Cumhuriyetçi ve liberalim Duayen gazeteci Çetin Gürel, 4 ay sonra meslekte 50. yılına adım atacak...

HER HAFTA, tam 18 yıldır yaptığım şeyi mutlaka yapar ve posta kutuma düşmüş olan, sevgili Çetin Gürel ağabeyimin seçkin çalışma arkadaşlarıyla yayınladığı "Gözlem" gazetesini alıp, her köşesini okuyup bitirmeden elimden düşürmem.

Sevgili dostum General Sedat İlhan’ın, yine Güman Kızıltan, Öcal Uluç, hocam Dr. Burhan Özfatura, Prof. Dr. Fevzi Demir, Prof. Hüsnü Erkan, Yekta Güngör Özden, Nihat Demirkol, kadim dost Yaşar Eyice gibi yazarların tiryakisiyimdir.

"Gözlem", 18 yıldır İzmir’de hazırlanıp yayınlanan ancak tüm Türkiye’yi kucaklayan bir yayın organıdır. Soğuk, cansız ve didaktik ekonomi gazetelerine benzemeyen, ekonominin aktüel gazetecilik ustalığı ile birleştirildiği, haberin ayağına giden, bölgesel ve kentsel ekonomik gelişmeleri internetten değil, yerinde değerlendiren ciddi ve canlı basın organıdır. (www. gozlemgazetesi.com)

Uzun yıllardır içtenlikle "ağabey" dediğim, büyüğümüz Çetin Gürel’i anlatacağım...

GAZETECİLİK İLKELERİ

Çetin Gürel gazetecilik ilkelerini ve meslek yaşamını bana şöyle anlattı:

"- Atatürk, cumhuriyet ve demokrasi, vazgeçilmez ilkelerimdir. Ulus Devlet-Üniter Devlet-Laik Devlet yanlısıyım.. Liberal ekonominin inançlı savunucusuyum. Bağımsız ve dürüst gazetecilik ideallerine yürekten inanmış bir kişiyim.

1 Şubat 1960’ta Ege Ekspres gazetesinde spor muhabiri olarak mesleğe başladım. 1 Nisan 1961’de Demokrat İzmir Gazetesi Spor Servisi Sorumlusu oldum. 1 Mayıs 1976’ya kadar 1. sayfa sekreteri ve sorumlu yazı işleri müdürlüğü görevlerinde bulundum.

1 Mayıs 1976’da Yeni Asır’da haber merkezi koordinatörü oldum. Bu görevdeyken terör olayları sebebi ile geçirdiğim kalp spazmı sonrasında 1981-84 arasında gazetenin gelirlerinden sorumlu oldum. Daha sonra Dinç Bilgin ve Güngör Mengi ile İstanbul’a giderek "Sabah" gazetesi kuruluşunda görev aldım.

22 Nisan 1985’te yayınlanan Sabah’ta genel müdür ve yönetim kurulu üyesiydim. Bu görevim 1990 başına kadar sürdü. Yeniden Yeni Asır’a tek sorumlu olarak atandım. 1 Haziran 1991’de bu görevimden istifa edip, 26 Ağustos 1991’de "Gözlem" gazetesini yayınlamaya başladım. 1 Şubat 2009’da mesleğimde 49 yılımı tamamlayıp 50. yaşıma adım atacağım."

SEVGİLERİMLE AĞABEYİM

Mesleğinde 50 yıla yaklaşan, ak saçlı, tonton, sempatik, çalışkan, saygın, seçkin ve üstün yönetici Çetin Gürel’in benim gazetecilik yaşamımda büyük desteği ve emeği vardır. Demokrat İzmir’de 1970’li yılların başında Aydan Seyhan ile paylaştığı odasına önümü ilikleyip girip ilk gazete yazılarımı ona teslim ederdim. Sonra Çetin Ağabey ülkemizde tek örnek olan "Halk Sektörü" sayfasını, bana, rahmetli Selami Şen’e ve İskender Odabaşıoğlu’na emanet etti.

1980’li yılların başında Yeni Asır Koordinatörü iken, yine çağırıp gazetenin reklam bağlantılı kültür yayınlarını bana tevdi etti. Böylece İzmir ve Ege tarihiyle ilk araştırmalarımı yapıp yayınladık. Sonra patronu ikna edip kadrolu olarak gazeteciliğe önemli maaşla başlamamı sağladı, daima destek oldu, güç verdi. Ben de onun yüzünü hiç kızartmadım. Uzun yıllar, çok ama çok çalışıp, o gazeteden emekliğimi hak ettim, ismim 48 yaşında bir sokakla bir parka verildi. Kişisel öykümde büyük rolü olan, "tam cumhuriyetçi ve gerçek liberal" ağabeyim Çetin Gürel’in hakkını ödeyemem. Ellerinden öperim.

Gözlem’in 18. doğum yıldönümü kutlandı

"Gözlem" gazetesini 18 yıldır yayınlayan gazeteciler ve görevliler, yayın kurulu üyeleri, gazetenin imtiyaz sahibi Çetin Gürel’in çevresinde merkez büroda buluştular ve üzerinde 18 mum yanan pastayı üflediler.

Çetİn Gürel’den ömre bedel hatıralar Adnan Düvenci’nin idareciliği

1961’de Demokrat İzmir’e geçtiğimde ilk gün, eski Anadolu Ajansı Ege Bölge Müdürü rahmetli Cavit Yamaç, gazetenin genel yayın müdürlüğüne getirilmişti. Adnan Bey, beni Cavit Bey ile tanıştırdı. Cavit Bey, hemen spor servisinden neler beklediğini sıralamaya başladı. Adnan Düvenci sözünü keserek, "Cavit dur bakalım. Çocuk daha yeni işe başladı. Ona gerekli olanakları sağlayabiliyor muyuz" dedi. Yamaç, "Bir kastım yok, onun iyi yetişmesi için söyledim" dedi. Ben hiç ses çıkarmıyordum. Düvenci, "Daha ilk tanışmada böyle konuşma olmaz" deyip, kestirip attı. Cavit Yamaç, gazetedeki görevinden kısa süre sonra ayrılacaktı.

Yeni Asır’da ilk maaşım

1 Mayıs 1976 günü Yeni Asır’da işe başladığım gün, saat 11.00 sıralarında idare müdürü Şakir Bey, beni çağırdı. Vezneye gittim. "Bu senin maaşın" deyip bir zarf uzattı. Masama döndüm, zarfı açtım. İçinde 8500 TL vardı, oysa önceki gazetemde 4000 TL alıyordum. Bu yeni maaş bana çok gelmişti, şaşırdım. Şakir Bey’e geri dönüp yanlışlık olabilir deyip, parayı iade etmek istedim. Şakir Bey gülerek zarfı geri itti ve "Bu maaş senin" dedi. Gülme sırası bana gelmişti. Çok mutlu olmuştum doğal olarak!..

Vefalı insan Çetin Gürel

Çetin Gürel vefalı bir ağabeydir. Gazeteci dostlarının iyi ve kötü günlerinde daima yanlarında olur. İşte fotoğraf üstadı Zeki Pardoğan’ın Alsancak Stüdyosu’nun 1992 yılındaki açılışında Erdal Şafak, Çetin Gürel, ünlü seramik sanatçımız Ümran Baradan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Sivri, Zeki Pardoğan ve Yaşar Aksoy.

Genç Çetin Gürel’in cemiyet yılları

Resimde 1970’li yıllarda İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin efsanevi başkanı Sabri Süphandağlı’nın yönetim kurulu üyesi olan saçlarına hiç ak düşmemiş gepegenç gazeteci Çetin Gürel’i, yönetim kurulu üyesi arkadaşlarından Tayfur Göçmenoğlu, Sabri Süphandağlı, Süha Tekil, Günay Şimşek ve eski İzmir Belediye Başkanı Osman Kibar ile birlikte görüyoruz. (Yaşar Aksoy Arşivi)

Sabah’taki ilginç yanlışlık

1987’de her zaman saydığım ve sevdiğim Dinç Bilgin’le İzmir’den İstanbul’a uçakla gidiyoruz. Atatürk Havalimanı’na indik. Bagajlarımızı alıp aracımıza yönelirken Dinç Bey’in telefonu çaldı. Dinç Bey, epey dinledi, teşekkür edip kapattı. Hukuk müşavirimiz Ahmet Pekin ile konuşmuş. "Hayrola" diye sordum. O tarihte Sabah’ta herkese kazı kazan gibi kartlarla para dağıtıyorduk. Baskı sırasında 100 TL yerine 1000 TL basmışız. Bu yanlışlık üzerine müthiş üzüldüm. Önemli bir maliyet artışıyla karşılaşmıştık. Dinç Bey hiç istifini bozmadı, "Çetin üzülme. Ya, 100 TL yerine 1.000.000 TL bassalardı, o zaman ne yapardık" dedi. Rahatlattı beni. Gazeteye girene kadar tebessüm ettik.

Gözlem’in özverili çıkışı

26 Ağustos 1991 günü "Gözlem"i yayınlamak için kolları sıvadık. Takvim ilerliyordu, ama ortada bir şey yok. Telefon ve fakslarımız çalışıyor ama onlardan düşen önemli haber yok. Biri taşra olmak üzere iki muhabir, bir haber müdürümüz var. İlk genel yayın müdürü ise Erol Yaraş’tı. 23 Ağustos günü sabah toplantımızda Haber Müdürü Akın Kıvanç masanın ortasına adeta bomba attı, "Bu gazete, 26 Ağustos’ta çıkmaz" deyiverdi. Şok oldum. Tüm planlar, 26 Ağustos’a ayarlanmıştı. Nedenini sordum. Haber akışının yetersizliğini ve iki muhabirle bu işin olmayacağını belirtti. Ben, mutlaka çıkacağımızı ısrarla belirtip, Erol Yaraş’la kafa kafaya verdik. İlk Gözlem’i hazırladık ve yayın hayatına başladık. 18 yıldır sürdürüyoruz
Yazarın Tüm Yazıları