. 1950 yılında 13 köyde elektrik varken, 1965'te 300, 1998'de 35 bin köy ve 75 bin mezrada elektrik var.

Cumhuriyetin başarısı kara saban, kara kağnı ve kara öküzün tasfiyesidir. Bu traktördür. 1950 yılında bin traktör vardı, şu anda 1 milyona yakın. 50 bin dönüm arazi ekilirken, traktör ile bu 350 milyon dönüme çıktı. Ülkenin her karış toprağı ekiliyor.

Türkiye'nin bütün köylerine su götürüldü. Atasözümüz var, ‘su gibi aziz ol’ deriz. Bir avuç temiz su, köylümüz kana kana içiyor. Cumhuriyetin başarısı budur.

Her köye giden sağlık ocağıdır, ebedir, doktordur. Kadını ve çocuğunu doğumda ölümden kurtaran budur.

Cumhuriyet tahta kaşıklarla demir kaşıkların kavgasıdır. Sofradaki demir kaşıkların sayısı arttı ama, zafer demir kaşığındır.

Aşar kalktı. Eskiden ne kaldırırsan, yüzde 10'u devlete giderdi. Artık yok. Cumhuriyet budur.

Cumhuriyet monogamidir. Yani, tek kadınla evlenmedir. Ve, kız çocuklarının okula gitme mecburiyetidir.

Çağdaş cumhuriyet her toprak damın üzerinde yükselen televizyon antenidir.

Cumhuriyet çimentodur. 1923'te sıfır üretim vardı. 1950'de 400 bin, 2000 yılına girerken 40 milyon ton çimento üretiliyor.

Cumhuriyet bacadır. Cumhuriyet gübredir, tohumdur. Refah demektir.

Cumhuriyet sanayidir, uygarlıktır.

Cumhuriyet bu ülkede hangi inanca sahip olursa olsun, ırkı, mezhebi ve meşrebi ne olursa olsun, herkesin eşit, hür ve bu devletin, bu ülkenin sahibi sayılmasıdır. Ortada bir şirket varsa, onun hisseleri dağılmışsa, bu cumhuriyetin, devletin ve ülkenin hisseleri herkese eşit verilmiştir. Çıkar hisseni deyince, cebinizden TC çıkar.

Cumhuriyet genel oy demektir. Cumhuriyet demokrasidir. Ve demokrasi cumhuriyetin soyadıdır.

Bir de 75 yıllık cumhuriyetin eserleri ve bu yılın projeleri vardır. Ankara-Pozantı karayolu, Ankara çevre yolu, Nevşehir havaalanı, İzmit çevre yolu 75. yılın projeleridir. 10 milyon meşe palamudu, 72 üniversite, yeniden 10 milyon kilovatlık elektrik üretimi, 8 yıllık eğitim cumhuriyet projeleridir. Ve bu topraklarda tarihin en uzun barış dönemi cumhuriyettir. Cumhuriyet çağdaşlıktır.



Yazarın Tüm Yazıları