Cumhuriyet, Türk mucizesi!

ATATÜRK niye büyüktür? Niye hiç eksilmeyen bir minnet ve saygı ile anarız onu?

Bunun cevabını birçok vatandaşımız, özellikle genç kuşak, ne yazık ki bilmiyor.

Haberin Devamı

Turgut Özakman’ın, Bilgi Yayınevi tarafından basılan “Cumhuriyet-Türk Mucizesi” adlı kitabını tüm gençlerin okuması gerekir.

Cumhuriyetimizin, nasıl bin bir güçlük içinde kurulduğunu bilmezsek, bugünlerin değerini de kavrayamayız.


1922’li yıllar... Para yok, kredi yok, yetişmiş yeterli sayıda eleman yok, uzman yok, araç-gereç yok. Osmanlı’dan, borca batık bir miras kalmış!


Bize cumhuriyeti armağan eden o altın kuşağın iki gücü vardı sadece:


1) Akıl, 2) Yurtseverlik...


Bu iki güçle yola çıkıp mucizeler yarattılar.

* * *


Turgut Özakman, Milli Mücadele ile başlayıp, Cumhuriyet’le süren bu dönemi anlatırken şöyle diyor:


“Dünyada ülkesini savaşta zafere kavuşturan birçok komutan var. Milletini, daha ileri bir toplum yapmak için çalışmış birçok önder de var. Ama yokluk, yoksulluk içinde ikisini birden başarmış bir kişi var: Atatürk.

Haberin Devamı


Sıfır imkânla, işgal edilen vatanı kurtarmış, emperyalizmi ve yardakçılarını yenmiş, ülkesini tam bağımsız yapmış, bununla kalmamış, milletini çağdaşlaştırmak, kadın-erkek eşitliğini sağlamak, halkını uyandırmak için devrimler gerçekleştirmiş, bir Ortadoğu ülkesinde demokrasinin kapısını açmış böyle bir önder, bilge, hiçbir ülkenin tarihinde yer almıyor.


Vatan kardeşlerimizin bir bölümünün Atatürk’ün büyüklüğünü anlamaması, yetişmelerinden, telkinlerden kaynaklanıyor. Böyle yetiştiriliyorlar. Oysa tarihimizi bilseler, düşünseler, kafalarına yerleştirilen önyargıları, yanlış bilgileri aşabilseler, onlar da bu büyüklüğü benimseyecek, Atatürk’ün ulusumuza Allah’ın bir lütfu olduğunu anlayacaklar.”

* * *


Tarihimizi doğru bilirsek, sorunlarımızın yarısı kendiliğinden çözülür.


Turgut Özakman’ın “Cumhuriyet-Türk Mucizesi” eserinde, Büyük Zafer’den Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadarki olaylar yer alıyor.


Bir yanda cumhuriyetçiler var, öte yanda, daha iyi, daha insanca, daha onurlu düzeni istemeyenler...


Ders ve ibret verici, uyarıcı bir dönem... Halkın yüzde 93’ünün okuma yazma bilmediği bu dönemi bilmeden, sonraki olayları doğru değerlendirmek zor olur.


* * *

Haberin Devamı


Cumhuriyetle birlikte ülkede özgürlüğe, toplumsal uyanışa, değişime de yol açılmıştı. Kadınlar peçelerini atmaya, çarşaflarını çıkarıp manto giymeye başlamışlardı.

Atatürk niye büyüktür? İmkânsız görüneni başardığı ve tüm mazlum ulusları etkileyip onlara örnek olduğu için...


Cumhuriyet’in kuruluşu, birçok yurtseverlik, özveri, toplumsal kahramanlık destanı ve hainlik olaylarıyla dolu olağanüstü bir dönemdi bu...

* * *


Roman üslubunda yazılan bu belgesel eseri okumalarını tüm gençlere hararetle tavsiye ediyorum. Kitabın sonunda Turgut Özakman genç kuşağa şöyle sesleniyor:


“Sevgili gençler!

Cumhuriyetin ne kadar büyük bir nimet olduğunu anlamak için Afganistan’ı, Irak’ı, Arap Emirlikleri’ni, Suudi Arabistan’ı, Pakistan’ı, Suriye’yi, Mısır’ı, Libya’yı, Tunus’u, Cezayir’i, Fas’ı, Müslüman Afrika’yı düşünün!

Haberin Devamı

Atatürk Cumhuriyeti’nin bizlere nasıl mucizevi bir armağan olduğunu anlayın!”

Yazarın Tüm Yazıları